UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Selv små mengder prestasjon øker vår aksept for ulikhet

Del
Holdninger til omfordeling er en viktig faktor i den pågående politiske debatten. Siv-Elisabeth Skjelbred undersøker i sin avhandling hvordan disse holdningene påvirkes av kilden til inntekten.
Siv-Elisabeth Skjelbred ser nærmere på våre holdninger til ulikhet i sin avhandling. Foto: NIFU.
Siv-Elisabeth Skjelbred ser nærmere på våre holdninger til ulikhet i sin avhandling. Foto: NIFU.

Mange synes nok at ulikhet som følge av ren flaks er mer urettferdig enn ulikhet som følge av personers valg og prestasjoner. Men i virkeligheten er ulikhet oftest et resultat av begge deler. Hvordan påvirker dette våre holdninger til ulikhet?

For å finne svar på dette spørsmålet har Siv- Elisabeth Skjelbred utført økonomiske eksperimenter med deltakelse på internett. Ved å analysere deltakernes atferd finner hun at vi generelt sett har større aksept for ulikhet selv når kun en liten andel av inntekten er basert på prestasjon sammenlignet med når inntektsfordelingen kun er et resultat av flaks.

Studiet styrker derfor oppfatningen om at kilden til ulikhet har mye å si for hvorvidt vi anser denne ulikheten som akseptabel og for hvor villige vi er til å dele inntektene våre. Å øke vår forståelse av hvordan holdninger til ulikhet blir formet er viktig for å få bedre innsikt i holdninger til forskjellige former for skattlegging samt til lønnsforskjeller i ulike sektorer og yrker.

Tid og sted for prøveforelesning: fredag 27.oktober, kl. 11.15-12.00 i auditorium 3, Eilert Sundts hus, Blindern.

Tid og sted for disputas: fredag 27.oktober, kl. 14.15 i auditorium 3, Eilert Sundts hus, Blindern.

Kontakter

Siv-Elisabeth Skjelbred, s.e.skjelbred@econ.uio.no, tlf: 92 05 23 04


Pressevakt Økonomisk institutt: Mari Gakkestad, pressekontakt@econ.uio.no, tlf: 22 85 94 68/ 40 23 51 92

Bilder

Siv-Elisabeth Skjelbred ser nærmere på våre holdninger til ulikhet i sin avhandling. Foto: NIFU.
Siv-Elisabeth Skjelbred ser nærmere på våre holdninger til ulikhet i sin avhandling. Foto: NIFU.
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Moltke Moes vei 31
0851 Oslo

+47 22 85 62 64http://www.sv.uio.no/

Følg pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Norsk tiltak hjelper søsken til barn med kronisk sykdom29.1.2025 08:51:04 CET | Pressemelding

Barn som er pårørende til søsken med kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelse har økt risiko for å utvikle psykiske helseplager. Helsepersonell er derfor pålagt å vurdere søskens hjelpebehov. Tidligere har vi ikke hatt forskningsbaserte verktøy for å gjøre dette, men nå er norskutviklet gruppetiltak tilgjengelig. Tiltaket heter «SIBS» og blir presentert på en konferanse på Lillestrøm kultursenter fredag 31. januar.

Klar beskjed fra FNs naturpanel: – Langt mer dyptgripende tiltak må til for få til et reelt grønt skifte, sier UiO-forsker.18.12.2024 14:00:00 CET | Pressemelding

– For å håndtere miljøutfordringene på en rettferdig og bærekraftig måte, må vi få en langt dypere forståelse av hva som er årsakene til problemene. Tiltakene må være tilsvarende dyptgående, sier Karen O’Brien, professor og klimaforsker, og en av tre redaktører bak Naturpanelets siste rapport: IPBES Transformative Change Assessment.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye