
Boligsosialt arbeid: Forsker etterlyser helhetskompetanse

122 000 er såkalt vanskeligstilte på boligmarkedet i Norge. Av disse bor om lag 90 000 i husstander med barn. Manglende helhetskompetanse og kultur for å engasjere seg i flere områder av familiens liv er et problem i mange kommuner.
Dårlig økonomi, dårlig helse, arbeidsløshet og dårlige boforhold henger ofte sammen. Ved å rette oppmerksomheten mot boligen og at man ønsker å tilby en stabil og god bosituasjon, kommer man lengre i arbeidet på andre livsområder til brukerne, påpeker Røe i rapporten Å bygge stein på stein. Gode grep i helhetlig boligsosialt arbeid for vanskeligstilte barnefamilier.
Forskeren fra NTNU Samfunnsforskning har fulgt Husbanken Midt-Norge i to år. Deres nye kommunesatsing, «Husbankens kommuneprogram Bolig for velferd 2016-2020" er en viktig del av den nasjonale strategien som fem departementer står bak. Strategien skal samordne og fremme målretting av den offentlige boligsosiale innsatsen.
Rapporten peker på hvordan kommuneprogrammet har hjulpet familier ut av et leiemarked med ugunstig høy leie og inni eid bolig med det resultat at de har bedre plass og mer penger til overs, noe som forbedrer deres totale livssituasjon.
Det finnes få boliger med integrerende beliggenhet og med en størrelse som er egnet for barnefamilier. Dette er et problem i det boligsosiale arbeidet. Videre peker rapporten på manglende helhetskompetanse. Det er ofte ikke kultur i kommunene for å engasjere seg i flere områder av familiens liv. Det gjør at hjelpen de får blir lite hensiktsmessig. Rapportens informanter etterlyser bedre forankring av helhetlig arbeid i kommuneadministrasjon og politisk ledelse.
19. juni arrangerer Husbanken seminaret "Bolig og barnefattigdom" på Comfort hotell park i Trondheim. Fra omtalen av seminaret: "Barnefamilier i en sårbar situasjon faller ofte mellom flere stoler i jakten på en god og stabil bolig. Hvordan kan kommune og velferdsaktører samarbeide om å skape et godt utgangspunkt for bekjempelse av barnefattigdom? På seminaret får du får høre hva som skal til for å få en god og stabil bosituasjon for de mest utsatte barnefamiliene."
Melina Røe er en av innlederne på seminaret. Vi oppfordrer pressen til å ta tak i temaet.
Kontakter
https://samforsk.no/Sider/Ansatte/Melina-R%C3%B8e.aspx
Bilder
Lenker
Om NTNU samfunnsforskning
Om NTNU Samfunnsforskning:
- Et av Norges største miljøer for anvendt samfunnsvitenskapelig forskning.
- Forskere med bakgrunn i samfunnsvitenskap, realfag, teknologi og humaniora.
- Gjennomfører forskning for ulike typer oppdragsgivere, som forskningsråd, departement og direktorat, bedrifter, næringsorganisasjoner med mer.
- Organisert i fem ulike avdelinger:
- Oppvekst og utvikling
- Studio Apertura
- Mangfold og inkludering
- CIRiS - Senter for tverrfaglig forskning i rommet
- NAPHA – Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid.
- I overkant av 100 ansatte fordelt på vel 80 årsverk.
- Aksjeselskap eid av NTNU.
- Etablert som en videreføring av stiftelsen Allforsk i 2004, da den eksternt finansierte forskningsporteføljen i NTNUs randsone ble omorganisert.
Følg pressemeldinger fra NTNU samfunnsforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NTNU samfunnsforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NTNU samfunnsforskning
Ny forskning i rommet kan hjelpe folk med kols og astma21.1.2019 11:12:08 CET | Pressemelding
Forskere ved NTNU Samfunnsforskning i Trondheim deltar på et nytt prosjekt som studerer lungeceller på den internasjonale romstasjonen.
RBKs 2018 skal evalueres av NTNU Samfunnsforskning17.12.2018 13:53:12 CET | Pressemelding
To forskere ved NTNU Samfunnsforskning evaluerer nå hvordan Rosenborg Ballklub har fungert som organisasjon i 2018.
Skal forske på spillavhengighet hos unge mellom 10 og 1612.12.2018 13:09:02 CET | Pressemelding
- Det er ikke så mange som sliter med avhengighet, men for de få det gjelder, er konsekvensene alvorlige, sier forsker Beate Hygen ved NTNU Samfunnsforskning.
Storavtale for forskere i Trondheim: Skal eksperimentere enda mer med planter i rommet20.11.2018 10:58:15 CET | Pressemelding
Ny teknologi kan gjøre oss i stand til å dyrke mat ved mye lengre romreiser i dag. Løsningen kan også bidra til mer miljøvennlig matproduksjon på jorda.
Ny storfilm: - Norge må bli med når vi drar til månen neste gang26.10.2018 10:52:44 CEST | Pressemelding
I storfilmen «First Man» får vi bli med på Neil Armstrongs ti år med forberedelser før han ble førstemann på månen i 1969. Nå skal amerikanerne tilbake. Og Norge må bli med, mener forsker.