Vill vri på fredagstacoen
- Reinsdyrkjøtt er i sesong nå om høsten, og dette ferske kjøttet fra vidda og fjellet lar deg nyte smaken av norsk natur, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Søt pære, deilig sopp på pizzaen og syltet rødløk og multesalsa til tacoen er alle smukke venninner til det smakfulle reinkjøttet. Hansen mener taco og pizza er ypperlige retter for nordisk vri, og synes det er spennende å ta turen fra Mexico og Italia til den norske vidda.
- Vi er så vant med å lage taco og pizza at vi nærmest gjør det på autopilot og på samme måten hver gang. Dette er i utgangspunktet svært enkle retter, og lar seg lett fornye til andre smaksbilder. Prøv noe nytt i høst, og lag en norsk og vill vri på helgekosen med ferskt reinkjøtt, sier hun.
Reinsdyrbiff på hvit pizza med pære og sopp
Pizzabunnen lager du som du pleier, og smører kremet hvit pizzsaus på. Hvitost og litt blåmuggost løfter smaken på tynne skiver av reinsdyrbiff. Det ferske kjøttet trenger annen varmebehandling enn pizzaens steketid.
- Deilig sopp gir dybde, mens pære tilfører friskhet og sødme. Dette er en skikkelig smaksbombe, og hvis barna ikke er modne for blåmuggost, kan du bare sløyfe den, sier Hansen.
Oppskriften finner du her
Et alternativ, om du ikke får tak i ferskt kjøtt, er å bruke reinskav på pizzaen. Med en pose skav i fryseren, kan du ta ut den mengden du trenger til retten.
Reindyrtaco med multesalta og syltet rødløk
Fersk reinsdyrbiff tar fredagstacoen til nye høyder. Med spicy multesalsa og tyttebær til er dette perfekt høstmat der du også får brukt fryserens bærskatter.
- Bruk litt ekstra tid på en skikkelig digg multesalsa. Fres løk og jalapeño i en liten kjele med olje. Ha i multer, revet ingefær, sukker og eddik, og kok opp. La salsaen småkoke til den tykner, sier Hansen.
- Dette er en deilig fusion fra Mexico til den norske vidda. Alt kan gå i lefser/ tortillas, og det er gøy å utfordre andre lands signaturretter som taco med urnorske råvarer. Reinkjøtt er næringsrikt og magert kjøtt, og supert å bruke nå når det er ferskt i sesong, sier hun.
Oppskriften finner du her
Fakta
Nesten halvparten av oss vet ikke hvordan reinsdyrkjøtt tilberedes
- 4 av 10 sier de ikke vet hvordan de tilbereder reinsdyrkjøtt
- 4 av 10 sier de ikke vet hvor de får tak i reinsdyrkjøtt
Kilde: Posisjoneringsstudie reinkjøtt 2020 (Norstat/ Skuterud Kløvstad)
- Det er overraskende mange som ikke har kunnskap om kjøp og håndtering av reinkjøtt.Det fine med høsten er at reinkjøtt fås i fersk utgave i butikkene flere steder i landet, i motsetning til hovedregelen resten av året, som er at du finner kjøttet i frysedisken. Reinkjøtt er veldig anvendelig, og lærer du deg noen enkle steketips, vil du garantert lykkes med råvaren, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat.
De som spiser reinsdyr oftest, er:
- de mellom 18 og 39 år
- familier med yngre barn
Kilde: YouGov for MatPrat, januar 2021
- De som spiser reinkjøtt oftest finnes i samme gruppe som de som spiser taco og pizza i løpet av helga. Vi tror oppskriftene der vi bruker ferskt reinkjøtt i helgefavorittene vil treffe godt, også hos den yngre generasjonen, sier Kolvereid.
Nøkkelord
Kontakter
Ragnhild KolvereidProsjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat
Tel:41805300ragnhild.kolvereid@matprat.noCathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Lenker
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Disse kommenterer mest på det andre spiser23.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
1 av 3 får kommentarer på det de spiser fra andre. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat, utført av Opinion. Det er særlig en gruppe som kommenterer mer enn andre. Kan du gjette hvem?
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom