
Unngå å ta ut kontanter før utenlandsreise

I disse dager gjør mange nordmenn seg klare til å ta ut ferieukene sine, uker som gjerne tilbringes i utlandet. Et spørsmål som gjerne reiser seg er om man skal ta ut penger i Norge før avreise eller veksle valuta i valutafilialer. Svaret er at du bør unngå begge disse mulighetene: det billigste er å ta ut penger der du skal!
Å ta ut penger lokalt lønner seg
Nordmenn flest reiser til Hellas. Der er det euro som gjelder. Med minibanker fulle av euro beleilig plassert på flyplassen faller mange nordmenn for fristelsen til å ta ut kontanter før avreise. De ikke alle vet, er at disse bankene gir ufordelaktig valutakurs.
Norges største bank tar 10,03 kroner per euro ved uttak på flyplassen. En euro koster 9,69 kroner med VISAs kurs og 9,71 med MasterCards, og det er disse som bestemmer valutakursen din når du bruker kortet ditt i utlandet – og da er kortenes sedvanlige valutapåslag tatt i betraktning (1,75 % i dette eksempelet).
– Flyplassens valutakurser er svevende høye. For en familie som bruker i alt 2000 euro på en ferie utgjør dette godt over 600 kroner, 600 kroner som kunne vært spart hadde de bare ventet med å ta ut penger til de kom fram til feriedestinasjonen, sier Anders Fagereng i Dinero.no om flyplassbankenes ufordelaktige valutakurs.
Også når det kommer til thailandske baht er prisforskjellen stor. Tar du ut 50 000 baht på Gardermoen før avreise koster det deg litt i overkant av 1000 kroner mer enn om du venter med å ta de ut når du kommer fram. Her er både valutapåslag og Thailandske minibankers standardgebyr på 220 THB medregnet.
Valutafilialer koster også dyrt
Det finnes flere valutafilialer spredt omkring i Norge. Disse markedsfører seg med sloganet «Ikke reis uten kontanter – kjøp valuta gebyrfritt», men nevner ikke at kursen de gir er minst like dårlig som minibankene på flyplassen.
I samme eksempel som tidligere nevnt, vil det her koste nærmere 700 kroner mer å veksle 2000 euro sammenlignet med om man tar ut i utlandet.
Undersøk gebyrene i kortet ditt
Det hjelper lite med god vekslingskurs hvis kredittkortet eller debetkortet du bruker til vanlig sluker mellomlegget i høye uttaksgebyrer. Noen kredittkort tar gjerne et høyt gebyr på 30-40 kroner i tillegg til et prosentvis gebyr av uttakssummen din hvis du ønsker å ta ut penger i utlandet, og noen lar renta løpe allerede fra uttaksdato. Også en hel del debetkort krever gebyrer for kontantuttak i utlandet.
– Her gjelder det å gå prislisten i sømmene for å undersøke om man bør se seg etter bedre alternativer. Har du høye gebyrer bør du være raskt ute og finne et bedre produkt i god tid før reisen, råder Fagereng.
I Dinero.no sin test av kredittkort kan du finne en god oversikt over de ulike gebyrene og rentene på de mest brukte kortene i Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Anders FagerengDaglig Leder
Tel:+47 480 65 453fagereng@dinero.noBilder

Om Dinero
Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS
Følg pressemeldinger fra Dinero
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dinero
Bank Norwegian lanserer dagligvareforsikring8.12.2020 16:29:48 CET | Pressemelding
Bank Norwegian-kortet blir dermed det første kortet i Norden med inkludert dagligvareforsikring. – Vi ønsker å tilpasse oss dagens situasjon, sier produktsjef Torstein Røed.
Snart blir 4 milliarder kroner ubrukelige13.11.2020 15:19:34 CET | Pressemelding
Ta farvel med den gamle 1000-kronerseddelen, for i helgen tas den ut av sirkulasjon.
Vil redusere maksgrensen for forbrukslån28.9.2020 13:45:17 CEST | Pressemelding
Finanstilsynet vil slå sammen boliglånsforskriften med forbrukslånsforskriften i nytt forskriftsforslag. Maksimal gjeldsgrad reduseres, og banker som låner ut forbrukslån får ingen utlånsfleksibilitet.
Grensehandelen stoppet nesten opp26.8.2020 11:38:20 CEST | Pressemelding
Drastisk nedgang sammenlignet med i fjor, viser tall fra SSB.
Kredittkortgjelden øker13.8.2020 14:50:24 CEST | Pressemelding
Gjeldsnivået på kredittkort nærmer seg samme nivå som før koronaviruset stengte landet.