Volvat

Solbrent hud skal ikke tildekkes med sminke

Del
Solbrent hud skal beskyttes med hvile i form av skygge og avkjølende rent vann for å få ned hudtemperaturen. Deretter skal den dekkes mot ytterligere soleksponering, sier spesialist i hudsykdommer dr. Mila Lilleng, ved Volvat Medisinske senter.

Etter et utspill fra reality-stjernen Kim Kardashian West, er Lilleeng bekymret for at feilinformasjon vil ramme den yngre generasjonen. På Facebook viser Kardashian West sitt publikum hvordan hun skjuler solbrent hud med farget krem.

Hudbarrieren er skadet

- Jeg vil på det sterkeste anbefale å ikke dekke til solbrent hud med sminke. Hudbarrieren er skadet og må få lov til å være i ro. Makeup inneholder kjemikalier som kan føre til fototoksisk reaksjon, forklarer hudspesialisten. Derfor egner ikke tykk parfymert make up seg til solskadet hud. Sminke vil også hindre den naturlige luftavkjølingen, tette porene og hindre hudens pusteevne og dermed stenge varmen inne.

Solbrent hud behandles best med avkjøling

- Er du så uheldig at huden har blitt solbrent så bruk vann som hovedregel for avkjøling, understreker Lilleng. Det er lurt å avkjøle huden med kald dusj/ et bad eller ved å legge på ett vått avkjølende håndkle. Ta gjerne flere bad og legg avkjølende kluter med vann mot huden. La huden lufttørke og unngå å tørke det brente hudområdet da forbrenningen virker uttørkende i seg selv. Blir huden svært tørr, påfør en mild uparfymert fuktighetskrem, gjerne med Aloe Vera som virker avkjølende.

Dempe hevelse og smerter

Er forbrenningen smertefull og det oppstår hevelse i huden kan det hjelpe å smøre kortisonsalve forsiktig over det brente avkjølte hudpartiet, fortsetter Lilleng. For å dempe den betente huden kan også en betennelsesdempende tablett virke. Har du fått solskader så ikke nøl med å ta kontakt med hudlegen din.

Gode solvaner, hele året

- Nordmenns lyse hud er svært utsatt og det er viktig at det skapes gode nye solvaner hos den unge generasjonen for å få ned utbredelsen av hudkreft, understreker Lilleng. Det norske klimaet med relativt lite sol gjør at mange oppsøker solen året rundt. Det er spesielt farlig å eksponere seg for intens sol i korte perioder. Derfor er det viktig at alle får riktig informasjon, fortsetter hudspesialisten. At informasjon virker, viser utviklingen i Australia der utbredelsen av føflekkreft har falt kraftig etter 30 år med opplysningskampanjer.

Huden, må tas aktivt vare på

Huden er kroppens største organ, en viktig barriere mot ytre påkjenninger og må tas aktivt vare på. – Jeg vil understreke at jeg oppfordrer alle til å være i solen fordi den er svært viktig for oss. Solen stimulerer kroppens produksjonen av vitamin D, forbygger en rekke sykdommer og gir positiv energi og velvære. Derfor må nordmenn med lys hud sole seg, men med forsiktighet og vett, avslutter Mila Lilleng.

Nøkkelord

Kontakter

Leder nærmedisin Norge, Unni Gisletun 905 50 980

Bilder

Om Volvat

Volvat
Volvat
Borgenveien 2A
0370 Oslo

http://www.volvat.no

Volvat Medisinske senter er Norges første private sykehus har over 30 års erfaring med å tilby pasienter ulike helsetjenester og redusere helsekøer. Volvatgruppen er et av landets ledende private helseforetak og er tilstede for pasienter over hele landet ut med 14 sentre plassert i Oslo, Fredrikstad, Moss, Hamar, Lillehammer, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Sentrene har et bredt tilbud av medisinske tjenester som strekker seg fra helsefremmende og forebyggende arbeid til behandling og rehabilitering.

Volvat eies av Ramsay Health, som også driver store sykehus og medisinske sentere i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia, Malaysia, Singapore, Indonesia og Australia

Volvat har sykehusgodkjenning i Oslo, Fredrikstad, Bergen, Trondheim, Tromsø. Volvats kvalitetsstrategi bygger på gruppens visjon ”Alltid til hjelp” og overordnet strategi forankret i moderne medisin og moderne ledelse.

Volvat er kompromissløse når det gjelder pasientsikkerhet, kvalitet i leveransen og kontinuerlig forbedring av våre tjenester. Derfor er alle våre kliniske avdelinger ISO-sertifisert etter kvalitetsstandarden 9001:2015 og miljøstandarden 14001:2015.

Volvats administrerende direktør er Per Helge Fagermoen

Følg pressemeldinger fra Volvat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Volvat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Volvat

Huden bør sjekkes en gang i måneden!15.3.2019 08:51:40 CET | Pressemelding

Nordmenn oppsøker lege for sin hudkreft for sent. Jo raskere du kommer til behandling, jo høyere sannsynlighet er det for at du blir helt frisk og overlever. - Hudsjekken bør gjennomføres en gang i måneden, sett av en fast dag, oppfordrer hudlege Sidsel Haug ved Volvat Medisinske Senter. Det er mange steder på kroppen det er vanskelig å undersøke selv, derfor oppfordrer vi folk til å sjekke hverandre, besteforeldre og venner!

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye