YS

YS krever at politikerne tar ansvar - Det reviderte nasjonalbudsjettet må bidra til at folk kommer tilbake i jobb

Del

- Koronakrisen er ikke over. Vi krever at politikerne tar ansvar og vedtar et revidert nasjonalbudsjett, som øker aktiviteten og får folk tilbake i jobb, sier YS-leder Erik Kollerud.

YS-leder Erik Kollerud
YS-leder Erik Kollerud

Regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett tirsdag neste uke.

- De økonomiske og sosiale konsekvensene av koronakrisen er høyst reelle. Situasjonen er uavklart for mange virksomheter og arbeidstakere. Ennå er det uvisst når etterspørselen vil ta seg opp og når verdikjeder vil være oppe og stå, sier han.

Bevilgningene til NAV må økes kraftig
60 tusen arbeidssøkere har vært helt uten arbeid i mer enn et halvt år, en fordobling siden samme tidspunkt i fjor. Prognosene for ledigheten i år er også mye høyere enn det regjeringen la til grunn i budsjettet i fjor høst.

- NAV må få midler til å ansette flere veiledere, øke lønnstilskuddet og antall tiltaksplasser. Det er behov for 100 millioner kroner i økt grunnbevilgning til NAV og 280 millioner kroner til 2 000 nye tiltaksplasser, påpeker Kollerud. 

- Samtidig må vi øke antallet studieplasser på universitetene, fagskolene og høyskolene. Dette er en investering i folk og fremtidens arbeidskraft, poengterer han.

Permitterte må få full lønnskompensasjon, mener YS
YS-lederener tydelig på at arbeidstakere som er permittert skal få full lønnskompensasjon i perioden arbeidsplassen er stengt ned.  

- De som rammes hardest av denne krisen er de permitterte. Arbeidstakere permitteres for å beskytte alle andre mot smitte. Dermed kan de ikke ta den økonomiske byrden av dette alene, sier Kollerud.

Han mener ordningen med lønnsstøtte må videreføres. Støtten skal bidra til at virksomheter tar permitterte tilbake i jobb tidligere:

- Ordningen med lønnsstøtte bør gjelde ut høsten 2021. Den bør også suppleres med en enkel ordningen med lønnsstøtte til bedrifter som ansetter langtidsledige. Dette tiltaket vil spesielt komme unge til gode, de som sliter med å etablere seg i et utfordrende arbeidsmarked.

Mener regjeringen må styrke helsevesenet og kommuneøkonomien

YS-lederen mener regjeringen må benytte det reviderte budsjettet til å sikre helse og velferd, gjennom å styrke helsevesenet og kommuneøkonomien:

- Sykehusene må gjøres i stand til å ta igjen etterslepet etter koronapandemien. I tillegg må de ha beredskap for nye utfordringer, sier Kollerud.

- Kommunene må også få tilstrekkelig med midler til å levere gode nok tjenester under svært utfordrende rammebetingelser. Vi forventer at regjeringen prioriterer dette, sier YS-lederen. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

YS-leder Erik Kollerud
YS-leder Erik Kollerud
Last ned bilde

Om YS

YS
YS
Lakkegata 23
0187 Oslo

http://www.ys.no

YS er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon. YS forhandler om lønns- og arbeidsvilkår på vegne av 226 000 medlemmer i våre 13 YS-forbund.

Følg pressemeldinger fra YS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra YS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra YS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom