
Storavtale for forskere i Trondheim: Skal eksperimentere enda mer med planter i rommet

NTNU Samfunnsforsknings romforskningsavdeling CIRiS lager nå utstyr for et nytt planteeksperiment på Den internasjonale romstasjonen (ISS).
Hensikten er å forstå bedre hvordan planter utvikles og vokser under et miljø med langt mindre grativasjon enn på jorda.
Erfaringen fra prosjektet kan deretter gjøre forskerne i stand til å lage en mekanisk modell for plantevekst i helt vektløse omgivelser – akkurat som i verdensrommet.
- Dette er kunnskap vi trenger for å kunne dyrke mat ved lengre romreiser. I tillegg er dette teknologi som kan brukes ved miljøvennlig matproduksjon på jorda, ved bedre kontroll av næringstilførsel til plantene, forteller forsker Irene Karoliussen og senior FoU-ingeniør Liz Coelho, som jobber med prosjektet.
To år lang testperiode
CIRiS skal lage utstyret i samarbeid med Eidsvoll-selskapet Eidel.
Dette utstyret består av helt spesielle plantepotter som er egnet til å dyrke bønneplanter, samt en avansert kontainer som pottene står oppi. Kontaineren har både kamera, lys, vanningssystem og annet finmotorisk utstyr.
Over en periode på to år testes flere ulike modeller, hvor den beste til slutt blir utviklet videre til en «flyveklar modell». Nye frø plasseres i åtte nye potter og nye kontainere. Denne kontaineren plasseres i en romrakett. Neste stopp: Den internasjonale romstasjonen (ISS).
Der plasserer astronauter disse kontainerne inn i egnet spaceveksthus. På romstasjonen blir frøene tilført vann, og skal vokse under helt nye betingelser. Et kamera tar bilder for å dokumentere veksten, mens et IR-kamera, et varmesøkende kamera, overvåker vanntransporten inne i plantene.
- Ny og spennende utfordring
Bønneplantene skal overvåkes fra et kontrollrom i Tyskland, eid av Den europeiske romorganiasjonen (ESA).
Både Karoliussen og Coelho synes det er spesielt å være med på et så bredt internasjonalt samarbeid.
- Dette er en helt ny og veldig spennende utfordring for oss. Vi har lenge jobbet med forsøk i forskjellige vekstkammer på romstasjonen. Nå får vi endelig utvikle vårt eget utstyr, forteller de.
Nøkkelord
Bilder


Om NTNU samfunnsforskning
NTNU Samfunnsforskning er et av Norges største miljøer for anvendt samfunnsvitenskapelig forskning, og med en tverrfaglig profil.
Følg pressemeldinger fra NTNU samfunnsforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NTNU samfunnsforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NTNU samfunnsforskning
Ny forskning i rommet kan hjelpe folk med kols og astma21.1.2019 11:12:08 CET | Pressemelding
Forskere ved NTNU Samfunnsforskning i Trondheim deltar på et nytt prosjekt som studerer lungeceller på den internasjonale romstasjonen.
RBKs 2018 skal evalueres av NTNU Samfunnsforskning17.12.2018 13:53:12 CET | Pressemelding
To forskere ved NTNU Samfunnsforskning evaluerer nå hvordan Rosenborg Ballklub har fungert som organisasjon i 2018.
Skal forske på spillavhengighet hos unge mellom 10 og 1612.12.2018 13:09:02 CET | Pressemelding
- Det er ikke så mange som sliter med avhengighet, men for de få det gjelder, er konsekvensene alvorlige, sier forsker Beate Hygen ved NTNU Samfunnsforskning.
Ny storfilm: - Norge må bli med når vi drar til månen neste gang26.10.2018 10:52:44 CEST | Pressemelding
I storfilmen «First Man» får vi bli med på Neil Armstrongs ti år med forberedelser før han ble førstemann på månen i 1969. Nå skal amerikanerne tilbake. Og Norge må bli med, mener forsker.
Nå lager vi podkast med forskere fra NTNU Samfunnsforskning3.10.2018 14:18:32 CEST | Pressemelding
- Håpet er at vår forskning og moderne formidling kan bidra til økt innsikt og forståelse i samfunnet, sier direktør Roger Lian.