Arkivverket

Rekordstor trafikk i Digitalarkivet etter utbruddet av Korona

Del
Da Norge stengte ned i midten av mars gikk bruken av digitalarkivet.no i taket. En økning på 44 prosent i mai sammenlignet med fjoråret gir trafikktall Arkivverket ikke har sett siden NRK-serien "Hvem tror du at du er?" gikk på tv.
(Foto: Arkivverket/BERRE)
(Foto: Arkivverket/BERRE)

Ferske tall fra Arkivverket viser at bruken av Digitalarkivet.no i både april og mai ble rekordhøy.

Spesielt er trafikken i mai vesentlig høyere enn tidligere år. Vi ser en økning på 44 prosentpoeng til 140 000 unike brukere.

– Vi har sett en økning år for år, men ikke i denne størrelsesorden. Vanligvis ligger trafikken høyt i januar og februar, og så daler den ut mot sommeren. I år er det omvendt. I stedet for at trafikken går ned fra mars og utover, så går den opp. Det har aldri skjedd før. Det er ingen tvil om at folk har hatt mer tid til rådighet denne våren, sier riksarkivar Inga Bolstad om tallene.

– Det eneste som kan sammenliknes med dette er tiden da «Hvem tror du at du er?» gikk på NRK. Da så vi også en veldig trafikkvekst, sier Bolstad.

Les: Hvordan starte med slektsgransking

Slipp av krigsdokumenter gav rekord

Selv om slektsgranskere står for størsteparten av trafikken i Digitalarkivet, er interessen for andre typer arkivmateriale også stor. 9. april og 8. mai slapp Arkivverket en rekke dokumenter fra andre verdenskrig i Digitalarkivet.

Det ga også rekordhøy trafikk, med mai som årsbeste.

– I dagene 8.-11. mai ser vi at antall brukere i  Digitalarkivet lå over 50% høyere enn de andre dagene i mai. Statistikken 8.-11. mai viser også på at det er mange  nye  brukere som har funnet veien inn i Digitalarkivet disse dagene. Selv om de forsvinner ut igjen etter kort tid, er også dette svært gledelig, sier Bolstad.  

 – Både jeg og resten av arkivsektoren er glade for at Norges befolkning har en så stor appetitt for vår felles historie. Dette viser at den store satsingen på å gjøre Norges arkiver digitalt tilgjengelig er svært etterlengtet. Vi håper derfor at vi snart kan tilby enda mer materiale, spesielt spennende kilder fra bygd og by over hele landet, nå som flere kommunale arkivinstitusjoner publiserer sine arkiver i Digitalarkivet. Sammen ønsker vi å øke digitaliseringen av Norge i et hurtig tempo, sier Bolstad.

Tall for Digitalarkivet under Korona

  • Antall brukere opp 35 prosent til ca 170 000, hvorav 122 000 unike brukere, en oppgang på 44 prosent sammenlignet med mai i fjor.
  • Antall økter opp 22 prosent, til ca. 650 000. Det viser at hver bruker går inn og bruker Digitalarkivet flere ganger enn i mai i fjor.
  • Antall sidevisinger opp 26 prosent, til ca.15,3 mill.
  • Gjennomsnittet for antall sidevisninger per måned har økt med 11 prosent, til 15,3 millioner hittil i 2020, sammenlignet med samme periode i 2019.
  • Unike brukere hittil i år: 608 000, opp 30 prosent.

Om Digitalarkivet:

Digitalarkivet er Norges fellesløsning for lagring og publisering av arkivmateriale, utviklet av Arkivverket. Alle virksomheter som oppbevarer arkiv og historiske data kan nå publisere i Digitalarkivet. Digitalarkivet er under utvikling og vil på sikt tilby mange flere tjenester enn i dag. Opplastningen er selvbetjent og Digitalarkivet håndterer både digitaliserte papirarkiver og audiovisuelle arkiver.


 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

(Foto: Arkivverket/BERRE)
(Foto: Arkivverket/BERRE)
Last ned bilde
Riksarkivar Inga Bolstad
Riksarkivar Inga Bolstad
Last ned bilde

Om Arkivverket

Arkivverket
Arkivverket
Postboks 4013 Ullevål Stadion
0806 Oslo

480 55 666http://www.arkivverket.no/

Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.

Følg pressemeldinger fra Arkivverket

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Arkivverket

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye