Baking med Bollestad
Statsråden var invitert til feiringen for å sette fokus på brødets bærekraftige egenskaper. På besøk hos bybonden i Oslo på Losæter bakehus fikk hun også hjelpe til med baking av varme brødtallerkner.
Den tradisjonelle baksten som stammer fra vikingtiden, ble tilberedt i samarbeid med Konrad Kopac fra Lofthus samvirkelag og daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
Brød er bærekraftig
I innledningen til feiringen la Nordbø frem tall som viser hvor bærekraftig kornproduksjon er sammenlignet med de fleste andre matvarer.
– Bærekraftig matproduksjon handler både om å produsere menneskemat med minst mulig skadelige effekter, og det handler om å bruke de naturgitte ressursene vi har på en best mulig måte. Det er stort sett bare epler, gulrøtter og poteter som kan måle seg med kornet med tanke på hvor lite klimautslipp det gir å produsere en kilo matvare, sier Nordbø.
Budskapet falt i god jord hos landbruks- og matministeren, som også er personlig engasjert i temaet.
– Helt siden min tid som ordfører har jeg vært beinhard på å beskytte matjord. Vi må ikke bygge ned det lille vi har av dyrkbar mark – det er gullet vårt, sier Bollestad.
Godt kornår
I både 2017 og 2018 var andelen norskprodusert korn som ble konsumert av nordmenn på lavt nivå. I 2017 på grunn av mye regn, og i 2018 på grunn av lange tørkeperioder.
– Selv om jeg kommer fra Kristelig folkeparti, har jeg ikke kontroll på Vårherre når det gjelder regnet. Vi har et utfordrende klima, og det er kanskje kornprodusentene som merker det best, sier Bollestad.
2019 ser imidlertid ut til å være et bedre kornår enn de to foregående. Denne kornhøsten legger til rette for at rundt 67 prosent av matkornet som konsumeres vil være norsk.
– Det vil si at 2 av 3 korn i norske brød vil være norske i sesongen 2019/2020, sier Bollestad.
Havre og bygg er kornslag som tåler det norske klimaet best, og som er mest robust i møtet med klimaendringer. Disse kornslagene er imidlertid mindre etterspurt enn hvete hos norske forbrukere.
Mer kortreist korn
Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer jevnlig til å innføre et brøddøgn i uka for å styre kostholdet i miljøvennlig retning. Ofte handler det også om hvilke matvalg man gjør som forbrukere.
– En metode kan være å bytte ut ris med byggryn, som er kortreist og miljøvennlig mat, sier Torunn Nordbø.
I feiringen av Verdens brøddag deltok også Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender. Hun pekte blant annet på at vi nordmenn spiser mindre brød enn vi selv tror.
– På verdensbasis kommer halvparten av menneskers kaloriinntak fra brød og korn, mens det tilsvarende tallet i Norge er en tredel, sier Riise.
Fakta om kornproduksjon
Matkorn har svært lavt klimaavtrykk sammenlignet med de fleste andre matvarer: 0,9 kg/CO2 i gjennomsnitt per produsert kg vare.
Landbruket står for om lag 8,5 % prosent av de totale utslippene av klimagasser i Norge. Av dette igjen er det kun fire prosent som kommer fra produksjon av korn.
1 % av vårt totale areal er godt egnet til kornproduksjon. Men vi produsere likevel mye matkorn, og vi kan produsere mer av havre og bygg.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder

Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Hiv deg på bollebølgen nå på fredag17.6.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Ungdom står i kø for nybakte boller. Sosiale medier flommer over av fristende boller i nye former, med mye fyll og fargerik glasur. Fredag 20. juni er det siste skoledag for mange av landets skoleelever. Hva passer vel bedre enn å feire med den norskeste bollen, skolebrødet?
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom