10. klassinger fra Ålesund ga kostråd til Erna Solberg og Guri Melby

10. klassingene Thea Kristine Jerstad, Mari Kristin Helgheim og Julie Drønnesund fra Møre Ungdomsskule i Ålesund vant tidligere i år konkurransen «Lag din egen lunsj – oppdrag kostråd» i konkurranse med tusenvis av elever fra 449 skoler landet rundt.
Elevene ble i konkurransen utfordret til å sette seg inn i Helsedirektoratets 12 kostråd og å skrive disse mer relevante til egen hverdag, samt å sette sammen en variert lunsj som er i tråd med kostrådene.
Mandag ble de invitert til å besøke statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) i Oslo for å fortelle mer om konkurransen og komme med råd om hvordan politikerne kan legge til rette for et sunnere kosthold blant barn og unge.
- Det var utrolig gøy og spennende å få møte både statsministeren og kunnskapsministeren. Vi hadde aldri trodd at vi skulle vinne konkurransen, det virket heller ikke så spesielt. Nå skjønner vi at vi har vært med på noe stort, sier jentene.
Det har blitt kåret en vinnergruppe for hvert kostråd. Blant de tolv delfinalistene gikk Thea Kristine, Mari Kristin og Julie helt til topps med sin tolkning av kostråd nummer en, som opprinnelig lyder: «Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker»
Jentenes nye tekst til kostrådet lyder «Den som spiser variert blir premiert med en sunn kropp som funker topp!»
Elevene overrakte innrammete versjoner av de omskrevne kostrådene til både statsministeren og kunnskapsministeren.
- Det som gjorde størst inntrykk var jo da Erna fortalte om hvordan hun tenkte da hun laget lunsj til sine barn. Hun er jo bare et vanlig menneske, sånn som oss, selv om hun er statsminister, sier jentene.
Om konkurransen: «Lag din egen lunsj -oppdrag kostråd» er en del av det tre-årige prosjektet «Sunn ungdomsmat». «Sunn ungdomsmat» er finansiert av Gjensidigestiftelsen og styres av Opplysningskontorene i landbruket og Norges sjømatråd.
Les mer om prosjektet her: https://www.sunnungdomsmat.no/
Nøkkelord
Kontakter
Prosjektleder «Lag din egen lunsj – oppdrag kostråd», Silje Thoresen Tandberg
Telefon: 901 75 311, e-post: silje@frukt.no.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom