Ny storfilm: - Norge må bli med når vi drar til månen neste gang
CIRiS og NTNU Samfunnsforskning ønsker å ta en betydelig rolle når mennesker lander på månen neste gang.
Historien om Armstrongs og det amerikanske romprogrammets ti år med forberedelser blir nå fortalt i storfilmen «First Man». Klimakset, når Neil Armstrong i Ryan Goslings skikkelse spaserer rundt på månen, vies mye plass mot slutten av filmen. I to og en halv time ruslet han og Buzz Aldrin på månen, 20. juli 1969.
I de tre årene som fulgte var ytterligere ti personer på månen. Siden har ingen vært der, men nå planlegger et bredt internasjonalt nettverk, med USA i spissen, nye måneferder.
- Vi har en lang tradisjon som utforskere
I en fersk utgave av podkasten «Forskerpodden» sier forskningssjef Ann-Iren Kittang Jost på CIRiS – Senter for tverrfaglig forskning i rommet – at også Norge må bidra.
- Vi må absolutt være med. Det er det mange gode argumenter for. Vi har en lang tradisjon som utforskere. Og vi har mange arbeidsplasser innenfor høyteknologisk industri*. Vi har dessuten råd til det, sier Kittang Jost i «Forskerpodden».
* I podkasten beskriver Kittang-Jost dette som «høyindustrell teknologi».
Høyteknologisk industri er mer presist.
Du kan høre hele episoden her.
Dyrker planter under redusert graviditet
Ikke bare bør Norge være med, NTNU Samfunnsforskning og CIRiS bør også ta en betydelig rolle, mener forskningssjefen.
CIRiS arbeider blant annet med forskning på den internasjonale romstasjonen (ISS) og dyrking av planter både der og i lukkede omgivelser på jorda.
- I 12 år har vi jobbet med å dyrke planter på ISS. Vi kan derfor mye om hvordan vi skal dyrke planter under redusert graviditet og under høy stråling, sier Ann-Iren Kittang Jost.
Hvordan en fremtidig måneferd kan benytte denne kunnskapen, kan du finne ut ved å høre siste episode av «Forskerpodden». Og når skal vi egentlig til Mars?
Den finner du her, og dessuten i iTunes, Acast og andre plattformer som sender podkaster.
For mer informasjon, kontakt:
Ann-Iren Kittang Jost, forskningssjef CIRiS
Telefon: 928 80 298
a.i.kittang.jost@ciris.no
Nøkkelord
Kontakter
Vegard Smevoll
kommunikasjonsrådgiver, NTNU Samfunnsforskning
telefon: 918 59 535
vegard.smevoll@samfunn.ntnu.no
Bilder
Lenker
Om NTNU samfunnsforskning
NTNU Samfunnsforskning er et av Norges største miljøer for anvendt samfunnsvitenskapelig forskning, og med en tverrfaglig profil.
Følg pressemeldinger fra NTNU samfunnsforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NTNU samfunnsforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NTNU samfunnsforskning
Ny forskning i rommet kan hjelpe folk med kols og astma21.1.2019 11:12:08 CET | Pressemelding
Forskere ved NTNU Samfunnsforskning i Trondheim deltar på et nytt prosjekt som studerer lungeceller på den internasjonale romstasjonen.
RBKs 2018 skal evalueres av NTNU Samfunnsforskning17.12.2018 13:53:12 CET | Pressemelding
To forskere ved NTNU Samfunnsforskning evaluerer nå hvordan Rosenborg Ballklub har fungert som organisasjon i 2018.
Skal forske på spillavhengighet hos unge mellom 10 og 1612.12.2018 13:09:02 CET | Pressemelding
- Det er ikke så mange som sliter med avhengighet, men for de få det gjelder, er konsekvensene alvorlige, sier forsker Beate Hygen ved NTNU Samfunnsforskning.
Storavtale for forskere i Trondheim: Skal eksperimentere enda mer med planter i rommet20.11.2018 10:58:15 CET | Pressemelding
Ny teknologi kan gjøre oss i stand til å dyrke mat ved mye lengre romreiser i dag. Løsningen kan også bidra til mer miljøvennlig matproduksjon på jorda.
Nå lager vi podkast med forskere fra NTNU Samfunnsforskning3.10.2018 14:18:32 CEST | Pressemelding
- Håpet er at vår forskning og moderne formidling kan bidra til økt innsikt og forståelse i samfunnet, sier direktør Roger Lian.