Opplysningskontoret for frukt og grønt

Den 17. oktober feirer vi Epledagen

Del
Akkurat nå bugner butikkene av saftige norske epler. Eplet er populært i Norge, og det er ikke så rart. Et mellommåltid proppfullt av fiber og andre næringsstoffer kroppen trenger, og også en ingrediens i matlagingen. Hva kan vel slå en lun eplekake med krem, eller ferskpresset eplemost? Det er ingen tvil – eplet fortjener å bli feiret med Epledagen.
Det er ingen tvil - eplet fortjener en egen festdag.
Det er ingen tvil - eplet fortjener en egen festdag.

Hvorfor feirer vi Epledagen?

Opplysningskontoret for frukt og grønt etablerte Epledagen i 1990, og har markert den årlig siden. Bakgrunnen for markeringen er å sette fokus på posisjonen eplet har i landet vårt, både i produksjon og kosthold. Etter bananen er eplet den frukten vi spiser mest av her i Norge, og pr. i dag spiser hver nordmann i snitt ca. 10,5 kg i året.

Norsk epleproduksjon – det perfekte klimaet

Det norske klimaet med kjølige netter og varme dager er perfekt for å få frem sødme og god smak i eplene våre. Hardanger er vårt største epleområde, men Telemark og Buskerud er også store fruktfylker med gode produksjonsforhold. På verdensbasis finnes det faktisk over 7.500 forskjellige eplesorter. Smak og syrlighet varierer noe fra sort til sort, men felles for dem alle er at de passer godt både som spiseepler og i matlagingen.

- De største norske sortene er rød Aroma og Summerred, deretter følger Aroma og Discovery. Fortsatt er Gravenstein en sort mange liker, men vi ser at den er litt på hell. Nå ønsker vi oss sprø epler med tynt skall, og det skjer mye spennende på utviklingssiden. Jeg regner med at vi kommer til å få se spennende nye sorter utviklet for det norske markedet om få år, sier kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen.

Et godt norsk epleår

Vi går mot slutten av den norske sesongen, og den har vært fantastisk god. I år har det blitt solgt ca. 7.500 tonn norske epler. Fint vær med temperaturer over normalen har gitt tidlig høsting og epler av god kvalitet. Det passer bra for epleglade nordmenn. Epler som lagres riktig har lang holdbarhet. De kan lagres i månedsvis hvis de ligger mørkt, kjølig og luftig. Skulle du ikke ha muligheten til å lagre, foreslår vi her noen oppskrifter som passer godt til en markering av Epledagen – eller en helt vanlig hverdag.

Flere oppskrifter og tips om epler finner du på frukt.no.

Her kan du laste ned bilder av epler og matretter med epler.

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Det er ingen tvil - eplet fortjener en egen festdag.
Det er ingen tvil - eplet fortjener en egen festdag.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.

Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildebank.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye