Opplysningskontoret for frukt og grønt

Gløgg på epler og plommer

Del
Gløgg er et fast innslag i julen og nordmenn flest koser seg i desember med en varm kopp gløgg mellom hendene. For dem som ønsker en avveksling fra den tradisjonelle tomtegløggen er Eplegløgg med plommer fra Egge Gård i Lier et nytt og velsmakende alternativ.

Eplegløgg fra Egge Gård er et rent naturprodukt uten sukker eller andre tilsetningsstoffer. Den består av most av epler og plommer som er blandet 50-50 og krydret med stjerneanis og laurbær.

Et rent naturprodukt

Marius Egge har i over 15 år utviklet produkter med og uten alkohol basert på egne og innkjøpte epler. I fjor lanserte han Eplegløgg som raskt solgte 15.000 flasker til gløggtørste nordmenn som ville prøve noe nytt. I år har produksjonen kommet ordentlig i gang og omsetningen beregnes å bli ca 30.000 flasker.

- Eplegløgg passer godt til aperitif når en trenger noe å varme seg på. Ønskes det gløgg med alkohol anbefaler jeg at det tilsettes eplebrennevin eller hvit rom, sier Egge, som har satset på Eplegløgg fordi han så at det var et marked for en annen type gløgg her i landet. I tillegg er han opptatt av at gode norske råvarer skal bli utnyttet.

Vil styrke norsk plommeproduksjon

- Det blir dyrket gode plommer i Norge, men mange av plommene er for små og kan ikke selges på vanlig vis. Derfor ville jeg finne på noe for å få opp den norske plommeproduksjonen, sier Egge på spørsmålet om hvorfor plommer ble innlemmet i gløggoppskriften.

Egge Gård ligger i Lier kommune, som er Norges største bær- og grønnsakskommune, med 10 prosent av total norsk produksjon. Klimaet er spesielt gunstig for dyrking av jordbær og epler og på Egge gård dyrkes 1000 mål, hovedsakelig med nettopp jordbær og epler. En del av eplene blir levert til dagligvare og restauranter, men det meste blir presset til saft. Noe blir også videreforedlet til sider og brennevin.

Mer mangfold er en trend

- Interessen for gløgg er for oppadgående, både i Norge og utenfor landets grenser.

I Sverige har vi sett mer mangfold når det gjelder gløgg enn her, men nå er trenden kommet hit. Eplegløgg fra Egge Gård er et nytt og smakfullt produkt som er spennende både for norske forbrukere og for fruktprodusentene i Lierområdet, tror informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Bildetekst: Marius Egge på Egge Gård prøver sin egen Eplegløgg basert på epler og plommer. Gårdsnissen har fått en flaske for seg selv, og ser godt fornøyd ut med den nye typen gløgg. Foto: Pål H. Christiansen.

Bilder

Marius Egge på Egge Gård smaker på sin egen eplegløgg. Foto: Pål H. Christiansen
Marius Egge på Egge Gård smaker på sin egen eplegløgg. Foto: Pål H. Christiansen
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye