Universitetet i Oslo

Viktig økning i studieplasser og stipendiatstillinger

Del

Koronakrisen har med all tydelighet vist hvor viktig forskning og kunnskap er for et samfunn. – Vi er svært glade for at regjeringen øker antall studieplasser og stipendiatstillinger i revidert nasjonalbudsjett, sier Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO).

Regjeringen øker antall studieplasser med 4000 og etablerer 250 nye stipendiater og postdoktorstillinger. Om Stortinget sier ja, blir dette gjennomført ved studiestart i høst.

Helse- og sosialfag, matematisk-naturvitenskapelige fag med vekt på informatikk, og teknologiske fag med vekt på IKT er blant områdene som vil bli prioritert for nye studieplasser og stipendiater.


Forventer mange plasser og stillinger til UiO

– Vi ser frem til selve tildelingen, og forventer at mange nye studieplasser og stipendiatstillinger havner hos UiO. Vi har høye søkertall, og er klare til å skalere opp raskt, sier Stølen og fortsetter:

– Sterke kunnskapsmiljøer er en sentral del av samfunnets beredskap. Ikke bare med tanke på pandemier, men også for å kunne takle og løse de mange andre samfunnsutfordringene vi står overfor, knyttet blant annet til klimaendringene og bærekraft.

Regjeringen foreslår også en engangsøkning på 40 millioner kroner i særskilt finansiering for medisin- og andre helseutdanninger til blant annet økte undervisningsressurser, tilpasning av læringsareal og klinisk undervisning.

– Dette tyder på at det kommer en sårt tiltrengt kapasitetsøkning inn i medisinutdanningen i Norge. UiO er klar til å ta imot ytterligere 40 medisinstudenter, sier Stølen.

Fortsatt internasjonalt forskningssamarbeid

Stølen er fornøyd med at regjeringen prioriterer økte kontingentutgifter til blant annet EUs rammeprogram for forskning og innovasjon samt grunnforskningsorganisasjoner som CERN.

– Det er viktig at internasjonalt samarbeid opprettholdes også i en vanskelig tid, sier han.

15,6 millioner til utgraving av Gjellestadskipet

Regjeringen har i revidert nasjonalbudsjett bevilget 15,6 millioner kroner til arkeologisk utgraving av vikinggraven på Gjellestad.

For første gang på 100 år skal et vikingskip graves ut i Norge, og det er Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo (UiO) som står for utgravingen. Allerede i juni starter arbeidet med å avdekke skipsgravens hemmeligheter.

– Prosjekter som dette er viktig for å kunne forstå vår egen kultur og historie. Med moderne utgravingsmetoder kan vi sikre oss ny og verdifull kunnskap om vikingtiden, sier Stølen.

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Bilder

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom