YS

YS Kommune krever mer enn frontfaget

Del

- Hverdagsheltene i kommune-Norge har sakket akterut to år på rad. I år krever vi at våre medlemmer får mer enn frontfaget.

Dette er den klare beskjeden fra leder av YS Kommune Lizzie Ruud Thorkildsen når hun leverer kravet for oppgjøret i 2022 fra YS Kommune til arbeidsgiverorganisasjonen KS.

-Våre grupper er hverdagsheltene i kommune-Norge, men de er likevel blant dem som har opplevd størst nedgang i kjøpekraft det siste året. Vi har de to siste årene sakket akterut i forhold til industrien. Vi krever å få kompensert noe av dette i år, sier Thorkildsen.

-Norsk økonomi går svært godt, men våre medlemmer får en mer anstrengt privatøkonomi fordi prisene øker og rentene går opp. Vi tok ansvar under pandemien og aksepterte beskjedne lønnsoppgjør, sier Thorkildsen.

-Vi kan ikke akseptere at våre grupper skal tape i år igjen. Det er disse som får samfunnet til å fungere. I årets oppgjør prioriterer YS-kommune fagarbeidere, fagskoleutdannede, treårige høyskoleutdannede og ledere. Nå må de få betalt for innsatsen, sier hun.

- Frontfaget ingen fasit

Thorkildsen leder forhandlingene for YS kommune og har tatt resultatet i frontfaget, som endte med en ramme på 3,7 prosent, til etterretning.

-Resultatet i frontfaget er veiledende, men ikke en fasit for våre oppgjør. Våre medlemmer lever ikke av prosenter alene. De lever av pengene de har igjen når de viktigste utgiftene er betalt, presiserer Thorkildsen.

YS kommune omfatter mange tusen medlemmer iblant annet Delta, Parat og Skolelederforbundet. De er i hovedsak fagutdannede, høyskolegrupper og arbeidstakere uten formell kompetanse. Mange har yrker hvor de jobber tett med brukere og innbyggere i for eksempel i helse- og omsorgsinstitusjoner, i barnehage og skoler, i kommunal service og i hjemmetjenesten. 

Flere krav inn i forhandlingene

YS Kommune har i tillegg disse viktige kravene:

  • Kompetanse og utdanning for alle medlemmer må gi lønnsmessig uttelling 
  • Styrket rett til heltid 
  • At det ved tilsetting skal avtales tid til egenutvikling/studiepermisjon
  • Heving av tillegg for ubekvem arbeidstid
  • Rett kompetanse på rett sted, og reelle muligheter for kompetanseutvikling
  • Likestille arbeidstidsreglene for turnusarbeidere

Frist 30. april 2022

Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at partene kan forhandle om alle bestemmelser i tariffavtalen, ikke bare lønn og lønnstillegg.Forhandlingsfristen er 30. april klokka 24.00. Blir ikke partene enige, går oppgjøret til mekling.

FAKTA YS kommune

Følgende YS-forbund utgjør YS Kommune:


-Delta
-Skolelederforbundet
-Parat
-STAFO
-Yrkestrafikkforbundet

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om YS

YS
YS
Lakkegata 23
0187 Oslo

http://www.ys.no

YS er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon. YS forhandler om lønns- og arbeidsvilkår på vegne av 229 000 medlemmer i våre 12 YS-forbund.

Følg pressemeldinger fra YS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra YS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra YS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom