Gavedryss til forskning på demens og hjerte- og karsykdommer

Nasjonalforeningen for folkehelsen har siden 1959 bidratt med over 990 millioner kroner til hjerte- og karforskning og over 145 millioner til demensforskningen. I 2019 støtter de 17 prosjekter ved Det medisinske fakultet. Se oversikt over alle tildelingene listet opp nederst i saken.
Anna Thoren var en av forskerne som kom gjennom nåløyet og fikk penger fra Nasjonalforeningen. Hennes prosjekt "Mechanisms of brain waste clearance", handler om å forstå hvordan hjernen renser ut avfall som kan være årsak til for eksempel demens. Thorens forskning bygger videre på Erlend Nagelhus og Maiken Nedergaards funn at en spesiell gruppe celler i hjernen, astrocytter, er med på å rense hjernen for avfallsstoffer og dette er avhengig av vannkanaler som utrykkes av disse cellene.
Hjernen renser seg selv mens vi sover
Man har lenge kjent til att vannkanaler i hjernen er med på å bidra til hjerneødem i patologiske tilstander så som hjerneslag og hjernetrauma. Men den normale funksjonen av vannkanaler i hjernen har lenge vært uvisst. Hjernen mangler lymfekjertler som kan drenere avfallsstoffene. Man trodde derfor ikke at hjernen hadde noe rensesystem. Men Nagelhus og Nedergaard med flere fant at hjernen vasker ut avfallsstoffer med nye mekanismer man ikke kjente til. Vannkanalene er viktige i denne vaskeprosessen som skjer om natten mens vi sover.
– Vi har sammen med Maiken Nedergaards gruppe vist at avhending av avfallsprodukter er avhengig av vannkanalen AQP4 uttrykt i astrocytter. Det er ukjent hvilke andre karakteristika astrocyter har som er nødvendig for at dette systemet skal fungere, forklarer Anna Thoren.
– Mitt nye prosjekt tar sikte på å forstå veiene for avfallsprodukter ut av hjernen, samt å finne ut mer om astrocyttenes egenskaper som er nødvendige for at dette systemet skal fungere. Funksjonsfeil i astrocyttene kan være nøkler til forståelsen av nevropatogenesen av demens og Alzheimers sykdom. Ny kunnskap på dette feltet kan potensielt føre til utvikling av nye medisiner eller stanse sykdommens utvikling, fortsetter en engasjert Anna Thoren.
Tildelingen av midler til Thoren finansierer i hovedsak hennes egen Post.doc. stilling i Letten-senteret ved Institutt for medisinske basalfag for en periode på 3 år.
Støtte til forskning på hjerte- og karsykdom i 2019
Disse fem nye og kontinuerende prosjektene mottar midler fra Nasjonalforeningen for folkehelsen til hjerte- og karforskning i 2019.
Driftsprosjekter i 2019
- Prosjektleder Kirsten Holven, Betydning av mors kolesterol under svangerskapet, UiO, Avdeling for ernæringsvitenskap.
- Prosjektleder Ingvar Jarle Vaage, The mitochondrion – a Trojan horse in ischemia-reperfusion injury, Universitetet i Oslo.
- Prosjektleder Lise R Moltzau, Natriuretiske peptider og mitokondriefunksjon i hjertet, UiO, Institutt for klinisk medisin.
Kontinuerende stipendiater
- Stipendiat Kristina Byskov, Utvikling av nye diagnostiske og terapeutiske strategier i ateriosklerose basert på genet FSAP, UiO, Det Medisinske fakultet.
Kontinuerende postdoktorer
- Post. doc Lise R. Moltzau, Natriuretiske peptider og mitokondriefunksjon i hjertet, Universitetet i Oslo.
Tildelinger til demensforskning i 2019
Disse tolv demensforskningsprosjektene pågår i 2019 med midler fra Nasjonalforeningen for folkehelsen:
Nye postdoktorprosjekter:
- Post.doc Kristi Henjum,CSF and MRi biomarkers in delirium, dementia and normal ageing, UiO.
- Post.doc Sandra Kuehn, Exploring the Trem2 receptor in Alzheimer's disease for diagnostics, UiO.
- Post.doc Luisa Möhle, Dimethyl Fumarate – Repurposing A Multiple Sclerosis Drug To Treat Alzheimer’s Disease, UiO.
- Post.doc Anna Thoren, Mechanisms of brain waste clearance, UiO.
Kontinuerende prosjekter:
- Forløp og risikofaktorer for demens. Prosjektleder Geir Selbæk, professor og forskningsleder ved Aldring og helse.
- Molekylære mekanismer ved delirium og demens; et nytt perspektiv på behandling og forebygging. Prosjektleder Farrukh Abbas Chaudhry, professor ved Institutt for medisinske basalfag UiO.
- Epigenetiske risikofaktorer for demens ved Lewylegeme-sykdom. Lasse Pihlstrøm,postdoktor, Institutt for klinisk medisin UiO.
- Betydningen av lavgradig inflammasjon hos pasienter med kognitiv svikt forårsaket av AD og slag. Anne-Brita Knapskog, postdoktor, Institutt for klinisk medisin UiO.
Driftsstøtte, demensforskning
- Fra perifer skade til affeksjon av sentralnervesystemet: mekanismer ved delirium hos eldre, Farrukh Abbas Chaudhry, Universitetet i Oslo.
- Redusert drenasje av amyloid fra hjernen, betydning for Alzheimers sykdom, Reidun Torp, UiO. Støttet av Berith og Eivind Larsens legat til forskning på demens, via Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Strategiske bevilgninger
Nasjonalforeningen for folkehelsen bevilger midler til følgende prosjekter:
- Prevalens av demens i Trønderlag. PhD kandidat Linda Gjøra, prosjektleder/veileder Geir Selbæk, professor og forskningsleder ved Aldring og helse. Prosjektet er bevilget 2,5 mill kroner og gjennomføres i samarbeid med Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Prosjektet har som målsetning å kunne estimere forekomst av demens i Trøndelag og Norge.
- Demensvennlig sykehus - støttet pasientforløp for pasienter med kognitiv svikt, demens og delirium. PhD kandidat vil rekrutteres. Prosjektleder Marit Kirkevold, professor ved UiO og Akershus universitetssykehus. Bevilgingen på 2,5 mill kroner er gitt i forbindelse med Nasjonalforeningen for folkehelsens satsing på demensvennlige sykehus. Prosjektet har som målsetning å utvikle et tilpasset pasientforløp med bedre organisering, tilrettelegging og behandling av pasienter med kognitiv svikt/demens ved Akershus universitetssykehus.
Nøkkelord
Kontakter
Kyrre VigestadKommunikasjonsrådgiver ved Institutt for medisinske basalfag ved MED-fakultetet
Tel:+47 22 85 52 79 / +47 92 86 24 92kyrre.vigestad@medisin.uio.noSilje Marie Kile RosselandKommunikasjonsrådgiver ved MED-fakultetet. Informasjon om fakultetet. Intern- og organisasjonskommunikasjon.
Tel:+47 22 84 53 02 / +47 454 50 053siljer@medisin.uio.noBilder



Om UiO - Det medisinske fakultet
Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Flest søkere til medisinutdanningen på UiO Campus Innlandet28.4.2025 11:00:48 CEST | Pressemelding
Søkertall fra Samordna opptak 2025 viser at UiO Campus Innlandet er det mest populære studiet i landet.
Er egg bra for helsa?11.4.2025 13:26:08 CEST | Blogginnlegg
I påska spiser vi dobbelt så mye som ellers i året. "Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold" – slik lyder anbefalingen om egg i de norske kostrådene. Hva betyr egg for helsa, og hvor mye kan man spise med god samvittighet?
75 millioner kroner til å forbedre behandlingen av tarmkreft19.3.2025 09:55:29 CET | Pressemelding
Tarmkreft er en av de vanligste formene for kreft i Norge. Forskere ved UiO leder et nytt, stort EU-prosjekt som skal sammenligne behandlinger for tarmkreft. Målet er å finne den beste behandlingen til hver enkelt pasient.
Ny årsrapport fra Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling17.6.2024 11:20:51 CEST | Pressemelding
Selvmord under og etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus, med fokus på selvmord blant personer i kontakt med avtalespesialist det siste året
Medisinutdanning ved UiO Campus sør blant landets mest populære26.4.2024 10:30:00 CEST | Pressemelding
Årets søkertall fra Samordna opptak 2024 viser at UiO Campus sør er tredje mest populære studiet av alle i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom