
Kirkens Bymisjon lanserer ifengsel.no – en chat for barn og unge.

- Det er mange fordommer knyttet til det å ha en mamma eller pappa i fengsel, hjemmesoning eller rusbehandling. Vi møter mange tabuer – og da på flere hold. Det er et ømtålig tema og det er ikke lett å komme kontakt med de barn, unge og familier det gjelder. Mange snakker ikke om det, og barna syns det er vanskelig å spørre – hos mange blir det en «familiehemmelighet», som man heller ikke snakker om innenfor husets fire vegger, forteller Anette Skjerven, teamleder for FRI barn og familie i Kirkens Bymisjon Drammen.
Det å ha en forelder i fengsel påvirker barn og unge på mange måter, de reagerer ulikt og har ulike måter å håndtere situasjonen på. Barn og unge har behov for å bli møtt, hørt, få snakket og å motta svar på sine spørsmål. Mange tror de er alene om det og snakker ikke om det med noen, men de har mange tanker og fantasier om hva et fengsel er. I mange tilfeller overgår fantasier virkeligheten – tanker og bekymringer vokser, uten at man kan stille spørsmål eller ha mulighet til å snakke om det.
- I arbeidet vårt har jeg møtt barn som tror pappa eller mamma må sitte i et rom med kjetting og kule rundt beinet, som de har sett på tegnefilm. Det er barn og unge som tror det er deres skyld, og det er barn som får dårlig samvittighet når de har det gøy sammen med andre. Det er viktig å bryte tabuer, å snakke om det, informere og sørge for at barna har noen de kan stille spørsmål og snakke med – for vi vet det er mange barn og unge det gjelder, sier Skjerven.
En anonym chattetjeneste
Chatten ifengsel.no lanseres onsdag 7. november og åpner for samtaler fra klokken 15:00. I startfasen kommer den til å være betjent på onsdager og fredager fra klokken 15:00 til 22:00.
- Vi er rustet til å øke bemanningen i ferier og høytider, i tillegg kommer vi fortløpende til å avstemme behovet og eventuelt øke bemanningen. Det viktigste for oss er å komme i kontakt med målgruppen, og å kunne bidra til at de barn og unge det gjelder kan få en bedre hverdag, noe som igjen kan gjøre dem bedre rustet til voksenlivet med utdannelse og arbeid. Vonde opplevelser i barndommen kan for mange feste seg langt inn i voksenlivet og bidra til videre utfordringer for dem det gjelder, sier Jon-Ivar Windstad, daglig leder i Kirkens Bymisjon Drammen.
Chatten er også for barn og unge som har en venn som opplever dette. De som betjener chatten er vant til å snakke med og møte barn og unge som har, eller har hatt en mamma eller pappa i fengsel.
Alle har taushetsplikt og chatloggene slettes etter 72 timer. På nettsiden ifengsel.no finner man ulik informasjon — fra intervjuer med barn og ungdom som har en forelder i fengsel, til bilder fra innsiden av fengsler. Det er også en side med svar på mange av de vanligste spørsmålene man kan ha i tilknytning til det å ha en forelder i fengsel eller i rusbehandling.
- Kirkens Bymisjon har i samarbeid med Godt Sagt AS laget en kortfilm som retter seg mot målgruppen. Etter lansering av chatten og videre fremover vil filmen bli vist under besøk på skoler, offentlige instanser, på kinoer og i sosiale medier. Filmen har som mål å spre informasjon om chatten, sier Windstad.
FOR PRESSE OM LANSERINGEN:
Kirkens Bymisjon Drammen har sendt ut invitasjoner til ulike instanser og mennesker som jobber med målgruppen.
Onsdag 7. november kl. 14:30, i Rådhusgata 35, 5. etg, Drammen sentrum har vi lagt opp til et program :
14:30-14:45: Velkommen v/daglig leder Jon-Ivar Windstad.
14:45-14:55: Presentasjonen av chatvertene v/Anette Skjerven
15:00: Åpning av chatten: ifengsel.no
15:05-15:15: Presentasjon av chatten og arbeider v/Anette Skjerven
15:15: Enkel servering og pressetid.
I pressetiden vil det være anledning til å gjøre intervju med daglig leder, teamleder for FRI barn og familie og avdelingsleder på FRI.
Kontakter
Anine Bergrådgiver
Rådgiver HR/informasjon i Kirkens Bymisjon i Drammen.
Jon-Ivar Windstaddaglig leder
Daglig leder for Kirkens Bymisjon i Drammen og Kongsberg.
Bilder
Lenker
Om Kirkens Bymisjon
Kirkens Bymisjon er en ideell organisasjon som arbeider i byer over hele Norge, blant mennesker som strever med hverdagen på ulike måter. Vår visjon er at mennesker i byen skal erfare respekt, rettferdighet og omsorg. Kirkens Bymisjon vil påpeke og motvirke årsaker til at urett oppstår, avdekke krenkelser, gi hjelp og lindre nød. Kirkens Bymisjon har røtter tilbake til 1855. I dag er vi en ideell aktør som blant annet driver innen eldreomsorg, barnevern, rusomsorg og arbeidsmarkedstiltak. I tillegg til våre gatenære tiltak.
Følg pressemeldinger fra Kirkens Bymisjon
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kirkens Bymisjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kirkens Bymisjon
Kirkens Bymisjon: Norge kan ikke utvise EØS-borgere som før etter høyesterettsdom9.3.2022 11:41:22 CET | Pressemelding
I går slo Høyesterett fast at utvisningen av en mann på grunn av tyveri var ugyldig. Kirkens Bymisjon mener dommen betyr at færre nå kan utvises fra landet.
Bok om skrivekurs for eldre29.9.2021 09:59:15 CEST | Pressemelding
I ti år har Kirkens Bymisjon utviklet og drevet skrivekurs for eldre. Nå kommer metodeboka «Ingen er bare det du ser» med råd og veiledning for alle som vil følge opp og bruke erfaringene.
Tegneserier om demens lanseres på Alzheimerdagen17.9.2021 08:00:00 CEST | Pressemelding
Nå kommer Norges første tegneserier om demens, tegnet og fortalt til unge. Den prisbelønte tegneren Anders N. Kvammen har skapt fortellingene.
Nytt arbeidstiltak med overdosemarkering på Bjerke30.8.2021 15:04:19 CEST | Pressemelding
Nå starter Aktivitetshuset Bjerke med gaterydding. Folk med rusbakgrunn får et arbeidstilbud og lønn på dagen, og Bjerke bydel får et renere nærmiljø. Den første arbeidsdagen er også en overdosemarkering
Premiere på filmen «Gammel og skeiv»22.6.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nå kommer filmen om eldre skeive. De av oss som for 50 år siden ble oppfattet som kriminelle avvikere, blir nå seniorer i et mer åpent samfunn. Det er klart for premiere 24. juni under Oslo Pride.