Nå må du la deg friste av deilige sommersalater

Som alltid starter grønnsakssesongen med norsk asparges og rabarbra (ja, for rabarbra er også en grønnsak) som begge er en staude og som dukker opp av jorda med en gang snøen har gått. Norsk asparges finnes er på markedet fram til midten av juni.
Nå kommer frilandvarene på løpende bånd. Det bugner allerede av lollosalat, crispysalat, hjertesalat, isbergsalat og romanosalat, nykål, neper, reddiker og blomkål for å nevne noe.
Det er bare å la seg friste og sette salater på menyen. Det er det som smaker aller best nå i sommervarmen, enten som egen rett eller som tilbehør. Sommermaten skal være lettlaget, sunn og skal smake godt. Og den kan gjerne tilberedes utendørs. Og spesielt passer salater godt som utemat nå som vi skal være forsiktige med grilling og åpen ild.
Salat er supert å ha med på stranden.
- Du trenger ikke oppskrift for å lage god salat, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. I prinsippet kan alt brukes. Skal du planlegge en spennende salat er det lurt å tenke på å kombinere noe sprøtt, noe syrlig, noe bløtt, noe salt og noe søtt. Både smak og konsistens er viktig for den totale opplevelsen.
Hvordan bli mett av salat?
Mange forbinder salat med noe vi har ved siden av kjøtt eller fisk. Det kan det være, eller vi kan ha en lett grønn salat som forrett. Sist men ikke minst kan vi få salaten til å bli et fullverdig måltid til lunsj eller middag. Hemmeligheten er å tilsette litt proteiner i form av fisk, egg, cottage cheese, kjøtt eller bønner. Et måltid til å bli både mett og glad av.
Hvordan få frisk og sprø grønn salat?
- Vask og tørk salatbladene og legg dem i en pose i kjøleskapet.
- Bland flere sorter – da blir salaten mer spennende både i smak og utseende.
- Ikke bruk kniv, men del bladene opp ved å rive dem i passe biter.
Det lille ekstra
- Ristede, og lettsaltede nøtter eller pinjekjerner er godt i grønne salater.
- Det samme er en topping med høvlet parmesan.
- En god dressing kan du enkelt lage med olivenolje, litt sitronsaft eller eddik og noen urter, eller du kan basere den på en lettrømme eller yoghurt.
Se flere gode tips til salater og dressinger på frukt.no.
Nøkkelord
Kontakter
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no.
Bilder



Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom