Se opp for rotgrønnsaker
Konklusjonen er at rotgrønnsaker står sterkt i det norske folk. Omtrent 9 av 10 personer er klart positive til å spise rotgrønnsaker (svart fra 7 til 10 på en skala der 1 er svært negativ og 10 er svært positiv). Og blant de som har stor tro på lavkarbodietter er det 8 av 10 som samtidig er positive til å spise rotgrønnsaker.
Personer over 30 år er spesielt positive hvor nesten halvparten svarer helt på topp på skalaen, altså 10, svært positiv. De under 30 år har ikke like mange entusiaster og her er det 3 av 10 som svarer topp på skalaen.
Det som forklarer hvorfor folk er positive til rotgrønnsaker er først og fremt at det er enkelt og lettvint å tilberede. I tillegg så mener folk at en kan spise så mye en vil av rotgrønnsaker og at det er en naturlig del av et moderne kosthold. Disse tre faktorene forklarer 41 % av positiviteten til rotgrønnsaker.
Sammenlikner vi med en undersøkelse fra november 2011 står rotgrønnsaker nesten like sterk som grønnsaker totalt sett. Videre blir rotgrønnsaker betraktet betydelig mer positivt enn poteter og omtrent like positivt som frukt og bær.
Det er ikke slik at folk sier de spiser mer rotgrønnsaker enn for ett år siden. 3 av 4 personer svarer at de spiser omtrent like mye rotgrønnsaker som for ett år siden, mens de resterende enten spiser litt mindre eller litt mer nå. Gulrot er den mest spiste og hele 96 % har spist gulrot siste 6 måneder. Kålrot er nest mest spist med 81 %, og så følger rødbete og sellerirot/knollselleri med 54 %. Reddik er spist av 45 % og persillerot og søtpotet av 32 %. De litt mer sjeldne rotgrønnsakene som pepperrot og pastinakk er spist av henholdsvis 19 % og 15 % av befolkningen.
Folk har mange måter å tilberede rotgrønnsaker på og 4 av 5 koker dem. 3 av 4 spiser rotgrønnsaker rå, mens litt over halvparten av oss har rotgrønnsaker i supper og i stapper. 2 av 5 har rotgrønnsaker i salater eller baker dem i ovnen.
Det ser ut som det er en trend med å bake rotgrønnsaker i ovn. Personer under 40 år baker rotgrønnsaker i ovnen mer enn de over 40 år, og det er også mer vanlig i Oslo enn i resten av landet. De over 40 år har rotgrønnsaker i supper, i salater, koker og spiser dem rå i større grad enn de yngre.
Nordmenn er altså stort sett veldig positive til rotgrønnsaker og vi spiser mer enn bare gulrot og kålrot.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom