Hjerteforskningsprisen til UiO-professor Torbjørn Omland

- Jeg er naturligvis veldig glad over å få prisen. Det er en stor anerkjennelse, og en viktig pris, sier Omland.
Prisen ble overrakt av H.M. Kong Harald i en høytidelig seremoni på Det Norske Teatret tirsdag 5. februar.
Sentral i utviklingen av Ahus
Hjerteforskningsprisen er en viktig anerkjennelse og belønning som gis til en forsker eller forskningsgruppe i Norge, som holder høye faglige mål – og som kan vise til betydelige resultater.
Omland har de siste 15 årene har bygget opp en internasjonalt ledende forskningsgruppe ved Akershus universitetssykehus. Hans arbeid har ledet til bedre diagnostikk, risikovurdering og behandling av pasienter med hjertesykdommer.
- Torbjørn har både i kraft av sin vitenskapelige tyngde og meritt, samt gjennom hans evne og vilje til å engasjere seg i vår organisasjon, vært særdeles viktig i utviklingen av Ahus som universitetssykehus. Han har drevet forskningen innen hjertesykdommer til et svært høyt nivå, noe som er særdeles viktig for oppbyggingen av et relativt nytt universitetssykehus, sier professor og leder av Klinikk for indremedisin og laboratoriefag,Trygve Holmøy.
- Han har ledet oppbyggingen og konsolideringen av universitetsfunksjonen ved Ahus, og gjort dette på en måte som gjør at vi i dag er en godt integrert del av Institutt for klinisk medisin ved UiO.
Pionér innen kardio-onkologi
Torbjørn Omland regnes som en internasjonal pionér innen det voksende fagfeltet kardio-onkologi, dvs. hjerteskader etter kreftbehandling. Omland har ledet viktige studier knyttet til forebygging av slike skader, og han har bidratt til opprettelsen av landets første kardio-onkologiske poliklinikk.
- Vi vet at enkelte typer cellegift som gis ved for eksempel brystkreft og lymfekreft, kan skade hjertet og lede til alvorlig, og i verste fall dødelig, hjertesvikt. På dette feltet har vi gjort studier for å se om vi kan forebygge slike skader, sier Omland.
Han leder for tiden PRADA II-studien. Prosjektet inkluderer 300 pasienter med tidlig brystkreft, som behandles med potensielt hjerteskadelige medikamenter ved fire norske universitetssykehus. Multisenterstudien er tildelt nærmere 30 millioner kroner fra Program for klinisk behandlingsforskning, Kreftforeningen og Helse Sør-Øst.
PRADA-II bygger videre på PRADA-I. - I den første PRADA-studien hadde hjertemedisinene vi testet en gunstig effekt hos kreftbehandlede. Siden studien kun ble utført ved Ahus, var den imidlertid for liten til å gi helt definitive svar. Dette er bakgrunnen for at vi nå vil teste ut forebyggende behandling hos en større gruppe pasienter, sier Omland.
Test som påviser hjertesvikt
Omland har vært sentral i arbeidet med å utvikle en blodprøvetest som kan påvise hjertesvikt.
- Når en pasient kommer til sykehuset med tung pust, kan det være noe galt enten med lungene eller hjertet. Vår test har vist seg å være god til å avdekke om det handler om hjertesykdom eller noe annet. I dag brukes den over hele verden, sier han.
Professoren har videre oppnådd betydelig resultater knyttet til hjertemuskelproteinet troponin. Tidligere ble proteinet kun brukt som en hjerteinfarktmarkør. Omlands forskningsgruppe oppdaget at ved å måle troponin i den vanlige befolkningen og blant personer med stabil hjertesykdom, har biomarkøren imidlertid også en sterk prognostisk verdi. Dette gjør at spesialister i dag kan si noe om risiko for å utvikle senere hjertesvikt eller hjertedød.
Medredaktør i ledende tidsskrift
Som første nordmann er Omland medredaktør i det amerikanske tidsskriftet Circulation; verdens ledende kardiovaskulære tidsskrift. Han har hatt en særdeles høy vitenskapelig produksjon de siste årene. Mange av artiklene har fått internasjonal oppmerksomhet, og er sitert mer enn 12 500 ganger.
- Hjertemedisin har vært et spennende fagområde, og jeg er heldig som har fått drive forskning på høyt nivå. Kardiologi er et felt hvor det er mulig å hevde seg, selv i et lite land som Norge, sier Torbjørn Omland.
Om hjerteforskningsprisen
Nasjonalforeningens pris for hjerte- karforskning skal være en stimulans til forskning innen hjerte- og karfeltet i Norge. Samtidig skal den motivere forskere til å satse inne hjerte- og karforskning. Hjerteforskningsprisen har også til hensikt å skape økt oppmerksomhet om hjerte- og karforskning. Kilde: Nasjonalforeningen for folkehelsen
Foto krediteres: Anne Elisabeth Næss, Nasjonalforeningen for folkehelsen
Nøkkelord
Kontakter
Eli Synnøve Gjerde
Kommunikasjonsrådgiver ved Institutt for Klinisk medisin ved MED-fakultetet
Bilder


Lenker
Om UiO - Det medisinske fakultet
Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Flest søkere til medisinutdanningen på UiO Campus Innlandet28.4.2025 11:00:48 CEST | Pressemelding
Søkertall fra Samordna opptak 2025 viser at UiO Campus Innlandet er det mest populære studiet i landet.
Er egg bra for helsa?11.4.2025 13:26:08 CEST | Blogginnlegg
I påska spiser vi dobbelt så mye som ellers i året. "Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold" – slik lyder anbefalingen om egg i de norske kostrådene. Hva betyr egg for helsa, og hvor mye kan man spise med god samvittighet?
75 millioner kroner til å forbedre behandlingen av tarmkreft19.3.2025 09:55:29 CET | Pressemelding
Tarmkreft er en av de vanligste formene for kreft i Norge. Forskere ved UiO leder et nytt, stort EU-prosjekt som skal sammenligne behandlinger for tarmkreft. Målet er å finne den beste behandlingen til hver enkelt pasient.
Ny årsrapport fra Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling17.6.2024 11:20:51 CEST | Pressemelding
Selvmord under og etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus, med fokus på selvmord blant personer i kontakt med avtalespesialist det siste året
Medisinutdanning ved UiO Campus sør blant landets mest populære26.4.2024 10:30:00 CEST | Pressemelding
Årets søkertall fra Samordna opptak 2024 viser at UiO Campus sør er tredje mest populære studiet av alle i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom