Volvat

Mange kvinner er bekymret eller føler uro for overgangsalderen

Del
– Mangel på kunnskap om overgangsalderen utgjør en helsemessig utfordring for mange kvinner i 40-50 årene, sier gynekolog Helena Enger og psykolog Guri Cecilie Bollingmo, ved Volvat Medisinske Senter.
Guri Cecilie Bollingmo og Helena Enger. Foto: Bård Gudim
Guri Cecilie Bollingmo og Helena Enger. Foto: Bård Gudim

Det er på tide at det gis reell kunnskap om overgangsalderen og at den gjøres  tilgjengelig for kvinnene før livsfasen inntreffer. På den måten kan kvinnene håndtere utfordringene med kompetanse og ikke myter og feilinformasjon,  sier gynekologen. Undersøkelsen viser også at 51% av kvinnene ønsker mer kommunikasjon og fokus på overgangsalder i samfunnet.

3-5 år er normal lengde Overgangsalderen varer normalt i 3-5 år eller helt opp til 10 år. Noen vil være plaget med hetetokter livet ut.

Fysiske og psykiske endringer Utfordringer som nedstemthet, uro og økt bekymringsnivå er vanlig og kan gå direkte utover livskvalitet, evne til å jobbe er ofte årsak til samlivsutfordringer, forklarer de videre.  - Mer fysiske tegn kan være hetetokter, søvnutfordringer og tørrhet i skjede som gir vonde samleier. Alt er forårsaket av kroppens reduserte produksjonsnivå av østrogen og er helt naturlig, understreker gynekologen. 

Sliter unødvendig Mange som søker hjelp forstår ikke at de er i overgangsalderen, og mange har strevet lenge med helt unødvendig utfordringer, forklarer Enger videre. – I daglig gynekologisk praksis opplever jeg at kvinner reagerer interessert og noe forundret over å få oppdatert informasjon om overgangsalderen og hva som er mulighetene for behandling av plagene som følger med.

Alt for få kvinner får hjelp til å få løst mange av utfordringene sammen med gynekolog , eventuelt i kombinasjon med psykolog.  – Det er faktisk hjelp å få for det meste, både med og uten medisiner, forklarer Enger videre. 

Stole på sin egen kvinnelighet og verdi -Som psykolog møter jeg kvinner som kan ha behov for å snakke med noen utenforstående om de endringene som skjer i kroppen, og konsekvensene de kan ha, forklarer Bollingmo. Å våkne om natten svett, og med en angstlignende følelse i kroppen ikke handler om angst i diagnostisk forstand, men at hormonene spiller med en, kan være avgjørende. Tilstanden gjør at noen får behov for hjelp til å stole på sin egen kvinnelighet og verdi.

Kunnskapskilde Videre avdekket undersøkelsen at hovedkilden til kunnskap for kvinner er basert på hva som er formidlet gjennom media, internett, ukeblader og magasiner. - Vi mener kvinner i større grad bør få informasjon fra fastlegen i kombinasjon med gynekologen, fordi fasen oppleves ulikt av den enkelte.  Det vil utgjøre en stor forskjell, faktisk for halvparten av befolkningen, avslutter gynekolog Enger og psykolog Bollingmo i Volvat med et smil.

Nøkkelord

Kontakter

Unni Ellefsen Gisletun, Leder Nærmedisin Norge
Telefon: 905 50 980

Bilder

Guri Cecilie Bollingmo og Helena Enger. Foto: Bård Gudim
Guri Cecilie Bollingmo og Helena Enger. Foto: Bård Gudim
Last ned bilde

Om Volvat

Volvat
Volvat
Borgenveien 2A
0370 Oslo

http://www.volvat.no

Volvat Medisinske senter er Norges første private sykehus har over 30 års erfaring med å tilby pasienter ulike helsetjenester og redusere helsekøer. Volvatgruppen er et av landets ledende private helseforetak og er tilstede for pasienter over hele landet ut med 14 sentre plassert i Oslo, Fredrikstad, Moss, Hamar, Lillehammer, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Sentrene har et bredt tilbud av medisinske tjenester som strekker seg fra helsefremmende og forebyggende arbeid til behandling og rehabilitering.

Volvat eies av Ramsay Health, som også driver store sykehus og medisinske sentere i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia, Malaysia, Singapore, Indonesia og Australia

Volvat har sykehusgodkjenning i Oslo, Fredrikstad, Bergen, Trondheim, Tromsø. Volvats kvalitetsstrategi bygger på gruppens visjon ”Alltid til hjelp” og overordnet strategi forankret i moderne medisin og moderne ledelse.

Volvat er kompromissløse når det gjelder pasientsikkerhet, kvalitet i leveransen og kontinuerlig forbedring av våre tjenester. Derfor er alle våre kliniske avdelinger ISO-sertifisert etter kvalitetsstandarden 9001:2015 og miljøstandarden 14001:2015.

Volvats administrerende direktør er Per Helge Fagermoen.

Følg pressemeldinger fra Volvat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Volvat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Volvat

Huden bør sjekkes en gang i måneden!15.3.2019 08:51:40 CET | Pressemelding

Nordmenn oppsøker lege for sin hudkreft for sent. Jo raskere du kommer til behandling, jo høyere sannsynlighet er det for at du blir helt frisk og overlever. - Hudsjekken bør gjennomføres en gang i måneden, sett av en fast dag, oppfordrer hudlege Sidsel Haug ved Volvat Medisinske Senter. Det er mange steder på kroppen det er vanskelig å undersøke selv, derfor oppfordrer vi folk til å sjekke hverandre, besteforeldre og venner!

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye