Vidar Sandbeck-produksjonen. ”Gull i fra grønne skoger” er blitt til gull!

Del

Fylkesmann Sylvia Brustad overrekker gullplate-trofèet for 15.000 solgte eksemplarer av CD-plata ”Gull i fra grønne skoger” under åpningen av Sandbeckdagene ”Viser i Skogen” 2010. Det skjer i Åmot Kulturhus på Rena, torsdag 10. juni kl. 19.00.

Tre sentrale aktører blir kreditert for sitt flotte og spesielle arbeid med å revitalisere Vidar Sandbecks viseskatter. Det er Tom Steinar Lund, som prosjektleder, arrangør og musiker på plata, Øystein Sunde, musiker som har plata på sitt selskap Spinner Records og Sandbeckstiftelsen på Rena. Arbeidet startet sommeren 2002 da Sandbeckstiftelsen fikk økonomisk støtte fra Forsvarsbygg til prosjektet, som hadde en målsetting å løfte Vidar Sandbecks sangskatter frem i lyset igjen.

Vidar Sandbeck er en av Norges største visekunstnere. Han var en banebrytende ”singer/songwriter” med en produksjon på ca. 350 viser med både tekst og melodi. En rekke av hans sanger er oversatt, og ble i sin tid spilt inn av datidens store svenske og danske artistkollegaer slik som Harry Brandelius, Gnästad-Kalle, Tore Skogmann,  Raquel Rastenni og Barbara Helsingius.  Her i landet var Vidar Sandbecks sanger en sterkt medvirkende årsak til at Wenche Myhre ble lagt merke til og slo igjennom med ”Postadresse Holywood”,  ”The crazy Boys”,  ”Ei snerten snelle” og ”Je vil ha en verdensmester”. Dizzie Tunes kom med ”Et bittelite miniskjørt”,  ”Rekrutt i kongens klær”, ”En friers dagbok” og ”O dudeli O Dej”. I tillegg har Erik Bye, Lars Klevstrand, Elisabeth Granneman og Engerdahl/Stordahl blant mange andre gjort  innspillinger av Vidar Sandbeck sine viser.

På ”Gull i fra grønne skoger”, møter vi en rekke av de fremste viseutøverne her i landet. Det er bare å nevne Lillebjørn Nilsen, som har en strålende versjon av ”Blådansen”.  Denne visa fant Tom S. Lund brent inn på ei fjøl og hengende på veggen hjemme hos Vidar Sandbeck. Videre er Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen og Jan Eggum med. Vamp har en strålende versjon av ”Menuett i Mai” og Bjørn Eidsvåg, Grethe Kausland, Jo Nesbø, Eldar Vågan og Hans Rotmo er også med og løfter platas kvalitet.

Hedmarkbasert
Gullplatetrofèene går utelukkende til aktører med forankring i Hedmark. Tom Steinar Lund fra Elverum, Øystein Sunde fra Sør-Odal og Sandbeckstiftelsen som er lokalisert på Rena i Åmot kommune. Fra Hedmark medvirker på plata også Kaja Huuse, Aud Ingeborg Heldaas og ikke minst Guren Hagen som gjør en flott versjon av ”I Rosvea lund”.

-Det er derfor en anerkjennelse av Vidar Sandbecks viseskatter og av den kvalitet som plata ”Gull i fra grønne skoger” representerer, at fylkesmann Sylvia Brustad vil stå for overrekkelsen av gullplatene”, sier daglig leder av Sandbeckstiftelsen, Tom-Erik Tangen.

Årets plate i 2003
”Gull i fra grønne skoger” ble ”Årets plate” i programmet Norsk på Norsk hos NRK i 2003. Hele 4 av sangene på plata ble A-listet hos NRK, og det er sjelden kost. Bare i mai måned nå i år er ”Menuett i Mai” i Vamp sin versjon spilt 8 – 10 ganger på NRK.

Vidar Sandbeck var svært godt fornøyd med det utvalget Tom S. Lund gjorde og med de versjonene som artistene lagde. På spørsmål fra NRK-TV rett etter utgivelsen, om hva han syntes om plata, svarte han; ”Den syns` je er glimrende”! Det er det 15.000 andre som også synes!

Bilder

Tom Steinar Lund
Tom Steinar Lund
Last ned bilde
Cover, Gull i fra grønne skoger
Cover, Gull i fra grønne skoger
Last ned bilde
Bilde av Vidar Sandbeck
Bilde av Vidar Sandbeck
Last ned bilde
Plakat
Plakat
Last ned bilde
Ø.Sunde og T.S.Lund
Ø.Sunde og T.S.Lund
Last ned bilde

Dokumenter

Om Sandbeckstiftelsen

Sandbeckstiftelsen
Sandbeckstiftelsen
.
2450 RENA

992 20 022

Følg saker fra Sandbeckstiftelsen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sandbeckstiftelsen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Sandbeckstiftelsen

Vidar Sandbecks Kulturpris for 10. gang tildeles i 2017 Øystein Sunde25.1.2017 14:07:45 CETPressemelding

-Det er grunn til å dvele ved både språkbevisstheten, den tydelige og direkte uttrykksformen, den folkelige observasjonsevnen og den måten både Øystein Sunde og Vidar Sandbeck formidler på. Fellestrekkene gjelder også humor og alvor i visene, hvor de begge lager sine tekster og melodier selv, men også når det gjelder bruk av instrumenter. Vidar Sandbeck som musiker, var fiolinist og gitarist, mens prismottakeren behersker en rekke strenge- instrumenter med en perfeksjon, teknikk og musikalitet som overgår det aller meste, sier ansvarlige for Sandbeck-arbeidet, og juryens sekretær, Tom-Erik Tangen.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom