Elevundersøkelsen 2018 - færre elever sier de blir mobbet
Av elevene som har besvart elevundersøkelsen, utgjør 6,1 prosent ca. 27 000 elever. Elevene svarer at de har blitt utsatt for mobbing av enten medelever, av voksne på skolen eller digitalt av medelever.
Rundt 447 000 elever svarte på undersøkelsen høsten 2018. Det er det høyeste antallet som noensinne har besvart undersøkelsen.
– Det er positivt å se at det er færre elever som svarer at de blir mobbet. Men, det er fremdeles for mange elever som blir mobbet. Vi vet at mange skoler jobber godt for å gi elevene en trygg og god skolehverdag, arbeidet mot mobbing må skje hver eneste dag og har ingen sluttdato, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Hege Nilssen.
Flere elever melder ifra om mobbing
Fra 1. august 2017 ble det innført et nytt regelverk om skolemiljø, som styrker elevenes rettigheter. Det innebærer at skolene har en aktivitetsplikt som skal sikre at de handler raskt og riktig når en elev ikke har det trygt og godt på skolen. Dersom skolen ikke griper inn og setter inn tiltak som virker, kan eleven melde ifra til Fylkesmannen. Siden skolestart, høsten 2018 har Fylkesmennene mottatt 653 henvendelser om skolemiljøsaker.
– At flere kontakter Fylkesmannen for å få hjelp i skolemiljøsaker er en god indikasjon på at det nye regelverket fungerer og at terskelen for å få hjelp har blitt lavere. Vi gir også skolene mer hjelp og støtte i sitt arbeid i skolemiljøsaker og lanserer i dag en nettressurs som skolene kan bruke, sier Hege Nilssen.
Erting og utestenging skjer oftest
4,6 prosent av elevene svarer at de blir mobbet av andre elever to til tre ganger i måneden eller oftere. 66 prosent av disse elevene sier at de blir kalt stygge ting og ertet på en sårende måte. 46 prosent blir holdt utenfor og baksnakket, mens 24 prosent opplever fysisk mobbing.
37 prosent av elevene som svarer at de opplever mobbing to til tre ganger i måneden eller oftere svarer at ingen voksne visste om mobbingen. 16 prosent svarer at skolen visste om mobbingen, men ikke gjorde noe. Disse tallene har gått noe ned fra fjorårets elevundersøkelse.
Digital mobbing og voksne som mobber
Elevene får også spørsmål om digital mobbing og om de har blitt mobbet av voksne på skolen. Begge spørsmålene ble stilt for første gang i 2016.
1,9 prosent av elevene svarer at de blir mobbet digitalt to til tre ganger i måneden eller oftere.
1,6 prosent svarer at de blir mobbet av voksne på skolen to til tre ganger i måneden eller oftere. Dette er noe lavere enn i 2017.
– All mobbing er uakseptabel, og særlig fra de voksne på skolen, derfor er det er positivt at også disse tallene går i riktig retning, sier Hege Nilssen.
Utdanningsdirektoratet har flere kompetansetilbud for ansatte og ledere i skolen, blant annet Inkluderende barnehage- og skolemiljø. Målet for satsingen er å skape et bedre skolemiljø som forebygger mobbing.
Om undersøkelsen
Elevundersøkelsen er obligatorisk for 7. trinn, 10. trinn og vg1, og frivillig for øvrige trinn fra og med 5. trinn.
Vi publiserer tall på skolenivå for obligatoriske trinn 14. februar på skoleporten.no
På grunn av endringer i elevundersøkelsen i 2016 kan vi bare direkte sammenlikne resultatene om mobbing for årene fra 2016- 2018. I 2017 svarte 6,6 prosent at de ble mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere.
Mer informasjon
Kontakter
Stine GrimsrudPressekontakt
Tel:971 94 250sgr@udir.noBilder
Om Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet skal sikre at den nasjonale utdanningspolitikken iverksettes. Slik får barn, unge og voksne et barnehagetilbud og en opplæring av høy kvalitet. Vi er underlagt Kunnskapsdepartementet og har kontorer i Oslo, Tromsø, Molde og Hamar.
Følg pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utdanningsdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utdanningsdirektoratet
Hva skal til for at flere ungdommer får læreplass? 29.11.2018 09:10:00 CET | Pressemelding
Rekordmange ungdommer søker seg til yrkesfag, og de fleste får læreplass. Utdanningsdirektoratet har sett nærmere på hvordan enda flere kan fullføre utdanningen som fagarbeidere. Betydningen av støtte fra voksne i støtteapparatet er ofte utslagsgivende for å vippe ungdom i riktig retning.
Resultater fra nasjonale prøver på 5. trinn 2018 er publisert27.11.2018 08:56:25 CET | Pressemelding
Høsten 2018 gjennomførte 60 000 elever på 5. trinn nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk. Det er i snitt ingen store endringer på nasjonalt nivå i elevenes prestasjoner på 5. trinn.
Priv. til red.: Resultater fra nasjonale prøver i ungdomsskolen er publisert23.10.2018 09:40:00 CEST | Pressemelding
Denne høsten tok 120 000 elever nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk på 8. trinn, og lesning og regning på 9. trinn.
Apalløkka skole vinner Dronning Sonjas skolepris2.10.2018 12:00:00 CEST | Pressemelding
En enstemmig jury har kåret Apalløkka ungdomsskole i Oslo som vinner av Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkludering 2018.
Åtte skoler er nominert til Dronning Sonjas skolepris24.9.2018 13:46:11 CEST | Pressemelding
Prisen vil gå til en skole som jobber godt med likeverd og inkludering. Vinnerskolen vil få besøk av Dronningen som overrekker 250.000 kroner og et kunstverk.