
Asker var pilotkommune: Vellykket integreringsprosjekt anbefales for hele landet.

Forsker Berit Berg ved NTNU Samfunnsforskning har evaluert prosjektet, som har som mål å gjøre det lettere for unge flyktninger og enslige mindreårige å bli kjent med jevnaldrende norske ungdommer.
Hun konkluderer med at SAMMEN-prosjektet er et viktig tilskudd til integreringsarbeidet generelt og i arbeidet med enslige mindreårige spesielt og anbefaler at det etableres i alle kommuner som bosetter unge flyktninger. Barn og unge flyktninger venter ofte lenge før de blir bosatt i en kommune. Når de endelig får et hjem, blir de ofte sittende mye alene. Mange har minimal eller ingen kontakt med norske ungdommer, og de bruker lang tid på å komme inn i lokalsamfunnet. Det kan føre til utenforskap og isolering, og er ikke bra for hverken barna eller samfunnet de skal bo i.
Slik fungerte det i Asker
Asker kommune etablerte sin første gruppe i april 2017. I løpet av året startet de ytterligere tre grupper. Alt har 16 flyktninger og 19 norske ungdommer deltatt i prosjektet. Det er tiltakskoordinator for enslige mindreårige i kommunen som har stått for organisering og ledelse av gruppene. En av gruppene har vært ledet av Asker Aktiv. Gruppene har hatt følgende aktiviteter: • Klatrekurs over 9 ganger + bowling og restaurant-besøk. • Dansegruppe som hadde opptreden på Asker kommunes jubileumskonferanse for arbeid med enslige mindreårige. • Aktiv Sammen – en gruppe som trener sammen en gang i uka. • Graffiti – maling med spraymaling på lerret. Rekrutteringen av unge flyktninger til prosjektet har skjedd ved at den lokale prosjektlederen fikk spredd invitasjon om prosjektet via særkontaktene for enslige mindreårige i kommunen. Norske ungdommer ble rekruttert via en nystartet SOS-ung gruppa blant elever i videregående skole. De fleste i denne gruppa ønsket å delta, og i SAMMEN-gruppene som ble etablert seinere rekrutterte de også egne venner til å delta.
Ungdommens kraft i lokalsamfunnet
Når ungdommer med flyktningbakgrunn blir spurt om hva de savner mest, så svarer de aller fleste at de savner norske venner. Unge flyktninger og norske ungdommer har få arenaer der de naturlig møtes. Det er ikke nødvendigvis fordi de norske ikke vil ha kontakt med dem som har kommet som flyktninger – det bare skjer ikke. Hvis vi hadde spurt de norske ungdommene om de ville bli kjent med unge flyktninger, ville sannsynligvis svaret fra mange vært ja. Men så skjer det likevel ikke. Da blir spørsmålet: Hva skal til for å få dem til å møtes?
SOS-barnebyer har forsøkt å finne svaret på dette ved å etablere prosjektet SAMMEN, og framholder at engasjert norsk ungdom er nøkkelen til å integrere enslige mindreårige på en naturlig måte i det norske samfunnet. Uten dem har ikke norske myndigheter en sjanse! Vi er trygge på at ungdom har den kraften som skal til – de må bare inviteres inn, få en rolle, og «oppdage» hvilken utrolig forskjell de kan være med å gjøre. Helt lokalt, der de lever sine liv. Det blir rett og slett bedre å bo her dersom alle deltar og er med i lokalsamfunnet.
Kontakter
Berit Berg https://samforsk.no/Sider/Ansatte/Berit-Berg.aspx
Bilder
Lenker
Om NTNU samfunnsforskning
Om NTNU Samfunnsforskning:
- Et av Norges største miljøer for anvendt samfunnsvitenskapelig forskning.
- Forskere med bakgrunn i samfunnsvitenskap, realfag, teknologi og humaniora.
- Gjennomfører forskning for ulike typer oppdragsgivere, som forskningsråd, departement og direktorat, bedrifter, næringsorganisasjoner med mer.
- Organisert i fem ulike avdelinger:
- Oppvekst og utvikling
- Studio Apertura
- Mangfold og inkludering
- CIRiS - Senter for tverrfaglig forskning i rommet
- NAPHA – Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid.
- I overkant av 100 ansatte fordelt på vel 80 årsverk.
- Aksjeselskap eid av NTNU.
- Etablert som en videreføring av stiftelsen Allforsk i 2004, da den eksternt finansierte forskningsporteføljen i NTNUs randsone ble omorganisert.
Følg pressemeldinger fra NTNU samfunnsforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NTNU samfunnsforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NTNU samfunnsforskning
Ny forskning i rommet kan hjelpe folk med kols og astma21.1.2019 11:12:08 CET | Pressemelding
Forskere ved NTNU Samfunnsforskning i Trondheim deltar på et nytt prosjekt som studerer lungeceller på den internasjonale romstasjonen.
RBKs 2018 skal evalueres av NTNU Samfunnsforskning17.12.2018 13:53:12 CET | Pressemelding
To forskere ved NTNU Samfunnsforskning evaluerer nå hvordan Rosenborg Ballklub har fungert som organisasjon i 2018.
Skal forske på spillavhengighet hos unge mellom 10 og 1612.12.2018 13:09:02 CET | Pressemelding
- Det er ikke så mange som sliter med avhengighet, men for de få det gjelder, er konsekvensene alvorlige, sier forsker Beate Hygen ved NTNU Samfunnsforskning.
Storavtale for forskere i Trondheim: Skal eksperimentere enda mer med planter i rommet20.11.2018 10:58:15 CET | Pressemelding
Ny teknologi kan gjøre oss i stand til å dyrke mat ved mye lengre romreiser i dag. Løsningen kan også bidra til mer miljøvennlig matproduksjon på jorda.
Ny storfilm: - Norge må bli med når vi drar til månen neste gang26.10.2018 10:52:44 CEST | Pressemelding
I storfilmen «First Man» får vi bli med på Neil Armstrongs ti år med forberedelser før han ble førstemann på månen i 1969. Nå skal amerikanerne tilbake. Og Norge må bli med, mener forsker.