Gjør som britene og lag afternoon tea hjemme
Søndag har fjerde sesong av The Crown premiere på Netflix. Serien har i likhet med Downton Abbey og Belgravia fått nordmenn hekta på britisk adelsliv - og ikke minst fenomenet afternoon tea. Hoteller med afternoon tea på menyen opplevde i sommer et voldsomt oppsving i interessen og opererte med lange ventelister.
– Nå går vi snart inn i en juletid som kommer til å bli mindre sosial enn vanlig, med færre restaurantbesøk enn vanlig, og for noen også med mer tid til overs. Hva med å benytte anledningen til å be inn noen av de aller nærmeste til en afternoon tea med julevri på serveringen?, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Hva kan du servere?
Afternoon tea er et måltid der man selv kan improvisere mye i serveringen, men for en full afternoon tea-oppdekning er det tre viktige bestanddeler som serveres sammen med te: sandwicher, scones og småkaker.
Her er noen forslag til servering som gir den ekte britiske følelsen – og som samtidig gir varm og god julestemning. Varm te hører selvfølgelig med til måltidet, men i høytiden er det lov med sprett av gylne bobler for ekstra luksus.
– Et godt tips er å presentere maten på et serveringsfat med flere etasjer og bruke glass i ulike høyder i oppdekningen - da får du virkelig følelsen av afternoon tea, sier Nordbø.
Sandwicher til afternoon tea i julen
På bunnen av stettfatet kan man presentere ulike former for smørbrød og sandwicher. Til en julete afternoon tea kan man for eksempel servere brioche med eggesalat, gravlaks med sennepsaus på surdeigsbrød og lefserull med lammerull og rødbetsalat.
Her kan man også gjerne bruke andre sandwich-varianter – med julens pålegg er mulighetene mange!
Scones til afternoon tea i julen
Scones er viktige i en oppdekning for afternoon tea. Opplysningskontoret for brød og korn foreslår en variant av scones med julens krydder, som de kaller pepperkakescones. Man kan også tilsette appelsin eller tranebær for julete smak.
De mest entusiastiske kan lage clotted cream som tilbehør. For de mer utålmodige er det ingenting i veien for å bruke pisket krem i stedet. Hjemmelaget appelsinmarmelade og appelsincurd er også klassisk tilbehør til scones som passer godt i julen.
Småkaker til afternoon tea i julen
Landets bakerier bugner over av nydelige fristelser og godsaker som egner seg ypperlig til afternoon tea med juletema. Snarveien til suksess!
Kanskje du vil servere en miks av hjemmelaget og kjøpt? Velg ut noen morsomme bakeprosjekter og la de profesjonelle ta seg av resten. Sandkaker som smelter på tungen og forseggjorte småkaker fra konditoren kan pryde gjestebordet og samtidig gi lave skuldre. Kokosboller med pepperkake, rocky road og gule bomber passer godt som småkaker til afternoon tea.
Hvis du liker det litt enkelt kan du dempe snobbefaktoren på flere måter. Du kan for eksempel servere julekakene som du allerede har i hus, lage punsjeboller av dem eller servere trifle i glass.
Marvposteier eller andre av dine julefavoritter passer også perfekt til afternoon tea.
TIPS! Mye av maten kan forberedes i god tid. Du kan dekke bordet kvelden i forveien, gjøre klar småkakene, røre sammen scones dagen før, og steke dem rett før gjestene kommer.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
- Oppskrift på appelsincurd
- Oppskrift på brioche med eggesalat
- Oppskrift på clotted cream
- Oppskrift på gravlaks med sennepssaus på surdeigsbrød
- Oppskrift på kokosboller med pepperkaker
- Oppskrift på lefserull med lammerull og rødbetsalat
- Oppskrift på marvposteier
- Oppskrift på pepperkakescones med julekrydder
- Oppskrift på sandkaker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom