Kredittkortgjeld etter ferien? Slik ordner du opp
Å bruke kredittkort gir flere rettigheter ved kjøp enn et debetkort, og anbefales av både myndigheter og forbrukereksperter. Samtidig gir kortet deg mulighet til å kjøpe ferien billigere nå og betale senere.
– Ofte er turene billigere jo tidligere du bestiller, og mange har rett og slett ikke penger til å betale for seg før feriepengene kommer. Det er nok også en del som av andre praktiske årsaker bruker kredittkortet. Du har en god beskyttelse i form av finansavtaleloven § 54, dersom du blir svindlet på noen måte. I tillegg har mange kredittkort gode forsikringer tilknyttet bruk av kortet dersom du betaler hele, eller største delen av reisen med det.
Det sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand, til Dinero.no. Og bruker du først kredittkortet for å finansiere ferien, bør du være obs på at du bruker penger som ikke er dine.
– Hvis du ikke betaler innen den rentefrie fristen på 30-45 dager – avhengig av leverandør – så begynner det å løpe høye renter på disse kredittkortlånene, sier hun.
Kredittkort har vanligvis en effektiv rente på mellom 20 og 30 prosent årlig.
Ferieturen kan bli dyrere
Kredittkortrettigheter er vel og bra, men kredittkortgjeld er på sin side ingen spøk. Kortets effektive rente trer i kraft så fort du unnlater å betale hele summen du har brukt når den rentefrie perioden er over. De fleste kortutstedere krever at du betaler minimum 3-4 prosent av det du har brukt – resten løper det rente på. Det anbefales å nedbetale hele summen ved forfall.
Dersom du har kjøpt flybilletter, hotellopphold og finansiert ferieoppholdet for 25 000 kroner, betyr det at du ved et minimumsbeløp på 4 prosent av utestående saldo må betale minst 1000 kroner til banken for å unngå purregebyr.
Hvis du betaler 1000 kroner, vil renten begynne å løpe på de resterende 24 000. Det beløpet kan over tid vokse seg stort.
Slik rydder du opp kredittkortgjeld
Har du brukt mer enn hva du greier å tilbakebetale med det første? I så fall anbefaler Tvetenstrand i Danske Bank å sette opp en nedbetalingsplan og finne ut hvor du kan ta penger fra.
– Gå gjennom kontoutskrifter og se hva du kan korte ned på. Har du abonnement, forsikringer eller strømmetjenester du ikke har gått gjennom i det siste? Har du sjekket om du har riktig rente på boliglånet? Sett opp matplan. Jo flinkere du er til å følge budsjettet ditt dess fortere får du betalt ned gjelda di. Klarer du ikke betale det du skylder, så betal ned så mye du klarer til enhver tid. Er dette mindre enn det du får i krav bør du ringe kreditor og høre om det er mulig å få til en løsning på nedbetalingsplan, sier hun til Dinero.no.
Hun anbefaler å betale tilbake alt man skylder ved fakturaforfall for å unngå å bruke kredittkortet som et lån. Skal du få fullt utbytte av kredittkortet anbefaler hun derfor å planlegge billettkjøpene og ikke bruke mer enn man har tilgjengelig på brukskonto underveis på turen, slik at man fortløpende kan tilbakebetale og unngå renter.
– Når rentene begynner å løpe blir de månedlig beløpene straks mye høyere. Det er fort gjort å betale på fjorårets ferie på vei inn i neste års sommerferie. Betal inn alt du skylder straks du har mulighet. Bruk det til det det er; en kortsiktig løsning med god beskyttelse.
Kredittkort: Trygt og fordelaktig betalingsmiddel
Forbrukerøkonomen forteller at kredittkort har mange fordeler hvis man betaler i tide. Blant annet tilbyr mange kredittkort rabatter og bonuser i tillegg til gratis reiseforsikring og egenandelsforsikring for leiebil. Som nevnt har du også flere fordeler med et kredittkort dersom du blir svindlet eller den du kjøper hos slås konkurs.
– Du har en sterk forbrukerbeskyttelse dersom du skulle bli svindlet. I tillegg er det mange som har en forsikring i kortet dersom du betaler minimum 50 prosent av ferien med det. Men her er det ulikt hva som gjelder å hvilke forsikringer de ulike tilbyr, så vær påpasselig med å se hva din dekker så du ikke stoler blindt på at den dekker dine behov. Det er alltid greit å ha med et ekstra kort på ferie om noe skulle skje.
5 tips for å kvitte seg med kredittkortgjelden: |
---|
1. Ikke bruk mer penger du har – Hvis du ikke vet om du greier å betale regningen, bør du ikke bruke kredittkortet. Hvis du i øyeblikket ikke har penger tilgjengelig, men vet at du kan betale tilbake innen forfall, er det viktig at du ikke lurer deg selv ved å bruke mer enn det du kan tilbakebetale. 2. Finn løsninger for tilbakebetaling – Få oversikt over hva du trenger og hva du klarer deg uten, og vurder en ekstrajobb dersom det er snakk om store beløp. Kutt forbruket til beinet, og skriv budsjett. Ta en runde og se om du kan selge unna ting du ikke bruker. 3. Ikke ha med deg kredittkortet – Det er lett å ty til kredittkortbetaling dersom man har det på seg til enhver tid. Legg det igjen hjemme, og ikke bruk det til du har betalt det du skylder. Hvis du lett mister oversikt, vurder å kutte ut kortet helt, eventuelt kun bruk kortet når du får forsikringer eller forbrukervern og lignende igjen for det. 4. Flere kort gir flere regninger – Ikke ha flere enn ett kort dersom du sliter med å betale tilbake. Jo større tilgjengelighet du har til kreditt, jo enklere er det å falle for fristelsen. Hold deg til budsjettet du har satt opp, og eier du flere kort bør du vurdere om fordelene de gir er verdt det. Hvis du eksempelvis har ett kredittkort med bensinrabatt og et med dagligvarerabatt er det fornuftig kun dersom du greier å holde deg innenfor disse fordelsrammene. 5. Kredittkortrente er høyere enn andre lån – Betal den dyreste gjelden først. Kredittkortgjeld er ofte mye dyrere enn boliglån, forbrukslån og studielån. Vurder å utsette nedbetaling til Lånekassen en måned eller to for å betale mer på kredittkortregningen, og kontakt banken og spør om det er mulig å få betalingsfrihet på boliglånet en måned. Har du høy kredittkortgjeld, kan det lønne seg å refinansiere. Kilde: Anders Fagereng, daglig leder Dinero.no |
Nøkkelord
Kontakter
Anders FagerengDaglig Leder
Tel:+47 480 65 453fagereng@dinero.noBilder
Lenker
Om Dinero
Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS
Følg pressemeldinger fra Dinero
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dinero
Bank Norwegian lanserer dagligvareforsikring8.12.2020 16:29:48 CET | Pressemelding
Bank Norwegian-kortet blir dermed det første kortet i Norden med inkludert dagligvareforsikring. – Vi ønsker å tilpasse oss dagens situasjon, sier produktsjef Torstein Røed.
Snart blir 4 milliarder kroner ubrukelige13.11.2020 15:19:34 CET | Pressemelding
Ta farvel med den gamle 1000-kronerseddelen, for i helgen tas den ut av sirkulasjon.
Vil redusere maksgrensen for forbrukslån28.9.2020 13:45:17 CEST | Pressemelding
Finanstilsynet vil slå sammen boliglånsforskriften med forbrukslånsforskriften i nytt forskriftsforslag. Maksimal gjeldsgrad reduseres, og banker som låner ut forbrukslån får ingen utlånsfleksibilitet.
Grensehandelen stoppet nesten opp26.8.2020 11:38:20 CEST | Pressemelding
Drastisk nedgang sammenlignet med i fjor, viser tall fra SSB.
Kredittkortgjelden øker13.8.2020 14:50:24 CEST | Pressemelding
Gjeldsnivået på kredittkort nærmer seg samme nivå som før koronaviruset stengte landet.