Skummelt på norsk
- Alt tyder på at Halloween-tradisjonen har slått rot i Norge. Total omsetning av gresskar ligger på 800 - 1000 tonn årlig og er i vekst. Den store omsetningen skjer de siste 14 dagene før Halloween, men norske gresskar har vært å få siden begynnelsen av september, kan Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt fortelle.
Det er Halloween-gresskarene som står for de store volumene i Norge, og mesteparten produseres i Vestfold og i Lier. Disse er i utgangspunktet dyrket som pyntegresskar som hules ut til lykter og settes på trappen. De kan også brukes i flere matretter, som i paier, supper og salater, og frøene kan ristes og spises som snacks eller i salater.
Vi skiller mellom matgresskar og dekorasjonsgresskar (pyntegresskar). Matgresskar er sorter som Butternut, Muskat og Hokkaido, men dekorasjonsgresskar er bl.a. de typiske Halloween-gresskarene og de små, søte og ofte ruglete pyntegresskarene.
Gresskar har sin opprinnelse i Amerika, og finnes i en rekke ulike varianter, farger og størrelser; helt opp til en vekt på flere hundre kilo. Det største gresskaret som hittil er veid, var på 823 kg.
Skallet på Halloween-gresskaret er tykt og fast, mens på andre sorter kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult til oransje, fast og søtt.
Gresskar er kalorifattig, og inneholder noe kostfiber og karoten, som omdannes til A-vitaminer i kroppen.
Flere bruker innholdet
- Stadig flere nordmenn har begynt å bruke innholdet av Halloween-gresskaret isteden for å kaste det når lyktene er skåret ut, opplyser daglig leder Hans Kjærås i Finstad Gårdsdrift AS i Sande, som er hovedleverandør av Halloween- og Hokkaido-gresskar til Coop.
På Finstad dyrkes gresskar på 80 mål jord, også små pyntegresskar. Alt er økologisk.
Hokkaido-gresskaret er et rent matgresskar som har mykere og mer oransje farge på kjøttet enn Halloween-gresskaret. Skallet på Hokkaido-gresskaret brukes også. Små pyntegresskar i mange forskjellige fasonger og farger, er ofte å få kjøpt bl.a. i blomsterbutikker, og er kun ment til dekorasjon.
Pynter opp på høsten
På Finstad såes gresskarplantene inne og settes ut i siste halvdel av mai. I begynnelsen av september er de klare for høsting og levering til Coop, som selger rundt 200 tonn av den totale gresskarproduksjonen i Norge i sine butikker.
Erik Rosnes, som er medeier i Finstad Gårdsdrift A/S, ser muligheter for de ulike gresskarsortene også utover Halloween-tiden.
- Mange steder i sør-Europa er gresskaret i bruk hele høsten. Gresskar kan lagres i romtemperatur i minst et par måneder og pynter opp. Et Halloween-gresskar kan settes på trappen lenge før det hules ut til selve feiringen, sier han.
Fotograf: Pål H. Christiansen
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom