
Rekordmange overgrep mot barn i konfliktsoner

Verden greier ikke å beskytte de aller mest sårbare i krig og konflikt. Det viser Redd Barnas rapport «Stop the War on Children - Gender matters», den tredje i rekken for organisasjonen.
- Rapporten er dyster lesning og denne meningsløse ødeleggelsen av barns liv vil bare fortsette, med mindre verdens ledere og krigende parter respekterer og forholder seg til de reglene som finnes, selv i krig, og som skal beskytte disse barna, sier Redd Barnas generalsekretær, Birgitte Lange.
I 2018 var det rekordmange rapporterte tilfeller av det FN kategoriserer som seks grove forbrytelser mot barn i konfliktområder. Antallet har ikke vært høyere siden FN først begynte å registrere slike overgrep i 2005.
Redd Barnas rapport slår fast at minst 12.125 barn ble drept eller skadet i krig i 2018, en økning på 13 prosent fra året før. Det ble også registrert 1892 angrep på skoler og sykehus, noe som tilsvarer en økning på 32 prosent.
Farligst i Syria
I rapporten har Redd Barna listet opp de ti farligste landene for barn å vokse opp i. Listen er uendret fra 2017 til 2018, med Syria som det desidert farligste landet for barn. Hele 15 prosent av barna som ble registrert drept eller lemlestet i 2018 var fra Syria.
- Akkurat nå hagler bombene over barn i Idlib i Syria, mens toppledere fra hele verden samles for å diskutere internasjonale sikkerhetsspørsmål på sikkerhetskonferansen i München. Det er på tide at verdens ledere våger å være store for de minste blant oss, sier Lange.
Ifølge Redd Barna levde 415 millioner barn i konfliktsoner i 2018, 149 millioner av disse bodde i områder med hyppige kamphandlinger. Det tilsvarer rundt 133 ganger så mange barn som bor i Norge, ifølge tall fra SSB.
Jenter og gutter rammes ulikt
Årets rapport har i tillegg sett på hvordan jenter og gutter rammes ulikt av krig og konflikt.
Gutter blir oftest drept eller lemlestet, bortført eller rekruttert som barnesoldater. Av de mer enn 2500 barna som er rapportert bortført av væpnede grupper i 2018, var 80 prosent gutter. Gutter blir dessuten oftere drept i direkte kamphandlinger enn jenter.
Voldtekt er et våpen i krig som rammer langt flere jenter enn gutter. I perioden 2005 til 2018 ble det registrert rundt 20.000 tilfeller av seksuell vold mot barn som vokser opp i konfliktområder. Ifølge rapporten er mørketallene sannsynligvis langt høyere, fordi ofrene ofte blir utsatt for stigmatisering dersom de melder ifra om overgepene, eller ber om hjelp.
- Dette er helt uakseptabelt. Overgrep mot barn skal ikke kunne skje ustraffet. Vi forventer at internasjonale myndigheter jobber hardere for å stille overgripere til ansvar for sine handlinger. I tillegg må den internasjonale innsatsen for å beskytte barn i krig og sikre dem nødvendig hjelp styrkes, avslutter Lange.
Fakta:
- De ti farligste landene for barn i 2018: Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk, DR Kongo, Irak, Jemen, Mali, Nigeria, Somalia, Sør-Sudan og Syria.
- Funnene i Redd Barnas rapport bygger på FNs årlige analyse av grove overgrep mot barn i krig, og PRIOs gjennomgang av antall barn som vokser opp i konfliktsoner. Redd Barna har i tillegg sett på hvordan gutter og jenter rammes av krig på ulike måter.
- FNs kategorisering av seks grove forbrytelser mot barn i krig og konflikt: Drap og lemlesting, rekruttering til væpnede grupper, seksuell vold, bortføring, angrep mot skoler og sykehus, og at livreddende nødhjelp hindres i å nå fram til barn som trenger hjelp.
- * Barna i denne saken har fått fiktive navn for å beskytte deres identitet.
Nøkkelord
Kontakter
Brage BerglundKommunikasjonsrådgiver
Tel:(+47) 948 96 103brage.berglund@reddbarna.noTuva WærdahlMedierådgiver nødhjelp og internasjonalt arbeid
Tel:(+47) 97005010tuva.waerdahl@reddbarna.noBilder



Om Redd Barna
Redd Barna er en uredd og tydelig forkjemper for barns rettigheter lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Organisasjonens verdier bygger på FNs barnekonvensjon og menneskerettighetserklæring.
Følg pressemeldinger fra Redd Barna
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redd Barna på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redd Barna
Ni år med krig i Syria: - Det tiende kan bli ett av de blodigste4.3.2020 14:23:36 CET | Pressemelding
Syriske leirer for internfordrevne flyktninger vokser i det krigen er i ferd med å gå inn i sitt tiende år. - Med mindre det skjer en dramatisk nedtrapping av konflikten, kan det tiende året bli ett av de blodigste, advarer Redd Barnas landsjef i Syria.
Zimbabwe: Barn spiser bare ett måltid om dagen26.2.2020 10:58:49 CET | Pressemelding
Matmangel i Zimbabwe tvinger barn til å spise bare ett måltid om dagen og til å gå i flere timer for å hente vann, ifølge Redd Barna. Organisasjonen frykter liv kan gå tapt dersom det ikke iverksettes akutte hjelpetiltak.
Afghanistan: 1,5 millioner flere barn vil trenge hjelp for å overleve året19.2.2020 08:30:00 CET | Pressemelding
Antallet afghanske barn som har behov for humanitær hjelp har steget med 40 prosent fra 2019 til 2020, ifølge Redd Barna. Det betyr at 5,25 millioner vil trenge hjelp for å overleve året.
Undersøkelse: Flertallet vil ha norske barn hjem fra Syria4.2.2020 05:45:00 CET | Pressemelding
Mange nordmenn stiller seg positive til å hente hjem de gjenværende norske barna i Syria, ifølge en fersk spørreundersøkelse. - Dette sender et viktig signal til regjeringen om å hente hjem barna, sier Redd Barnas generalsekretær, Birgitte Lange.
Uverdig debatt27.1.2020 13:18:23 CET | Pressemelding
Debatten om helsestatusen til gutten som ble hentet hjem fra Syria er uverdig og en avsporing.