Nå er pannekakedagen her!

Selv om pannekakene gjerne går for å være alle barns yndlingsmiddag, er de i aller høyeste grad også for voksne.
– Pannekaker kan brukes både som forrett, hovedrett og dessert, alt etter hva du velger som tilbehør. Med alle variasjonsmulighetene som finnes kan du helt fint ha dem til middag hver uke uten å bli ensidig i kosten, påpeker Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn, som slår et slag for norske pannekaker i anledning den internasjonale pannekakedagen tirsdag 5. mars.
Verdens mest populære?
Pannekaker er en populær rett i hele verden, og hvert land har sin variasjon.
I Frankrike spiser de crêpes, en veldig tynn pannekake servert med en rekke ulike typer fyll avhengig om den skal spises til frokost, middag eller dessert.
De små, tykke russiske pannekakene kalles blinis, og lages med bokhvetemel og gjær. Blinis med kaviar, rømme og rødløk er den klassiske måten å servere på.
Sør-Amerikas pannekake er tortilla, som vi kjenner godt fra fredagstacoen. Tortilla lages tradisjonelt av maismel, vann og litt salt og olje, og er en myk, litt tykkere pannekake. En pannekake-variant et lite stykke unna vår.
Amerikanske porsjonspannekaker er nokså tykke og i tillegg til de vanlige pannekake-ingrediensene er det bakepulver i røra. På amerikansk vis serveres pannekaker gjerne som et pannekaketårn toppet med lønnesirup og krem til dessert eller et par kaker ved siden av egg, bacon og bønner til frokost.
Blåbær og bacon
I Norge er pannekakene tynne, store og laget på hvetemel, melk, egg og litt sukker og salt. Tradisjonelt nytes pannekaker med sukker, blåbærsyltetøy eller bacon.
Pannekaker er altså en rett med uendelig variasjonsmuligheter både når det kommer til fyll og topping, hva du putter i røra og hvordan og når du spiser den.
Her finner du gode pannekakeoppskrifter og tips til hvordan man kan variere tilbehøret
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder






Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Færrest baker i Nordland7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse havner nordlendingene nederst på listen over lussekatt-bakere i Norge.
Slik lykkes du med lussekattene7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier to av ti at de baker lussekattene selv, og det er stor variasjon mellom fylkene. Her er ekspertens tips til et ekstra luftig og saftig resultat.
Østfold troner Lucia-toppen7.12.2025 16:41:00 CET | Pressemelding
Østfoldingene er de ivrigste lussekatt-bakerne. Det viser en ny undersøkelse.
Julekake-favorittene 2025: Slik skiller fylkene og generasjonene seg ut2.12.2025 07:40:00 CET | Pressemelding
Julekaker har en helt spesiell plass på bordet i julen. Men hvilken kake må du ha på bordet for at det skal bli jul? En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion, for Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser hvilke kaker vi helst spiser til jul, både nasjonalt, fylkesvis og blant ulike aldersgrupper. Her er årets store julekakebilde.
Nesten halvparten spiser dette til frokost22.10.2025 16:00:00 CEST | Pressemelding
Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
