Sandbeckstiftelsen

Vidar Sandbecks Kulturpris for 2015 tildeles Eldar Vågan

Del

- Ved å tildele Vidar Sandbecks Kulturpris “Regnbågåbrua” til totningen Eldar Vågan, har vi satt fokus på hans allsidige virke, sier styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe.

Eldar Vågan tildeles Vidar Sandbecks Kulturpris for 2015
Eldar Vågan tildeles Vidar Sandbecks Kulturpris for 2015

- Spesielt finner vi det interessant at Vågan har utviklet sin tegnekunst i voksen alder. Han er multikunstner slik som Vidar Sandbeck også var. De har opptrådt på noe ulike arenaer, men de har også mye til felles. Begge er opptatt av at tekst og tone skal harmonere. Begge er de opptatt av språk og bruker dialekt i sine tekster. Begge tar utgangspunkt i det miljøet de kjenner best og gjør det universelt. Hos begge finner vi lun humor og melankoli side om side, og vi møter utpreget folkelighet kombinert med subtil satire. Eldar Vågan står for mange av de samme verdiene som er sentrale hos Vidar Sandbeck, slik som sjølinnsikt, skaperglede, humor, mot og hardt, målbevisst arbeid, sier leder av juryen, styreleder Åse Grønlien Østmoe. 

Eldar Vågan er født på Kapp i Østre Toten kommune i Oppland i 1960. Selv om han nå har bodd mange år i Bærum, er det ingen tvil om at sjela hans aldri forlater Kapp og Toten-miljøet. Eldar Vågan er en svært allsidig kunstner;  musiker, komponist, tekstforfatter, tegner og jøgler/skuespiller. Han er kanskje best kjent som fremragende gitarist, først i Baiage og fra 1980 som en hjørnestein i Vazelina Bilopphøggers, en gruppe som kan sies å ha opp til flere hjørnesteiner….  Men hans bidrag i denne sammenhengen er mer enn som så. Han er nemlig låtskriveren. Tekst og musikk er helhetlig i hans verk, hvis han da ikke bruker kjente slagere, gjerne Elvis-låter, og løfter dem inn i eget miljø. Tekstene hans utgjør et eget univers med et rikt billedgalleri  farget av Toten-miljøet og de har absolutt litterære kvaliteter. 

Årets prismottaker har også gitt ut egne album, senest i 2012 med «Leva livet, som Eldar i Elvis-film». Han har opptrådt som gjesteartist i ulike sammenhenger, blant annet hos Øystein Sunde og Jahn Teigen og på Sandbeckstiftelsens CD «Gull i fra grønne skoger» i 2003. Denne produksjonen ble berømmet med Gullplate i 2010. I mange år har han bidratt med illustrasjoner i visebøker av bl.a. Hans Rotmo, Øystein Sunde og Arne Moslåtten, dessuten på egne plate-cover. I 2014 debuterte han som kunstutstiller med 25 tegninger sammen med Lillebjørn Nilsen og Nils Ole Oftebro i utstillingen «FØRSTE GANG: Tre modne herrer». Han sier at kombinasjonen tegnekunst og musikk er ideell for ham, fordi han da spekulerer ut musikkideer samtidig som han tegner og dermed er kreativ med både hode og hender.

Han har da også utviklet en særegen strek som på en utmerket måte gir assosiasjoner og farge til hans tekster. 

Om prisen
Vidar Sandbecks Kulturpris ble opprettet av Sandbeckstiftelsen på Rena i 2008 i forbindelse med at det da var 90 år siden Åmotkunstneren ble født. I juryen sitter foruten styreleder i stiftelsen, Åse Grønlien Østmoe, styremedlem Jo Petter Grindstad, leder for Kunstnerisk Råd i stiftelsen, John Nyutstumo og musiker Lars Otto Sørhus.  

Prisen deles ut hvert år under Sandbeckdagene «Viser i Skogen» på Rena. Det skjer i år under  Sandbeckgallaen tirsdag  9. juni.  Prismottaker Vågan har da med seg sin mangeårige kollega og tagentspiller fra Roverud, Tor Welo.

Prisen består av et treskåret Sandbeck-relieff utført av Åmot-treskjæreren Ragnar Nysæther, et diplom designet av grafiker Elin M. Wood og kr. 10.000,- blanke kroner. 

Tidligere prismottakere

Märtha Louise
Lasse Johansen
Ove Røsbak
Frida Ånnevik
Tom Steinar Lund
Erik Lukashaugen
Joakim Røbergshagen

Se www.vidarsandbeck.com for info om prisen og prismottakerne.

For ytterligere informasjon

Åse Grønlien Østmoe, styrel. Sandbeckstiftelsen:
62 44 03 88 / 91 52 50 27

Eldar Vågan:
92 24 96 61

Tom-Erik Tangen, ansv. for Sandbeckarbeidet:
99 22 00 22 

Nøkkelord

Bilder

Eldar Vågan tildeles Vidar Sandbecks Kulturpris for 2015
Eldar Vågan tildeles Vidar Sandbecks Kulturpris for 2015
Last ned bilde

Om Sandbeckstiftelsen

Sandbeckstiftelsen
Sandbeckstiftelsen
.
2450 RENA

992 20 022

Følg saker fra Sandbeckstiftelsen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sandbeckstiftelsen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Sandbeckstiftelsen

Vidar Sandbecks Kulturpris for 10. gang tildeles i 2017 Øystein Sunde25.1.2017 14:07:45 CETPressemelding

-Det er grunn til å dvele ved både språkbevisstheten, den tydelige og direkte uttrykksformen, den folkelige observasjonsevnen og den måten både Øystein Sunde og Vidar Sandbeck formidler på. Fellestrekkene gjelder også humor og alvor i visene, hvor de begge lager sine tekster og melodier selv, men også når det gjelder bruk av instrumenter. Vidar Sandbeck som musiker, var fiolinist og gitarist, mens prismottakeren behersker en rekke strenge- instrumenter med en perfeksjon, teknikk og musikalitet som overgår det aller meste, sier ansvarlige for Sandbeck-arbeidet, og juryens sekretær, Tom-Erik Tangen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom