YS

YS-lederen advarer mot eget varslingsombud for Politiet

Del
- Vårt soleklare forslag er at det oppnevnes et uavhengig ombud for hele statlig sektor, og ikke bare for Politiet, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun

- Det er avgjørende dessuten at et varslingsombud ligger inn under Sivilombudet, mener YS-lederen. 

Han støtter YS-forbundet Parat, som har gått i bresjen for å kreve varslingsombud i statlig sektor. 

Vil ha felles varslingsombud
- Med jevne mellomrom kommer det varslinger om kritikkverdige forhold i statlig sektor. Det har vi  nylig sett eksempler på i Politiet. Det har lenge vært jobbet med å få på plass et varslingsombud, opplyser Parats leder, Unn Kristin Olsen. 

Representanter for en rekke statlige virksomheter har sendt brev til relevante departementer, med kopi til Stortinget. Her uttrykker de et sterkt ønske om at det opprettelse et felles varslingsombud for hele statlig sektor. 

Ombudet bør legges under Sivilombudet
YS-forbundet Parat foreslår at ombudet legges inn under Sivilombudet.

- Det er klokt. Sivilombudet er allerede en etablert institusjon, som naturlig vil kunne håndtere slike saker, sier Skjæggerud.  

Parat har sendt brev til Kommunal- og distriktsdepartementet, Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet, med kopi til relevante komiteer på Stortinget. Her beskrives behovet for et eget varslingsombud for alle ansatte og virksomheter i staten. 

Parat mener varslingsombudet må være en uavhengig enhet, som kan ha tillit hos alle parter; arbeidsgiver, arbeidstakerne og i offentligheten. Derfor har Parat foreslått at ombudet legges inn under Sivilombudet. 

Arbeidsgiver har hovedansvaret
Einar Kaldhol, leder for Parat politiet, mener hovedansvaret for varslingssaker må ligge hos arbeidsgiver. Han  frykter ansvaret pulveriseres, og at det vil gå utover de ansatte. 

- Sivilombudet har allerede et system og en metodikk for kontroll og ettersyn av forvaltningen. Sivilombudet  vil derfor kunne komme raskere i gang enn et helt nytt organ, påpeker Kaldhol. 

- Uttalelser fra Sivilombudet nyter stor respekt, blir som i hovedregelen fulgt av forvaltningen og gir gode korrektiver til forvaltningens forståelse. Kompetanse og utviklingsansvarlig bør legges til et annet organ, for eksempel Arbeidstilsynet, sier Kaldhol. 

Lederne for Parat forsvar og Parat NAV støtter opp om om dette. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud. Foto: NTB Kommunikasjon/Thomas Brun
Last ned bilde

Om YS

YS
YS
Lakkegata 23
0187 Oslo

http://www.ys.no

YS er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon. YS forhandler om lønns- og arbeidsvilkår på vegne av 229 000 medlemmer i våre 12 YS-forbund.

Følg pressemeldinger fra YS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra YS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra YS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom