Professor Gills innspill til matkrisen: Matkvoter etterlyses
Gill som er professor ved Universitetet i Aberdeen og rådgiver for skotske myndigheter setter søkelyset på noen av problemene som ofte blir oversett i klimadebatten, blant annet behovet for mer nøyaktige data.
- Tiden for diskusjon er over. Myndigheter har forpliktet seg til å redusere CO2-utslippene med opptil 80 prosent. Dette ambisiøse mål og kunnskapsgrunnlaget er ikke komplett. Som forskere mener jeg vi nå må konsentrere oss om å få frem et så fullstendig datagrunnlag som mulig, slik at myndighetene kan treffe de riktige beslutningene, sier Gill.
Jordbrukssektoren antas å stå for 10 prosent eller mer av CO2-utslippene på verdensbasis. Men disse anslagene tar ikke hensyn til utslipp knyttet til fossile brennstoff brukt til jordbruksaktiviteter, kultivering av jorden, eller endringer i arealbruk.
Gill tar også opp et annet problem; gjødsel og gasser fra dyrene som representerer en stor del av jordbrukssektorens totale CO2-utslipp. Hun poengterer at myndighetene ofte oppfordres til å redusere mengden av kjøtt i menneskets kosthold på grunnlag av dette. Gill ønsker en mer nyansert diskusjon av kjøttets rolle i vårt kosthold. Vi må ta hensyn til artsspesifikke forhold og ikke glemme problemer knyttet til matsikkerhet. Og hun stiller oss følgende, noe utfordrende spørsmål:
Siden penger er valutaen som ligger til grunn for frihandelsavtaler, og CO2 er valutaen som ligger til grunn for handel med klimakvoter, er det ikke da naturlig å introdusere enda en ny “valuta” og handel – en for mat? Gill mener at når naturressursene stadig blir knappere må vi få til en mer effektiv utnytting av ressursene. En egen matvaluta eller kvotehandel med naturressurser kunne være en fornuftig vei å gå.
Pressen inviteres til å være til stede på hele eller deler av konferansen til ”Nye trender og utfordringer innen mat og miljø”.
Les mer om konferansen på nettsiden: www.forskningsradet.no/matprogrammet
Tid: Tirsdag 6. mai kl. 10.00 -16.30 og onsdag 7. mai kl. 9.15 - 16.30
Sted: Thon Hotell Arena, Lillestrøm
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
To nye forskningssentre for norsk fagspråk i akademia16.2.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Forskningsrådet deler ut 120 millioner kroner til to nye nasjonale forskningssentre for norsk fagspråk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom