
Skal du velge lokal valuta eller norske kroner ved betaling i utlandet?

Mange minibanker og terminaler tilbyr dynamisk valutakonvertering (DCC) når du kommer med ditt norske kort for å gjennomføre en transaksjon. Kort fortalt betyr det at du får opp sluttsummen for transaksjonen «oversatt» til norske kroner umiddelbart, noe som gjør prisen forutsigbar. Men forutsigbarheten har en pris, og den kommer i form av dårlige valutakurser.
Valutakursen er høyere
Ved slike konverteringer er det nemlig banken eller brukerstedet som selv bestemmer kursen, og denne er ofte en del høyere enn den faktiske kursen på transaksjonsdagen. Mellomlegget havner i banken eller brukerstedets egne lommer – og det er stort!
– Bankene og brukerstedene tjener store summer på en virksomhet som nærmest framstår som svindel når man vet hva som faktisk foregår, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no.
– Likevel vet man sjelden hva man går med på når man velger det ene eller det andre alternativet, og prosessen ser ut til å være designet for å forvirre brukerne til å ta det dyreste valget, legger han til.
Da Fagereng nylig var på ferie i Portugal fikk han selv kjenne forvirringen på kroppen da han ble tilbudt å gjennomføre transaksjonen i norske kroner.
– Da jeg tok ut penger i minibanken presenterte den prisen i norske kroner, og jeg fikk to valg: «avbryt» eller «fortsett». Her ser jeg for meg at mange tror at hele transaksjonen avbrytes når man velger dette alternativet, men det er ikke tilfelle – det er det du må velge for å unngå den fordyrende valutakonverteringen, forteller han.
Han antar mange velger å fortsette for å ikke måtte gjøre hele uttaksprosessen på nytt. Ifølge Nets’ hjemmesider velger rundt 70 prosent av utenlandske kortholdere å betale i egen valuta når de besøker Norge. Nordmenn taper sammenlagt milliarder i året på å begå samme tabbe i utlandet.
Kortet gir best kurs
Enten du har et debetkort med BankAxept eller et kredittkort, er det betalingsnettverk som Visa og Mastercard som benyttes når du bruker kortet i utlandet. Velger du den lokale valutaen er det disse betalingsnettverkene som bestemmer kursen, og denne er mye mer fordelaktig enn hva den dynamiske valutakonverteringen gir.
– Når vi sammenligner Visa og Mastercards kurser over tid, ser vi at disse er relativt like. Det er bare et par øre som skiller aktørene, og hvem som gir best kurs varierer – såpass mye at det framstår som irrelevant i valutaperspektiv hvilket nettverk kortet ditt har, forklarer Fagereng.
Han understreker også at det spiller liten rolle hva kursen er dersom du kaster bort flere hundre kroner i kortgebyrer på reisen.
– Du gjør lurt i å ha med deg et kort som ikke krever gebyr for uttak. Les prislisten for kortet du har, og avgjør om du ikke er bedre skikket med å bytte bank, avslutter han.
Nøkkelord
Kontakter
Anders FagerengDaglig Leder
Tel:+47 480 65 453fagereng@dinero.noBilder

Om Dinero
Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS
Følg pressemeldinger fra Dinero
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dinero
Bank Norwegian lanserer dagligvareforsikring8.12.2020 16:29:48 CET | Pressemelding
Bank Norwegian-kortet blir dermed det første kortet i Norden med inkludert dagligvareforsikring. – Vi ønsker å tilpasse oss dagens situasjon, sier produktsjef Torstein Røed.
Snart blir 4 milliarder kroner ubrukelige13.11.2020 15:19:34 CET | Pressemelding
Ta farvel med den gamle 1000-kronerseddelen, for i helgen tas den ut av sirkulasjon.
Vil redusere maksgrensen for forbrukslån28.9.2020 13:45:17 CEST | Pressemelding
Finanstilsynet vil slå sammen boliglånsforskriften med forbrukslånsforskriften i nytt forskriftsforslag. Maksimal gjeldsgrad reduseres, og banker som låner ut forbrukslån får ingen utlånsfleksibilitet.
Grensehandelen stoppet nesten opp26.8.2020 11:38:20 CEST | Pressemelding
Drastisk nedgang sammenlignet med i fjor, viser tall fra SSB.
Kredittkortgjelden øker13.8.2020 14:50:24 CEST | Pressemelding
Gjeldsnivået på kredittkort nærmer seg samme nivå som før koronaviruset stengte landet.