
Vidar Sandbecks Kulturpris for 10. gang tildeles i 2017 Øystein Sunde

Øystein Sunde ble født i Oslo i 1947, men tilbrakte første del av oppveksten på Skarnes i Sør-Odal i Hedmark. Da han var 8 år gammel flyttet familien til Oslo, men i 1976 bar det tilbake til Skarnes, nå med egen familie. Ungdomstida på Lambertseter og aktiviteten rundt Dolphins viseklubb i Oslo la grunnlaget for den utviklingen som har resultert i en rekke fjernsynsprogram, show og plateinnspillinger.
På 1960-tallet var det nærmest en lovmessighet at det skulle synges på engelsk, men den språklige og kulturelle bevisstheten ble tydeligere utover på «det glade 60-tallet». En rekke viseklubber vokste fram og sammen med bl.a. Lillebjørn Nilsen og Lars Klevstrand, ble det også klart for Øystein Sunde, at det var mye bedre å uttrykke seg på morsmålet. Dette gav ham en språklig oppvåkning som ble avgjørende for Sunde som tekstforfatter.
I 1968 ble bluegrass-bandet Christiania Fusel og Blaagress etablert med blant andre Kari Svendsen som medlem. Men Øystein Sundes første utgivelse som soloartist i 1970, satte en ny standard i plate-
bransjen. Han var skjellsettende ved å være seg selv, bruke løssluppen humor kombinert med et stort talent som gitarist og låtskriver. Singelen «Jaktprat» fikk stor oppmerksomhet og det ble hevdet at man måtte ha to tunger og 20 fingre for å formidle så mye tekst og så mye gitarlyd i et slikt tempo….
I 70-årene laget Øystein Sunde fjernsynsshow, revyer og produserte plater for en rekke artister. Med plata «Kjekt å ha» i 1989 hadde han stor suksess med å vise oss en rekke hverdagssituasjoner og dilemmaer som vi alle kjente til. Evnene til å se det humoristiske i hverdagslige gjøremål ser ikke ut til å avta, og takk for det! Sammen med Lillebjørn Nilsen, Halvdan Sivertsen og Jan Eggum dannet han i 1988 Gitarkameratene, som ble en gudbenådet kvartett hvor hver enkelt av medlemmenes viser fikk et nytt fokus og funksjon.
Spinner Records er Øystein Sundes eget plateselskap, opprettet i 1992. Sandbeckstiftelsen hadde gleden av å samarbeide med ham og Tom Steinar Lund i 2003, et samarbeid som resulterte i albumet «Gull i fra grønne skoger». Albumet var en hyllest til Vidar Sandbeck hvor de fremste av våre visesangere deltok, et album som nå har solgt neste 16.000 eksemplarer!
Øystein Sunde har fått mange priser og utmerkelser som sier noe om musikeren og humoristen, men også om den bevisste språkbrukeren han er. Han har fått tre Spellemanspriser, til og med to for «Årets Spelleman», noe som ingen andre har blitt til del. Han har fått «Språklig samlings litteraturpris», «Tekstforfatterforbundets ærespris», «Komiprisens hederspris», «Leif Justers ærespris», og nå; Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua.
I november 2016 slo Øystein Sunde til nok en gang med ei strålende plate, «Bestefar», hvor han igjen leker seg som både tekstforfatter og komponist sammen med et lag av musikere i ypperste klasse.
Det er lett å trekke paralleller mellom Øystein Sunde og Vidar Sandbeck. De er begge fremragende tekstforfattere, komponister og visesangere som behersker gitaren, om enn på ulikt vis. De har gitt ut visebøker. De har fått en del samsvarende priser, både for musikk og tekst. Det er grunn til å dvele ved språkbevisstheten hos begge; her er det ingen likegyldig omgang med ord!
På samme måte viser begge en finstemt, elegant og underfundig humor basert på hverdagslige situasjoner. Årets prismottaker står også for mange av de samme verdier som Vidar Sandbeck, slik som skaperglede, fortellerglede, observasjon, refleksjon og humor. Sandbeckstiftelsen finner derfor at Øystein Olaf Sunde er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, for 2017, sier juryleder og styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe.
Om prisen:
Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, ble opprettet av Sandbeckstiftelsen på Rena i 2008. I juryen siter foruten styreleder i stiftelsen, Åse Grønlien Østmoe, styremedlem Jo Petter Grindstad, leder for Kunstnerisk Råd i stiftelsen, John Nyutstumo og musiker Lars Otto Sørhus. Prisen deles ut på Sandbeckgallaen i Åmot kulturhus onsdag 7. juni kl. 19.00, under Sandbeckdagene. Prisen består av et treskåret Sandbeck-relieff utført av Åmot treskjæreren Ragnar Nysæther, et diplom designet av grafiker Elin M. Wood og 15.000,- blanke kroner.
Tidligere prismottakere:
Märtha Louise Erik Lukashaugen
Lasse Johansen Joakim Røbergshagen
Ove Røsbak Eldar Vågan
Frida Ånnevik Kari Bremnes
Tom Steinar Lund
Se www.vidarsandbeck.com for info om prisen og tidl. prismottakere.
For ytterligere informasjon eller spørsmål
Åse Grønlien Østmoe 62 44 03 88 / 91 52 50 27
Tom-Erik Tangen 99 22 00 22
Sperrefrist for nettaviser, dig. plattformer og etermedier: 25.01.17 kl. 20.00.
Bilder
Om Sandbeckstiftelsen
Følg pressemeldinger fra Sandbeckstiftelsen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sandbeckstiftelsen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sandbeckstiftelsen
Ønsker kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris22.10.2018 14:28:18 CEST | Pressemelding
I 2019 skal Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, deles ut for 12. gang. Sandbeckstiftelsen ønsker derfor forslag til kandidater innen 1. november. Prismottaker nå i jubileumsåret var forfatter og musiker Levi Henriksen, og prismottakere de siste årene har vært Øystein Sunde, Kari Bremnes og Eldar Vågan.
Sandbeckstiftelsen ønsker kulturpris-kandidater7.9.2017 07:00:00 CEST | Pressemelding
I 2018 er det 100 år siden Åmotkunstneren Vidar Sandbeck ble født. 15. september er nå fristen for å komme med forslag på kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris for jubileumsåret.
Sandbeckstiftelsen ønsker kulturpris-kandidater1.11.2016 14:08:16 CET | Pressemelding
15. november er fristen for å komme med forslag på kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris for 2017. Prinsesse Märtha Louise, Lasse Johansen, Ove Røsbak, Frida Ånnevik, Tom Steinar Lund, Erik Lukashaugen, Joakim Røbergshagen, Eldar Vågan og Kari Bremnes har tidligere mottatt prisen. – Hvem synes du bør hedres med prisen denne gang? spør Tom-Erik Tangen, som er ansvarlig for Sandbeckarbeidet.
Vidar Sandbecks Kulturpris for 2016 tildeles Kari Bremnes8.3.2016 00:00:00 CET | Pressemelding
– Hun er melankoliens mester, men har også et like godt grep om humoren. Samtidig viser hun en dybde i musikk og tekst som gir sterke opplevelser. Hun skildrer livet og får det til å funkle – i blått. Dette samsvarer svært ofte med Vidar Sandbecks kunstneriske uttrykk, sier juryleder og styreleder i Sandbeckstiftelsen, Åse Grønlien Østmoe.
Sandbeckstiftelsen vil ha kulturpris-kandidater22.10.2015 07:30:00 CEST | Pressemelding
2. november er fristen for å komme med forslag på kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris for 2016. Prinsesse Märtha Louise, Lasse Johansen, Ove Røsbak, Frida Ånnevik, Tom Steinar Lund, Erik Lukashaugen, Joakim Røbergshagen og Eldar Vågan har tidligere mottatt prisen. – Hvem synes du bør hedres og som fortjener prisen denne gang? spør Tom-Erik Tangen, som er ansvarlig for Sandbeckarbeidet.