Nå er det snart norske jordbær til alle

Det er en merkedag når de norske jordbærene kommer – da er det sommer. Klimaet i Norge gjør at jordbærene blir spesielt søte og smakfulle. En lang modningsperiode med lyse dager og kjølige netter, kombinert med sorter som er spesielt godt egnet til vårt klima, er forklaringen.
Perfekt jordbærvær i år
- Det har vært jordbærvær på Østlandet i år, forteller Olav Etnestad fra Bærdyrkerlaget. På Sør- og Østlandet har vi sett fine bær i et par uker, og neste helg antar vi at det er markedsdekning i hele landet.
Det er optimalt når jordbærene nå får ca. 20 grader og litt sol, så nå når Hedmarksregionen står klare til å starte innhøsting, følger de nøye med på været. Selv kaller de det for Yr-feber.
Sortene vi dyrker i Norge er tilpasset vårt klima
Det tar ca. 10 år å utvikle en ny sort optimalisert for norske forhold, og det er stor fagkompetanse i Norge.
- Hele 4 000 sorter testes ut hvert år, kan Bjarne Kjøs i Graminor fortelle. Men det er med jordbær som med oss mennesker, det er ikke alltid avkommet blir slik vi håper at det blir. De aller fleste jordbærsortene vi lager blir forkastet, men noen få kommer ut på markedet.
Nye sorter skal først og fremst smake godt. I tillegg skal de være motstandsdyktig mot sykdom, plantene skal kunne overvintre og de skal være plukkevennlige. Det er mye som skal klaffe for å kunne trives i norske forhold.
Jordbær slik vi kjenner dem i dag er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. Ville jordbær har vært kjent i Europa siden romertiden. Kommersiell dyrkning startet på begynnelsen av 1800-tallet, og de sortene vi får i Norge er ment for umiddelbart konsum.
I Norge produseres det minst ti ulike sorter jordbær. Den mest kjente i dag er Korona som har en utpreget søtsmak. Andre aktuelle sorter er Sonata, Florence og Polka.Frida og Saga, som begge er norskforedlet, og sist men ikke minst har vi nå de to nyeste sortene Malwina og Rumba som det knyttes store forventninger til.
- De smaker alle nydelig, og uansett hvilken sort du får tak i nær deg er jeg sikker på at de smaker perfekt av sommer. Spis dem og kos deg med dem både naturelle og på nye måter, oppfordrer Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Jordbær holder deg frisk og gjør deg opplagt
Jordbær er sunt og veldig godt på samme tid. De inneholder lite fett og energi, med masse vann og fiber som holder oss mette og gjør godt for magen.
Jordbær inneholder mer vitamin C enn appelsiner, et viktig vitamin vi trenger jevnlig tilførsel av. Vitamin C hjelper til med å holde oss friske, gir fin hud og øker opptaket av jern fra andre matvarer. I tillegg er bærene en kilde til folat som bidrar til å holde oss opplagte og våkne. Jordbær inneholder også viktige plantestoffer og antioksidanter, sier Cathrine Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, før hun avslutter; Alle har gode minner til søte, norske jordbær, og sett bort fra næringsstoffene, er det faktisk helsefremmende i seg selv å spise dem.
Ja, vi elsker norske jordbær
Stadig flere kjøper bær for å kose seg med, og jordbær er favoritten.
Nesten 15 tusen tonn jordbær ble solgt over grossist i Norge i 2016.4.600 tonn og 31 % av disse var norske. Totalt spiste nordmenn i underkant av 3 kg jordbær i 2016, en andel av dette er import. (Tall fra Totaloversikten, OFG).
I tillegg kommer salget direkte fra gården, så vi antar at vi i snitt spiser ca. 10 kurver hver, sier Gerd Byermoen,
Det er nesten ikke grenser for hva du kan bruke jordbærene til. De egner seg i salater, i kaker, til frokost og dessert – ja, de kan rett og slett brukes til det meste.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post gerd.byermoen@frukt.no.
Ernæringsfaglig rådgiver Cathrine Øverås Frisvold, tlf. 938 04 751, e-post cathrine.overas.frisvold@frukt.no.
Bilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildedbank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom