
4 tips for å unngå kortsvindel

Kortsvindel blir stadig mer digital. Ifølge statistikk fra Bits og Finans Norge ble det svindlet for hele 75 millioner kroner på nett bare i første halvdel av 2016. Det er en dobling av nettsvindel sammenlignet med samme periode i 2015.
– Dette er langt mer enn økt kortbruk og netthandel skulle tilsi, sier Ann Håkonsen, kommunikasjonssjef i Finans Norge, til Dinero.no.
Digital kortsvindel er et økende problem
I overkant av halvparten av svindeltilfellene har ikke svindlerne hatt tilgang til det fysiske kortet. Det betyr at de kriminelle har skaffet kortinformasjonen til kredittkortet eller debetkortet ditt på andre måter, og dette skjer i hovedsak på digitale plattformer.
Ved datainnbrudd på nettsteder eller servere som lagrer og behandler kortinformasjon, være seg nettbutikker eller andre steder man betaler for varer eller tjenester, kan denne informasjonen spres og misbrukes.
– Kortinformasjonen som er stjålet ved slike datainnbrudd kan selges på «darknet» (en underkategori av dypnettet, journ. anm.) og deretter bli brukt av svindlere til å handle på nettet, sier Håkonsen.
Slike angrep foregår på helt legitime nettsider. Det betyr at det er vanskeligere for folk å gardere seg mot bedrageri. Man bør likevel ta forhåndsregler, og ønsker du å i større grad unngå kortsvindel på nett, har Håkonsen følgende tips til deg:
1. Bruk kortet på legitime nettsider
– Benytt kortet kun på brukersteder som virker legitime, og som kan vise til at de benytter seg av sikre nettløsninger, sier Håkonsen.
Du bør se etter logoene til «Verified by VISA», «MasterCard SecureCode» eller tilsvarende sikkerhetstjenester som gjør handel med kredittkort og debetkort tryggere. Slike tjenester sørger for at kortinformasjonen din er kryptert, og gjør det vanskeligere for uvedkommende å misbruke kortet ditt. Se etter disse logoene:
Hvis du vil se dette innholdet fra dinero.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Er du dessuten bevisst på hvilke sider som har SSL-sertifisering er du et steg nærmere trygg netthandel. SSL-sertifisering gjør at kortinformasjonen og andre personlige detaljer du legger igjen i en nettbutikk krypteres, og kan gjenkjennes ved at nettadressen til siden du besøker starter med «https» i stedet for kun «http». Du kan også se etter en hengelås i adressefeltet.
Slik kan man gjenkjenne en sikker side. Hengelåsen og prefikset «https» indikerer at denne siden er trygg.
Hvis du vil se dette innholdet fra dinero.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
2. Ikke gi fra deg kortinformasjonen til andre
– Overlat aldri kortet eller kortinformasjonen til andre, verken til bekjente eller til ansatte på brukersteder hvor du skal betale med kort.
Gir du fra deg ditt fysiske kredittkort eller betalingskort er det en smal sak for svindlere å kopiere det. Dette kalles skimming. Også PIN-koden må holdes hemmelig, og det er et lovfestet krav om at du må «[…] ta alle rimelige forholdsregler for å beskytte de personlige sikkerhetsanordningene knyttet til betalingsinstrumentet». Dersom du ikke etterlever dette, risikerer du å måtte dekke tapet selv dersom kortet ditt blir misbrukt.
Samme lovverk sier at du må si ifra til banken din så fort du finner ut av at kortet ditt er stjålet, mistet eller lignende.
3. Vær oppmerksom på phishing
«Nettfiske» eller «phishing» er begrep som brukes om personer som forsøker å fiske til seg personlig informasjon for deretter å misbruke den. Dette er svindlere som utgir seg for å være institusjoner som eksempelvis banken din eller nettbutikker du har eller ikke har et kundeforhold til. Dette foregår i all hovedsak via e-post, men forekommer også via SMS og over telefon.
For å få deg til å gi fra deg denne typen informasjon påstår gjerne avsender at de ønsker å oppdatere personalia eller lignende. De kan be om både personnummer og kortinformasjonen din. Får du en slik e-post, er Håkonsen klar i sin tale:
– Ikke oppgi kortinformasjon som svar. Det kan være at du blir routet til en side du ikke ønsker å besøke for så å bli bedt om å taste inn kortinformasjon. I så fall er det noen som kun ønsker din kortinformasjon, kanskje for senere misbruk.
4. Aktiver SMS-varsling for kortbruk
– Mange banker gir kunder mulighet til å skru på SMS-varsling for korttransaksjoner via nettbanken. Kunden kan selv velge beløpsgrense for når varsel sendes, og om det er for bruk i utland og/eller i Norge, forteller Håkonsen.
Har du mulighet til å aktivere en slik funksjon i din bank, får du SMS hver gang kredittkortet eller debetkortet ditt brukes på fysiske brukersteder så vel som nettsteder. Slik får du informasjon dersom kortet ditt brukes uten ditt samtykke, og kan varsle dersom du tror du er utsatt for svindel.
Nøkkelord
Kontakter
Anders FagerengDaglig Leder
Tel:+47 480 65 453fagereng@dinero.noBilder

Lenker
Om Dinero
Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero.no eies av Fagweb AS
Følg pressemeldinger fra Dinero
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dinero
Bank Norwegian lanserer dagligvareforsikring8.12.2020 16:29:48 CET | Pressemelding
Bank Norwegian-kortet blir dermed det første kortet i Norden med inkludert dagligvareforsikring. – Vi ønsker å tilpasse oss dagens situasjon, sier produktsjef Torstein Røed.
Snart blir 4 milliarder kroner ubrukelige13.11.2020 15:19:34 CET | Pressemelding
Ta farvel med den gamle 1000-kronerseddelen, for i helgen tas den ut av sirkulasjon.
Vil redusere maksgrensen for forbrukslån28.9.2020 13:45:17 CEST | Pressemelding
Finanstilsynet vil slå sammen boliglånsforskriften med forbrukslånsforskriften i nytt forskriftsforslag. Maksimal gjeldsgrad reduseres, og banker som låner ut forbrukslån får ingen utlånsfleksibilitet.
Grensehandelen stoppet nesten opp26.8.2020 11:38:20 CEST | Pressemelding
Drastisk nedgang sammenlignet med i fjor, viser tall fra SSB.
Kredittkortgjelden øker13.8.2020 14:50:24 CEST | Pressemelding
Gjeldsnivået på kredittkort nærmer seg samme nivå som før koronaviruset stengte landet.