
Grovt urettferdig vaksinefordeling

Fattige land kan ikke engang vaksinere helsearbeidere
Nesten 70 fattige land vil bare kunne vaksinere én av ti personer mot Covid-19 neste år, med mindre det gjøres hastetiltak fra myndigheter og legemiddelindustrien for å sikre at det produseres nok doser, advarer Peoples Vaccine Alliance. Fattige land har ikke engang nok til å vaksinere helsearbeidere og spesielt utsatte mennesker.
Rike land kan vaksinere alle tre ganger
I kontrast til dette har velstående nasjoner kjøpt opp nok doser til å vaksinere hele befolkningen nesten tre ganger innen utgangen av 2021, hvis de som nå er i kliniske studier blir godkjent for bruk. Canada topper listen med nok vaksiner til å vaksinere hver kanadier fem ganger. Rike nasjoner, som bare representerer 14 prosent av verdens befolkning, har kjøpt opp 53 prosent av alle de mest lovende vaksinene så langt.
- Spørsmålet om hvem som skal få vaksiner først er komplekst – vi har alle rett til å bli beskyttet mot Covid-19. Vi må først prioritere dem som er mest utsatt; helsearbeidere, eldre og andre i helsemessige risikogrupper. Det må tas nøye hensyn til risiko- og eksponeringsfaktorer som arbeids- og levekår og tilgang til vann og sanitær, når det tas beslutninger om tildeling. Smale definisjoner av risiko kan føre til at de som har størst behov for vaksinen ikke får tilgang til den, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.
«Peoples Vaccine Alliance» er en koalisjon av globale og nasjonale organisasjoner og aktivister samlet om et felles mål om en Covid-19-vaksine basert på kunnskap, og som er tilgjengelig for alle. Organisasjonene i alliansen, inkludert Amnesty International, Frontline AIDS, Global Justice Now og Oxfam har brukt data samlet inn av forskningsformidlings- og analyseselskapet Airfinity.
Blir kjøpt opp av rike land
Pfizer/BioNTech-vaksinen har allerede fått godkjenning i Storbritannia, og vaksinasjoner begynte denne uken. To ytterligere vaksiner er forventet fra Moderna i Oxford i samarbeid med AstraZeneca.
Forskning fra Oxfam viser at velstående nasjoner allerede har kjøpt opp mer enn halvparten av fremtidige vaksiner. Dette betyr at mer enn halvparten av de lovede dosene til de fem ledende vaksinekandidatene allerede er tatt. Per november 2020 har mer enn 80% av den planlagte tilførselen av Pfizer-BioNTech og Modernas vaksiner i 2021 allerede blitt solgt til rike land.
Må dele teknologien
Alliansen for en vaksine til alle ber alle farmasøytiske selskaper som jobber med Covid-19-vaksiner om å åpent dele sin teknologi gjennom Verdens helseorganisasjons Covid-19 «Technology and Acces-pool», slik at flere milliarder doser kan produseres og sikre at effektive vaksiner kan være tilgjengelig for alle.
- Rike land har klare menneskerettighetsforpliktelser, ikke bare for å avstå fra handlinger som kan skade tilgang til vaksiner andre steder, men også for å samarbeide og gi bistand til land som trenger det, sier Steve Cockburn, Amnesty Internationals sjef for økonomisk og sosial rettferdighet.
- Ved å kjøpe opp det store flertallet av verdens vaksineforsyning bryter rike land sine menneskerettighetsforpliktelser. I stedet, ved å samarbeide med andre kan de bidra til å få slutt på den globale Covid-19-krisen, sier Cockburn.
Nøkkelord
Kontakter
Gry Granum StangKommunikasjonsrådgiver og pressekontakt
Tel:92 29 48 33gstang@amnesty.noBilder


Lenker
Om Amnesty International
Amnesty International er en uavhengig global organisasjon som arbeider for at alle mennesker skal være like mye verdt. Vårt arbeid drives frem av vanlige personer som deg.
Amnesty startet med å få politiske fanger løslatt fra fengsel på 1960-tallet. I dag består organisasjonen av åtte millioner stemmer. Sammen beskytter og styrker vi menneskerettighetene over hele verden.
Følg pressemeldinger fra Amnesty International
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Amnesty International på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Amnesty International
Tidligere sametingspresident Aili Keskitalo begynner i Amnesty Norge – blir politisk rådgiver for urfolk7.12.2021 14:35:26 CET | Pressemelding
- Vi er svært glade for at Aili Keskitalo har takket ja til denne nye stillingen, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs. Keskitalo skal bidra med kartlegging og dokumentasjon av utfordringer for urfolk. Hun skal også bidra til politikkutvikling og kampanjer for å styrke urfolks rettigheter, forteller Egenæs.
Skistjerner med støtte for ytringsfrihet før OL-sesongen22.11.2021 09:44:17 CET | Pressemelding
-Jeg synes det er viktig at idretten tar sin del av ansvaret når det handler om ytringsfrihet, sier Johannes Klæbo -Dette gjør meg stolt, og er et viktig budskap inn mot OL i Kina, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs. I dag bruker et helt kobbel av norske vinteridrettsutøvere sosiale medier for å formidle et budskap om retten til ytringsfrihet.
Ytringsfriheten i Norge trues av rasisme27.8.2021 12:05:52 CEST | Pressemelding
Amnesty har gjennomført en undersøkelse og kartlagt netthets blant alle topp 10 stortingskandidater i alle fylker og partier i forkant av valget 2021.
Feirer menneskerettighetslov for næringslivet10.6.2021 15:47:48 CEST | Pressemelding
Torsdag 10. juni vedtok Stortinget en ny lov som vil skjerpe næringslivets ansvar for å respektere menneskerettighetene. Amnesty er svært glade for Åpenhetsloven som regjeringen nå legger frem.
Amnesty: Forby ansiktsgjenkjenningsteknologi som forsterker diskriminering fra politiet26.1.2021 11:04:08 CET | Pressemelding
Amnesty krever et forbud mot ansiktsgjenkjenning brukt til masseovervåkning av politiet eller private sikkerhetstjenester. Denne formen for overvåkning krenker retten til privatliv, truer retten til å delta i fredelige demonstrasjoner og forsterker rasisme og annen diskriminering, mener Amnesty.