
Kun tre kredittkort gir gratis uttak i utlandet

Det er anbefalt å ha med minst to betalingskort på ferie – et bør være et kredittkort du har med deg til enhver tid, og det andre bør være enten ett kredittkort eller et debetkort du har i bakhånd dersom noe skulle skje med det første. Ønsker du derimot ta ut penger med kredittkortet ditt kan det koste deg store summer i uttaksgebyrer.
Tre kredittkort gir gebyrfrie kontantuttak
Forbrukerportalen Dinero.no har analysert prisene til samtlige kredittkort i Norge, og blant nesten 400 kredittkort er det kun tre kredittkort som gir gratis kontantuttak i utlandet. De resterende kredittkortene krever enten gebyr eller rente fra uttaksdato.
De gebyrfrie kortene er Bank Norwegian Visa, Storebrand kredittkort og hele SpareBank 1-alliansens kredittkort. Felles for disse kortene er at de krever gebyr for uttak i Norge, men lar deg ta ut gratis i utlandet.
Sammenlignet med gebyrene banker som Nordea og DNB har på sine kredittkort (henholdsvis 1,5 % av uttakssummen (minimum 40 kroner) eller 40 kroner + 1 % av uttakssummen) kan du spare store summer på å ha et gratis kredittkort med deg på ferie. Hever du utenlandsk valuta tilsvarende 1000 norske kroner vil det koste deg 40-50 i gebyr for hver transaksjon med disse kredittkortene, mot null kroner på de tidligere nevnte kort.
Kortene krever også valutapåslag
Gebyrfrihet til tross, en kortutgift man ikke kommer unna er valutapåslaget, som pålegges alle transaksjoner i utenlandsk valuta. Alle kort, debet- som kredittkort, har valutapåslag. Påslaget ligger på 1,75-2 prosent av transaksjonssummen, avhengig av hvilken bank du har.
Bank Norwegian, SpareBank 1 og Storebrand har valutapåslag på henholdsvis 1,75, 1,95 og 2 prosent av transaksjonssummen.
Unngå ekstrautgifter: Ta ut i lokal valuta
Det er ikke kun kortet ditt som risikerer å kreve gebyr for uttak, også minibanken. Og finner man en minibank som gir gratis kontantuttak, kan du risikere å måtte punge ut ekstra i ufordelaktig valutakurs.
Du har sikkert sett det selv, at minibanken spør om du ønsker å belaste kortet ditt i norske kroner eller den lokale valutaen når du betaler eller tar ut penger i utlandet. Dette kalles «dynamic currency conversion» (DCC) – dynamisk valutaomregning. Å vite akkurat hvor mye kortet blir belastet for i norske kroner og ører høres praktisk ut. I flertallet av tilfellene gir dette deg drimot en dårligere valutakurs enn om du belastes i lokal valuta, siden det er minibanken eller butikken som bestemmer kursen i motsetning til Visa eller MasterCard.
Dette er det kun banken eller brukerstedet som tjener på, derfor anbefaler Dinero.no at du alltid velger «without conversion» når du får valget.
Betal tilbake før renta løper
En annen ting det er verdt å ha i bakhodet når man handler på kreditt, er at pengene skal tilbakebetales. Betaler du ved forfall unngår du å betale renter på det du har brukt. De aller fleste kredittkort tilbyr rentefri kreditt på inntil 45 dager.
Undersøk hvilke gebyrer og vilkår ditt kredittkort har før du tar ut penger med kortet. Det kan du spare mye på.
Nøkkelord
Kontakter
Anders FagerengDaglig Leder
Tel:+47 480 65 453fagereng@dinero.noBilder

Lenker
Om Dinero
Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS
Følg pressemeldinger fra Dinero
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dinero
Bank Norwegian lanserer dagligvareforsikring8.12.2020 16:29:48 CET | Pressemelding
Bank Norwegian-kortet blir dermed det første kortet i Norden med inkludert dagligvareforsikring. – Vi ønsker å tilpasse oss dagens situasjon, sier produktsjef Torstein Røed.
Snart blir 4 milliarder kroner ubrukelige13.11.2020 15:19:34 CET | Pressemelding
Ta farvel med den gamle 1000-kronerseddelen, for i helgen tas den ut av sirkulasjon.
Vil redusere maksgrensen for forbrukslån28.9.2020 13:45:17 CEST | Pressemelding
Finanstilsynet vil slå sammen boliglånsforskriften med forbrukslånsforskriften i nytt forskriftsforslag. Maksimal gjeldsgrad reduseres, og banker som låner ut forbrukslån får ingen utlånsfleksibilitet.
Grensehandelen stoppet nesten opp26.8.2020 11:38:20 CEST | Pressemelding
Drastisk nedgang sammenlignet med i fjor, viser tall fra SSB.
Kredittkortgjelden øker13.8.2020 14:50:24 CEST | Pressemelding
Gjeldsnivået på kredittkort nærmer seg samme nivå som før koronaviruset stengte landet.