Norsk offshore vindkraft i verdenseliten
Arvid Hallén, Administrerende direktør i Forskningsrådet peker på at mulighetene for vindkraft til sjøs aldri har vært bedre.
- Norge har en unik ressurssituasjon og har over tid bygget sterk kompetanse innen offshore og marine aktiviteter. Næringslivet engasjerer seg, og Regjeringens tiltakspakke har fremskyndet satsingen. Økt volum og kvalitet i forskning og utvikling vil gi konkrete resultater.
Barack Obama har annonsert at USA vil bruke over 1000 milliarder kroner på energiforskning de neste ti årene. EU har satt av nesten 4,5 milliarder kroner til havbasert vindkraft for 2009.
─ Med satsingen på Forskningssentrene for miljøvennlig energi er vår visjon at Norge skal bli en internasjonal partner og pådriver bidrar til å utvikle miljøvennlige energiløsninger for global bruk, sier Arvid Hallén.
900 millioner til havbasert vindkraft
Satsingen på vindkraft til sjøs er en del av den nye sentersatsingen som ble lansert 4. februar. Sentrene skal være i teten internasjonalt på sine spesialområder og bidra til å gjøre miljøvennlig energi lønnsom. I tillegg til sentersatsingen har flere av Forskningsrådets programmer prosjekter rettet mot utvikling av havbasert vindkraft. Til sammen utgjør satsingen innenfor feltet nærmere 900 millioner kroner. Halvparten av dette finansieres av Forskningsrådet.
Et av de nye sentrene bærer tittelen Research Centre for Offshore Wind Technology. Senteret peker på at norsk industri har konkurransefordeler fra mange års erfaring med offshore olje- og gassaktivitet. Utvikling av understell til bunnfaste vindturbiner og flytekonstruksjoner er eksempler på teknologiområder der Norge er i tet. Senteret vil styrke utviklingen av vindparker til havs ved å kombinere offshorekompetansen med norsk erfaring fra vindkraftproduksjon på land.
I tillegg gir samspillet mellom vannkraften vår og ny vindkraft oss et nytt fortrinn.
- Fleksibiliteten i vannkraftsystemet er veldig viktig for å effektivt kunne sikre stabile rammer sammen med vindkraft. Denne fleksibiliteten er ikke bare viktig for norsk vindkraftproduksjon men også for økende vindkraftproduksjon i Europa – vi kan således bli Europas batteri, sier Hallen.
Centre for Environmental Design of Renewable Energy (CEDREN) skal jobbe med løsninger på hvordan Norges vannkraftsystem kan best samspille med variable kraftproduksjon fra vindkraft.
Kraftproduksjon fra vindenergi til havs er en ny og stor industriell mulighet for Norge og norsk industri. Norwegian Centre for Offshore Wind Energy (NORCOWE) er et annet FME som jobber med vindkraft. Senteret vil bidra til fremtidige personellressurser gjennom utdanning av et betydelig antall kandidater på master- og doktrogradsnivå
Forskningssentrene for miljøvennlig energi jobber tett med ledende aktører både i Norge og utlandet. Ordningen er en direkte følge av Klimaforliket fra 2008 og i tråd med den nasjonale strategien for forskning og utvikling på energi─ Energi21.
Kontaktpersoner:
Pressekontakt Thomas Evensen, Forskningsrådet, mobil 91 75 37 60
Adm dir Arvid Hallén, Forskningsrådet, mobil 93 23 85 15
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
To nye forskningssentre for norsk fagspråk i akademia16.2.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Forskningsrådet deler ut 120 millioner kroner til to nye nasjonale forskningssentre for norsk fagspråk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom