Vil revolusjonere kvalitetskontrollen av hvitfisk
Mandag 23. november kunne Maritech, Nofima og Norsk Elektro Optikk (NEO) i samarbeidet med industriselskapene Lerøy Norway Seafood og Lerøy Havfisk stolt lansere Maritechs hyperspektrale kvalitetsanalayse – nyvinningen, som kan komme til å revolusjonere norsk fiskeindustri.
Startet av fiskeriministeren
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen sto for den offisielle lanseringen ved å sende den første fisken gjennom maskinen som kan se kvaliteten på fisken gjennom skinnet.
- Dette er en kjempedag! En gulldag på mange måter, sa en begeistret fiskeri- og sjømatminister som iført gult og svart Bodø/Glimt-skjerf mandag også feiret også Nord-Norges første ligatittel i fotball.
Han mener de som sammen har utviklet kvalitetsanalysemaskinen også hadde all grunn til å feire gull på mandag.
- Prosjektet er et prima eksempel på hva som er mulig å få til når næringslivet og forskningsmiljøer samarbeider om teknologiske nyvinninger. Bedre kvalitetssortering er positivt både for lønnsomheten og omdømmet i norsk sjømatnæring, Ingebrigtsen.
- Maritech er den største globale leverandør av programvare til sjømatindustrien, og har utviklet maskinen som nå er klar for kommersielt salg.
- I 16 år har Nofima-forsker Karsten Heia samarbeidet med teknologiutviklerne i NEO som har utviklet et hyperspektralt kamera til bruk på kvalitetsmåling av rund fisk.
- Lerøy Norway Seafoods er en ledende hvitfiskaktør og del av Lerøy Seafood Group, som er et verdensledende sjømatselskap. Det er på Lerøys anlegg i Båtsfjord i Finnmark den industrielle utprøvingen har funnet sted.
- Kvalitetsmålingsmaskinen skal også utprøves om bord på de havgående fiskefartøyene til Norges største trålrederi Lerøy Havfisk AS
Representanter for samtlige aktører bak Maritechs hyperspektrale kvalitetsmåling var til stede under lanseringen, som mandag fant sted i forsøkshallen hos Nofimas forskingsanlegg i Tromsø.
Av smittehensyn grunnet koronapandemien kunne imidlertid Ikke alle som ønsket det være til stede under lanseringen av den nye teknologien. Lanseringen ble derfor direktestrømmet via videodelingstjeneste YouTube, slik at alle interesserte kunne få med seg begivenheten.
Mer forutsigbar råstoffkvalitet
Den teknologiske nyvinningen kommer som et resultat av forskningsprosjektet KVASS - Kvalitetsmåling på hvitfisk gjennom analyse av spektrale bilder i sanntid - er et «prosjekt i bedrift» finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).
Partnerne i prosjektet har store forventninger til nytten av maskinen.
- Lerøy arbeider hver dag med å heve kvaliteten i alle ledd i vår produksjon av kvalitetssjømat. Med dette prosjektet har Lerøy bidratt til utvikling av en teknologi som gir bedre og mer forutsigbar råstoffkvalitet og dermed enda bedre kvalitetssjømat til våre kunder, sier Roy Martin Martinsen. Han er kvalitetsleder for råstoff hvitfisk i Lerøy Norway Seafoods.
- Intensjonen er at denne maskinen skal kunne settes i en prosesslinje og også bidra til en mer effektiv produksjon gjennom å sortere råstoffet også på ulike kvaliteter på en grader, sier Martinsen.
I dag er det blodansamling i den usløyde fisken som kan avdekkes med avbildende spektroskopi. Roy Martin Martinsen forventer en videreutvikling av teknologien, som gjør at industrien i framtida kan se på enda flere kvalitetsparametere og bli enda bedre i stand til å levere kvalitetssjømat til konsumentene.
Heve kvalitet på trålfangst
Lerøy Havfisk AS er Norges største trålrederi med ti fartøy og 29,6 trålkonsesjoner for torsk. De siste årene har de ifølge operasjonssjef Odd Johan Fladmark hatt stort fokus på å heve kvalitet på trålfanget fisk. Han ser fram til å utprøve det nye verktøyet i dette arbeidet.
- Med KVASS-skanneren ser vi nå muligheten for å kunne sortere fangsten om bord utfra kvalitet og på den måte kunne tilby et ferdig sortert råstoff som er tilpasset den anvendelsen råstoffet skal brukes til. Vi har tro på at dette vil gi bedre pris på fisken og samtidig bedre lønnsomheten for landanleggene, sier Fladmark.
Sterkere omdømme
Også de som har jobbet med utvikling av teknikken, er forventningsfulle og stolte over å ha vært med på en historisk industriell utvikling i fiskerinæringen.
Maritech har jobbet tett med både forskere og industrien for å utvikle maskinen, og er fornøyd med og glad for oppnådd resultat.
- Jeg ble trigget av dette prosjektet på grunn av muligheten objektive kvalitetsmålinger av den totale mengden fisk som går gjennom produksjonen gir i forhold til a) analyse med tanke på mulige forbedringer i prosesser og b) korrekt anvendelse av råstoff i henhold til kvalitet, samtidig som mulighetene for å optimalisere det operasjonelle i fabrikken var åpenbare, sier administrerende direktør Odd Arne Kristengård i Maritech.
Han påpeker at reduksjon i svinn og reklamasjoner gir gevinster knyttet til lønnsomhet og bærekraft.
- Løsningen representerer et betydelig konkurransefortrinn som kan endre en hel bransje, og samtidig bidra til et enda sterkere omdømme for norsk sjømateksport, sier Kristengård.
- Verdensledende
Trond Løke er daglig leder i Norsk Elektro Optikk AS, som har utviklet hyperspektrale kameraer (HySpex) siden starten av 2000-tallet, og i dag samarbeider med tunge norske og internasjonale fagmiljøer.
- Nofima var vår aller første kunde og kjøpte sitt første hyperspektrale kamera i 2003. Jeg synes det er spesielt moro at vi nå sammen med Maritech og i samarbeid med Lerøy og Havfisk, har utviklet et ferdig kommersielt produkt, som vil revolusjonere kvalitetskontrollen av hvitfisk. For NEO sin del er det en ekstra fjær i hatten at fiskeindustrien, som en viktig del av norsk industri, er blant de første i landet som for alvor nyttiggjør en høyteknologisk løsning som hyperspektrale kameraer representerer. På dette området er vi verdensledende, sier Trond Løke.
Stolt og spent forsker
Uten Nofima-forsker Karsten Heia hadde ikke maskinen som ble lansert mandag kunnet se dagens lys. I flere tiår har han jobbet med utvikling av teknologien. Første gang han forsøkte å måte kvalitet på fisk med avbildende spektroskopi, var i 1997. Da tok det en og en halv time å måle et 10 x 10 centimeter stort fiskestykke uten skinn. Nå måler Matritech-maskinen hel fisk med skinn i industriell hastighet.
- I dag er jeg en både stolt og spent forsker. Å kunne ta avbildende spektroskopi – som teknikken heter – i bruk industrielt er en stor milepæl for meg som forsker, for Nofima som forskningsinstitutt og for norsk fiskeindustri. At vi som et anvendt institutt, ved hjelp av finansiering fra FHF, kan bidra til å løfte norsk næringsliv både innenfor teknologiutvikling og matindustri, er stort, sier Karsten Heia.
Han gleder seg over stadige og økende etterspørsel etter den bebudede maskinen.
Nå er ventetiden over.
Kontaktpersoner:
Maritech: Adm. dir. Odd Arne Kristengård – +47 908 19 660
Nofima: Seniorforsker Karsten Heia – +47 412 12 127
Norsk Elektro Optikk (NEO): Daglig leder Trond Løke – +47 915 75 342
Lerøy Norway Seafoods: Kvalitetsleder hvitfisk Roy Martin Martinsen – +47 414 26 825
Lerøy Havfisk: Operasjonssjef Odd Johan Fladmark – +47 928 99 059
Nofima: Kommunikasjonsdirektør Morgan Lillegård – +47 416 10 130
Maritech: Markedsdirektør Marie Gjære Gundersen – +47 906 15 338
Nøkkelord
Bilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
Oppdrett for å redde havbunnen10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Oppdrett av kråkeboller kan redde tareskogen, samtidig som det kan skape produkter av høy verdi i Norge.
Hvordan maten behandles påvirker holdbarhetsdatoen9.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Lettbedervet mat er merket med siste forbruksdato, og holdbarheten kan bli kortere hvis maten ikke blir produsent og oppbevart korrekt. Nå skal forskere utvikle dynamisk holdbarhetsmerking som tar hensyn til alt som kan påvirke. Du kan dermed være helt trygg på at holdbarhetsdatoen er korrekt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom