Førstehjelp til deg som får en vegetargjest til jul

Selv om antallet vegetarianere ikke er så mange er det stadig flere som ønsker å begrense eget forbruk av kjøtt. 36 % av befolkningen i Oslo og 24 % i landet totalt sett. Det blir en stor mengde mennesker, så uansett kan det være spennende å planlegge en dag ila julen med en kjøttfri middag.
Å spise vegetarisk betyr å velge matvarer hovedsakelig fra planteriket, som grønnsaker, frukt og bær, poteter, kornprodukter, belgfrukter og nøtter. Mange spiser allikevel produkter som kommer fra dyr, som egg, melk og honning, mens de som ønsker å unngå alt som kommer fra dyr kalles veganere. Noen velger dette kostholdet av religiøse årsaker, noen på grunn av miljøet, noen av helsemessige grunner, noen av økonomiske eller ressursmessige grunner og noen av moralske.
- Uansett bakgrunn for valget er det hyggelig å kunne servere noe som smaker så godt at alle kan spise det samme måltidet, uten å savne noe, mener Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Vi har plukket frem noen av våre beste retter helt uten kjøtt, som både smaker godt og kan nytes av alle rundt bordet:
Innbakt nøttestek tar litt tid å lage, men farsen kan lages i god tid og evt. fryses dersom det skulle være aktuelt. Den kan også stekes i form uten butterdeig eller stedes som burgere. Server gjerne med julens tilbehør, for eksempel rødkål eller rosenkål og poteter, eller bare med en frisk grønn salat.
Vegisterkaker er et godt alternativ til medisterkaker. De er laget av blomkål og sellerirot, og krydret med julens krydder, for å få frem julestemningen. Prøv dem – de smaker nydelig for alle, og kan brukes sammen med surkål, poteter og bruk saus, akkurat som du ville.
Grønne tips til juledagsbordet kan være potetlefser med pesto og bakte grønnsaker, ovnsbakt tortilla etter tomatbruschetta.
Har dere lyst på en helt annen smak en dag? Prøv denne deillige Shakshukaen den gir en annen smaksopplevelse etter flere dager med tung julemat.
Alle disse deilige oppskriftene og flere hunder til der frukt, bær og grønnsaker spiller hovedrollen finner du på www.frukt.no.
God, grønn jul!
[1] Tallene er hentet fra Norske Spisefakta 2018, Ipsos
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver
Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder





Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom