
Vidar Sandbecks Kulturpris for 2016 tildeles Kari Bremnes

Juryen sier videre at «Vidar Sandbeck og Kari Bremnes med deres bakgrunn, har på ulikt vis gitt dem grobunn for en lik uttrykksmåte. Begge har også ved å være seg sine røtter bevisst, utviklet og styrket sin kunst».
Enhver utvikling har et utgangspunkt, og for Kari Bremnes har det vært Svolvær i Lofoten. Her ble hun født i 1956 og ble på videregående med i viseklubben Lovisa, som ble etablert av Jack Berntsen. Denne viseklubben og miljøet rundt ham, ga inspirasjon og var grobunn for utviklingen av en bevissthet om å synge på eget språk og dialekt. I regi av Jack Berntsen og Lovisa, kom folk som Lillebjørn Nilsen, Finn Kalvik, Øystein Sunde, Ole Paus, Ketil Bjørnstad m. fl. for å spille i Svolvær. Til å begynne med sang Kari Bremnes på engelsk og hadde sine forbilder i Bob Dylan, Donovan, Pete Seeger, Joni Mitchel, Joan Baez og Leonard Cohen. Gjennom visebølgen på 60- og 70-tallet ble folk mer opptatt av å styrke og stå for egen identitet enn å bekrefte amerikansk tradisjon. Sammen med sin bror, Ola Bremnes, begynte hun å lete i nordnorsk litteratur og skillingsviser, og fant veldig mye fint om folk og livsvilkår i landsdelen.
I 1980 debuterte hun på plate sammen med broren Ola med utgivelsen «Folk i husan». Hennes store gjennombrudd kom i 1987 med albumet «Mitt ville hjerte». Dette var hennes første soloalbum, hvor hun synger dikt av Tove Ditlevsen tonesatt av Petter Henriksen. Hun mottar Spellemannsprisen for plata dette året og kommer allerede i 1989 med nytt album med egne tekster; «Blå krukke». Til sammen har hun gitt ut 16 album alene og i tillegg har hun samarbeidet på plate med sine brødre Ola og Lars Bremnes, Mari Boine, Ketil Bjørnstad, Lars Klevstrand, Ole Paus og Eva Dahlgren blant mange.
Om prisen
Vidar Sandbecks Kulturpris ble opprettet av Sandbeckstiftelsen på Rena i 2008
i forbindelse med at det da var 90 år siden Vidar Sandbeck ble født. I juryen sitter foruten styreleder i stiftelsen, Åse Grønlien Østmoe, styremedlem Jo Petter Grindstad, leder for Kunstnerisk Råd i stiftelsen, John Nyutstumo og musiker Lars Otto Sørhus. Prisen deles hvert år ut under Sandbeckdagene i begynnelsen av juni. I år skjer det under Sandbeckgallaen tirsdag 7. juni kl. 19.00 i Storsalen, Åmot kulturhus på Rena. Prismottakeren har med seg sin faste pianist, Bengt Egil Hanssen. Prisen består av et treskåret Sandbeck-relieff utført av Åmot-treskjæreren Ragnar Nysæther, et diplom designet av grafiker Elin M. Wood og 10.000 blanke kroner, sier daglig leder for Sandbeckarbeidet, Tom-Erik Tangen.
Tidligere prismottakere
- Märtha Louise
- Lasse Johansen
- Ove Røsbak
- Frida Ånnevik
- Tom Steinar Lund
- Erik Lukashaugen
- Joakim Røbergshagen
- Eldar Vågan
Se www.vidarsandbec.com for info om prisen og prismottakerne.
Se http://www.karibremnes.no/downloadphotos.html
For ytterligere informasjon
Åse Grønlien Østmoe, 62 44 03 88 / 91 52 50 27
Tom-Erik Tangen, 62 35 06 63 / 99 22 00 22
Nøkkelord
Bilder
Om Sandbeckstiftelsen
Følg pressemeldinger fra Sandbeckstiftelsen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sandbeckstiftelsen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sandbeckstiftelsen
Ønsker kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris22.10.2018 14:28:18 CEST | Pressemelding
I 2019 skal Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, deles ut for 12. gang. Sandbeckstiftelsen ønsker derfor forslag til kandidater innen 1. november. Prismottaker nå i jubileumsåret var forfatter og musiker Levi Henriksen, og prismottakere de siste årene har vært Øystein Sunde, Kari Bremnes og Eldar Vågan.
Sandbeckstiftelsen ønsker kulturpris-kandidater7.9.2017 07:00:00 CEST | Pressemelding
I 2018 er det 100 år siden Åmotkunstneren Vidar Sandbeck ble født. 15. september er nå fristen for å komme med forslag på kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris for jubileumsåret.
Vidar Sandbecks Kulturpris for 10. gang tildeles i 2017 Øystein Sunde25.1.2017 14:07:45 CET | Pressemelding
-Det er grunn til å dvele ved både språkbevisstheten, den tydelige og direkte uttrykksformen, den folkelige observasjonsevnen og den måten både Øystein Sunde og Vidar Sandbeck formidler på. Fellestrekkene gjelder også humor og alvor i visene, hvor de begge lager sine tekster og melodier selv, men også når det gjelder bruk av instrumenter. Vidar Sandbeck som musiker, var fiolinist og gitarist, mens prismottakeren behersker en rekke strenge- instrumenter med en perfeksjon, teknikk og musikalitet som overgår det aller meste, sier ansvarlige for Sandbeck-arbeidet, og juryens sekretær, Tom-Erik Tangen.
Sandbeckstiftelsen ønsker kulturpris-kandidater1.11.2016 14:08:16 CET | Pressemelding
15. november er fristen for å komme med forslag på kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris for 2017. Prinsesse Märtha Louise, Lasse Johansen, Ove Røsbak, Frida Ånnevik, Tom Steinar Lund, Erik Lukashaugen, Joakim Røbergshagen, Eldar Vågan og Kari Bremnes har tidligere mottatt prisen. – Hvem synes du bør hedres med prisen denne gang? spør Tom-Erik Tangen, som er ansvarlig for Sandbeckarbeidet.
Sandbeckstiftelsen vil ha kulturpris-kandidater22.10.2015 07:30:00 CEST | Pressemelding
2. november er fristen for å komme med forslag på kandidater til Vidar Sandbecks Kulturpris for 2016. Prinsesse Märtha Louise, Lasse Johansen, Ove Røsbak, Frida Ånnevik, Tom Steinar Lund, Erik Lukashaugen, Joakim Røbergshagen og Eldar Vågan har tidligere mottatt prisen. – Hvem synes du bør hedres og som fortjener prisen denne gang? spør Tom-Erik Tangen, som er ansvarlig for Sandbeckarbeidet.