Fremtidens skolebrød er grovt
Vinnere av Fremtidens skolebrød 2010:
1. plass:
Skolelunsjbrød
av Simen, Ole, Alexander, Olve, Bjørnar, Maria Isabella, Nadine, Kristina, Sindre, Silje og Marie, Leirvik skule i Stord.
2. plass:
Aprikoshorn
av Kato Gullhaug, Slidre skule i Valdres.
3. plass:
Urtebrød
av Ingrid Aase Cowles og Sarah Skruverud, Folkestad skule i Telemark.
Alle vinnerelevene har vunnet en bakedag for hele klassen sammen med en landslagsbaker, og alle de tre vinneroppskriftene vil bli prøvebakt på bakerlinjer i Oslo, Bergen og Stavanger.
Fokus på sunne og grove kornprodukter
Konkurransen Fremtidens skolebrød ble arrangert for andre gang i år og det har kommet inn mer enn 50 spennende bidrag fra 5-7. klassinger i hele Norge.
- Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å bidra til sunnere spisevaner. Ett av målene med konkurransen er å få flere barn og unge til å spise gode og grove brødprodukter i tråd med de nye kostrådene om å spise minst fire porsjoner fullkornsprodukter hver dag. Vi oppfordrer også bakerbransjen til å la seg inspirere av konkurransebidragene til å utvikle enda flere grove bakervarer, sier juryleder og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn Torunn Nordbø.
Kriteriene i konkurransen er blant annet at brødet må være grovt eller ekstra grovt, inneholde lite salt og sukker, og være basert på en egenkomponert oppskrift.
En kvalifisert fagjury bestående av representanter med bakgrunn både fra bakeribransjen, skole og ernæring har smakt seg frem til de tre vinnerne. Vinneroppskriftene er publisert på Opplysningskontoret for brød og korns nettsider, www.brodogkorn.no, og er dermed tilgjengelig for alle som har lyst til å teste ut gode og grove skolebrød til matpakken.
Skolebrødets dag
Skolebrødets dag markeres for første gang fredag 27. august. Dagen er en hyllest av fremtidens skolebrød og en markering av at det er lov å nyte det klassiske skolebrødet til fest. Skolebrødets dag vil bli markert i flere bakerier og butikker i hele landet.
Fakta om skolekonkurransen Fremtidens skolebrød
Målgruppen er barn i 5.-7. trinn i alle landets grunnskoler, samt mat- og helselærere i grunnskolen.
Konkurransen skal inspirere barn til å spise grovt i hverdagen. Jo grovere brødet eller bollen er, jo mer innhold av kostfiber, mineraler og vitaminer.
Premier: Bakedag for hele klassen sammen med en landslagsbaker.
Juryen besto av: Torunn Nordbø, Opplysningskontoret for brød og korn (juryleder), Knut Hammeren, Lantmännen Cerealia, Ingvill Måkestad Bovim, Sunn jenteidrett, Camilla Grefsli, Nofima Mat, Christian Utne, Mesterbakeren og Otto Mathisen, Skolematens venner.
For mer informasjon om Fremtidens skolebrød, se www.brodogkorn.no/skolebrod
For mer informasjon, gå inn på www.brodogkorn.no eller kontakt daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn, tlf. 952 89 666, e-post: torunn@brodogkorn.no
Bilder for nedlastning:
1. plass: Skolelunsjbrød: http://www.brodogkorn.no/presse/bilder/kolebrodkonkuran/
2. plass: Aprikoshorn: http://www.brodogkorn.no/presse/bilder/kolebrodkonkuran-0/
3. plass: Urtebrød: http://www.brodogkorn.no/presse/bilder/kolebrodkonkuran-1/
Jury: http://www.brodogkorn.no/presse/bilder/fremtidensskole-0/
Klassiske skolebrød: http://www.brodogkorn.no/presse/bilder/skolebrod-1202/
Bilder





Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom