Vill vri på fredagstacoen
- Reinsdyrkjøtt er i sesong nå om høsten, og dette ferske kjøttet fra vidda og fjellet lar deg nyte smaken av norsk natur, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Søt pære, deilig sopp på pizzaen og syltet rødløk og multesalsa til tacoen er alle smukke venninner til det smakfulle reinkjøttet. Hansen mener taco og pizza er ypperlige retter for nordisk vri, og synes det er spennende å ta turen fra Mexico og Italia til den norske vidda.
- Vi er så vant med å lage taco og pizza at vi nærmest gjør det på autopilot og på samme måten hver gang. Dette er i utgangspunktet svært enkle retter, og lar seg lett fornye til andre smaksbilder. Prøv noe nytt i høst, og lag en norsk og vill vri på helgekosen med ferskt reinkjøtt, sier hun.
Reinsdyrbiff på hvit pizza med pære og sopp
Pizzabunnen lager du som du pleier, og smører kremet hvit pizzsaus på. Hvitost og litt blåmuggost løfter smaken på tynne skiver av reinsdyrbiff. Det ferske kjøttet trenger annen varmebehandling enn pizzaens steketid.
- Deilig sopp gir dybde, mens pære tilfører friskhet og sødme. Dette er en skikkelig smaksbombe, og hvis barna ikke er modne for blåmuggost, kan du bare sløyfe den, sier Hansen.
Oppskriften finner du her
Et alternativ, om du ikke får tak i ferskt kjøtt, er å bruke reinskav på pizzaen. Med en pose skav i fryseren, kan du ta ut den mengden du trenger til retten.
Reindyrtaco med multesalta og syltet rødløk
Fersk reinsdyrbiff tar fredagstacoen til nye høyder. Med spicy multesalsa og tyttebær til er dette perfekt høstmat der du også får brukt fryserens bærskatter.
- Bruk litt ekstra tid på en skikkelig digg multesalsa. Fres løk og jalapeño i en liten kjele med olje. Ha i multer, revet ingefær, sukker og eddik, og kok opp. La salsaen småkoke til den tykner, sier Hansen.
- Dette er en deilig fusion fra Mexico til den norske vidda. Alt kan gå i lefser/ tortillas, og det er gøy å utfordre andre lands signaturretter som taco med urnorske råvarer. Reinkjøtt er næringsrikt og magert kjøtt, og supert å bruke nå når det er ferskt i sesong, sier hun.
Oppskriften finner du her
Fakta
Nesten halvparten av oss vet ikke hvordan reinsdyrkjøtt tilberedes
- 4 av 10 sier de ikke vet hvordan de tilbereder reinsdyrkjøtt
- 4 av 10 sier de ikke vet hvor de får tak i reinsdyrkjøtt
Kilde: Posisjoneringsstudie reinkjøtt 2020 (Norstat/ Skuterud Kløvstad)
- Det er overraskende mange som ikke har kunnskap om kjøp og håndtering av reinkjøtt.Det fine med høsten er at reinkjøtt fås i fersk utgave i butikkene flere steder i landet, i motsetning til hovedregelen resten av året, som er at du finner kjøttet i frysedisken. Reinkjøtt er veldig anvendelig, og lærer du deg noen enkle steketips, vil du garantert lykkes med råvaren, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat.
De som spiser reinsdyr oftest, er:
- de mellom 18 og 39 år
- familier med yngre barn
Kilde: YouGov for MatPrat, januar 2021
- De som spiser reinkjøtt oftest finnes i samme gruppe som de som spiser taco og pizza i løpet av helga. Vi tror oppskriftene der vi bruker ferskt reinkjøtt i helgefavorittene vil treffe godt, også hos den yngre generasjonen, sier Kolvereid.
Nøkkelord
Kontakter
Ragnhild KolvereidProsjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat
Tel:41805300ragnhild.kolvereid@matprat.noCathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder

Lenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom