Opplysningskontoret for brød og korn

Vil tidoble bruken av byggkorn

Del
Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn har et ambisiøst mål for norske matvaner. Hun vil tidoble bruken av bygg, blant annet ved å bytte ut ris og pasta på middagsbordet.
Vi kan tidoble bruken av bygg i norsk kosthold. Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler mer bygg i kostholdet. Foto: brodogkorn.no
Vi kan tidoble bruken av bygg i norsk kosthold. Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler mer bygg i kostholdet. Foto: brodogkorn.no

Bygg fortjener en større plass på det norske matbordet. Kornet har mange bruksområder, er sunt, kortreist og bærekraftig. – Vi spiser kun 3000 tonn bygg i året, men vi produserer hele 500 000 tonn, så det er et stort potensial for å øke nordmenns bygg-inntak, forklarer daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

Hun har et ambisiøst mål om at vi skal tidoble bruken av bygg i norsk kosthold. For at prosjektet skal lykkes må folk få mer kunnskap om fordelene ved bygg, både med tanke på helse og klima. Nordmenn trenger også å lære hvordan vi skal bruke kornet, fordi det ikke er en vanlig del av vår mathverdag – enda.

– Én ting er å bruke det i brød, men nordmenn kan også øke bruken av bygg i grøt og som middagstilbehør. Å bruke bygg i stedet for langreiste importvarer som ris og pasta tar oss et steg nærmere målet, sier Nordbø.

Bygg klode og kropp med byggkorn

Nordbø mener bygg kan være et viktig bidrag til det grønne skiftet, fordi det er et kortreist og bærekraftig alternativ på tallerkenen. Byggkorn fungerer som små byggesteiner for framtidens klode og kropp.

Korn er blant mattypene med lavest karbonavtrykk, og økt andel bygg i kosten kan være med på å senke forbruket av importerte og langreiste varer som påvirker miljøet negativt.

Av positive helsefordeler viser Nordbø til byggets høye innhold av betaglukaner. Dette kostfiberet hjelper til med å stabilisere blodsukkeret og forebygge livsstilsykdommer. I tillegg har bygg den høyeste fiberandelen av alle kornartene. Alt dette bidrar til å holde deg mett lenger, senke kolesterolet, forbedre tarmfunksjonen og gi en mulig forebygging mot visse typer kreft.

I tillegg til å informere om fordelene med bygg ønsker Torunn også å utfordre butikkene til å tilrettelegge for at vi skal velge sunt bygg til middag.

– Vi har kommet et stykke på veien her, med utvikling av produkter som middagsris av bygg i boil-in-bag, og ferdige varianter av byggrynsgrøt, men det er et stort rom for å gjøre mer, sier hun. Dette er det flere norske bedrifter som er enig i.

Norske byggbidrag

DUGA er et norsk selskap som satser helt og holdent på produkter av byggryn. I tillegg satser de på integrert produksjon slik at de har kontroll på både råvareproduksjon og foredling.

– Vi er ikke store, men vi prøver å utfordre den store matimporten med alternativer som er norske, sier Anne-Marte Røen Bye, daglig leder i DUGA.

For tiden satser bedriften på foredling av rent bygg som er klippet, delt, eller i flakform, og et par fibergrøtvarianter. Hun ser også et potensial for andre sunne kornprodukter som  frokostblandinger, knekkebrød, pizzadeig og brødmikser. Bye mener at bygg fortsatt er undervurdert som matkorn, men hun ser en utvikling i etterspørselen.

– Bygget er helt unikt med tanke på anvendelighet, og det er kun fantasien som setter grenser for hva du kan bruke bygg til; müsli, granola, rundstykker, brød, grøt, salater, gryter og i desserter og kaker. Derfor er det viktig å gjøre folk bevisst på hvilke valgmuligheter man har. Vi ser klart en økt interesse for tradisjonelle urkorn og vil gjerne inspirere folk til å tørre å prøve retter med fiberrikt matkorn, forteller hun.

Bye påpeker at bygg egner seg godt for vegetarisk og vegansk kosthold, som har økt i popularitet den siste tiden.

I tillegg har vi også mulighet til å øke selvforsyningsgraden av mat ved å bruke lokalt korn. Selvforsyningsgrad innebærer hvor mye av matforbruket som kommer direkte fra norsk jordbruk og fiske. De siste årene har dette ligget i underkant av 50 prosent, opplyser Norsk landbrukssamvirke.

– Noe av det beste er jo at bygget er norsk og kortreist, avslutter Anne-Marte Røen Bye.

Et urkorn med historie

Bygg kom til Norden for rundt 5000 år siden, og har siden den gang vært et viktig innslag i norsk kornproduksjon. Nå går mesteparten til dyrefôr, men en liten del går også til ølbrygging, brødbaking og kompeproduksjon. Slik har det ikke alltid vært.

– I dag spiser nordmenn hovedsakelig hvete, havre og rug – men før i tiden var bygg et vanlig syn på tallerkenen, forteller professor i planteforedling ved NMBU, Åsmund Bjørnstad.

Potet, rug og hvete kom ikke til Norge før på 1800-tallet, så frem til da var bygg det viktigste matkornet. Bygg ble blant annet brukt til flatbrød, grøt og øl, forteller historikeren. Han forklarer at kornet også ble verdsatt for sin hardførhet, og at det modnet tidligere enn andre kornarter.

– På grunn av dette har bygg vandret lengst nordover, og lengst opp i høydene. Inntil 1920 gikk det så langt nord som til Alta i Finnmark. Hardførheten var med på å skape den vide utbredelsen av kornarten.

Etter at bakerovnen gjorde sitt inntog, melimporten økte og potetens popularitet gikk opp gikk bruken av byggkorn til menneskemat drastisk ned.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vi kan tidoble bruken av bygg i norsk kosthold. Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler mer bygg i kostholdet. Foto: brodogkorn.no
Vi kan tidoble bruken av bygg i norsk kosthold. Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler mer bygg i kostholdet. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Tortilla med falafel, begge basert på bygg. Foto: brodogkorn.no
Tortilla med falafel, begge basert på bygg. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Byggotto med søtpotet. Foto: brodogkorn.no
Byggotto med søtpotet. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Bakerens byggbrød. Foto: brodogkorn.no
Bakerens byggbrød. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Byggrynsgrøt med krunsj. Foto: brodogkorn.no
Byggrynsgrøt med krunsj. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye