Kan vi få et grønt skifte som også er sosialt rettferdig?

Studier viser at innføring av nye energitiltak og -teknologier kan bidra til å forsterke sosial ulikhet. Klimatiltak kan også skape mye politisk uro – og dermed kanskje ikke få virke like effektivt som planlagt – dersom de ikke har aksept blant ulike samfunnsgrupper som blir berørt.
Bevegelsen De gule vestene i Frankrike, og lignende protester knyttet til bilavgifter i England, Irland, Spania og Bulgaria, illustrerer hvordan klimatiltak som påvirker enkeltmenneskers liv, stadig oftere kobles til debatten om økende sosiale og økonomiske forskjeller. Argumentet om sosial urettferdighet stod sentralt da Bompengepartiet for alvor meldte seg på i norsk politikk ved kommunevalget denne høsten.
Nye blikk på grønn omstilling
– Dette er et tema i tiden, så vi er glade for å kunne belyse problematikken gjennom en rekke foredrag og paneldebatter på UiO:Energiforum 2019, sier Vebjørn Bakken, direktør for den tverrfaglige satsingen UiO:Energi
Program og påmelding til konferansen her.
– Vi koordinerer forskning, utdanning og formidling knyttet til bærekraftige energi-løsninger. Ved å bringe sammen juss, samfunnsvitenskap, humaniora og naturvitenskap – både ved UiO og eksternt – kan vi bidra til nye løsninger for ren, rimelig og sikker energi, forklarer Bakken.
UiO:Energi arrangerer konferansen sammen med Universitetet i Oslos nye forskningssenter Include.
– Include skal jobbe med grønn omstilling og sosial rettferdighet fra et samfunnsvitenskapelig ståsted. Vi kommer til å samarbeide med både kommuner, fylkeskommuner, energiselskaper, organisasjoner og private aktører, forklarer Tanja Winther, professor og leder av Include.
Energirettferdighet, miljørett og karbonfangst
På konferanseprogrammet står blant andre professor Johannes Urpelainen fra Johns Hopkins University og Dr. Kirsten Jenkins fra University of Edinburgh. De skal snakke om henholdsvis energipolitikk globalt og energirettferdighet regionalt og lokalt.
Andre temaer som blir tatt opp er klimabudsjetter som styringsverktøy, hva vi vet om de sosiale konsekvensene av planleggingsprosesser innen bygg, energi og transport, og hvorvidt det er behov for å se det norske elektrisitetssystemet i et rettferdighetsperspektiv.
– Grønt skifte og sosial rettferdighet er tema for dag én av konferansen. På dag to blir det foredrag og debatter om nye materialer som trengs for å gjøre energibruk mer effektiv og bærekraftig, og om karbonfangst- og lagring, opplyser Vebjørn Bakken.
Det blir også tid til at studenter innen energi og bærekraft (på master og ph.d.-nivå) får presentere sine forskningsprosjekter og konkurrere i forskningsformidling for de fremmøtte.
Premie: 2 interrailbilletter.
Kontakter
Kommunikasjonsrådgiver Bente Bakken, tlf. 957 20 507
Bilder
Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Ragnhild Hennum blir ny rektor ved UiO4.4.2025 16:48:23 CEST | Pressemelding
Ragnhild Hennum er valgt til ny rektor ved Universitetet i Oslo, sammen med prorektor Bjørn Jamtveit.
Rektorvalgkampen ved UiO er i gang!13.1.2025 15:35:33 CET | Pressemelding
Kandidatene til å bli Universitetet i Oslos rektor de neste fire årene, er Hanne Flinstad Harbo, Giske Ursin og Ragnhild Hennum.
UiOs menneskerettighetspris til krigsbarn5.12.2024 07:31:16 CET | Pressemelding
Ajna Jusić, Alen Muhič og Lejla Damon får prisen for sitt nybrottsarbeid på vegne av krigsbarn, en offergruppe som ofte blir glemt. De er selv født som resultat av krigsvoldtekter under Bosnia-krigen.
Skjebnetid for Europa: Vi må snakke mer om krig i Norge25.11.2024 10:23:35 CET | Pressemelding
– Det verste som kan skje om det blir krig er at vi ikke er forberedt, sier konfliktforsker Tore Wig ved Universitetet i Oslo.
Skjebnetid for Europa: Trump 1.0 vs Trump 2.05.11.2024 09:06:23 CET | Pressemelding
– Jeg tror Donald Trump dypest inne har en forakt for demokrati som system, sier Tore Wig, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom