Vet du hva den samiske nasjonalretten er?
–Vi har to nasjonaldager i Norge. Samenes nasjonaldag er 6. februar, og markeres over hele landet. Det som regnes som den samiske nasjonalretten, bidos, inngår for mange som del av feiringen. Mat er en fin inngang til andre kulturer, og vi må ta vare på det mangfoldet vi har.
Det sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat, om det som kommer frem i undersøkelsen utført av YouGov for MatPrat. Nordmenn har svart på spørsmål om reindrift, reinkjøtt og nasjonalretten, bidos.
På spørsmål om man vet hva som er den samiske nasjonalretten, svarer 40% av kvinner ja, mens kun 29% av mennene svarer det samme.
Det er også langt flere kvinner enn menn som faktisk plukker ut den riktige retten, bidos, på oppfølgingsspørsmål med ulike alternativer.
– Det er ikke helt overraskende at det er flere kvinner enn menn som kjenner navnet på den tradisjonelle samiske festmaten, sier Kolvereid.
De yngste tror de vet best, men bommer mest
Selv om de yngste i størst grad svarte at de kjenner til hva som er den samiske nasjonalretten, er det de som i minst grad har greie på dette. I aldersgruppen 18-29 har 50 % svart bidos, noe som er langt lavere enn i resten av befolkningen.
– Vi vet at bidos blir laget og servert både i barnehager og på skoler over hele landet i forbindelse med den samiske nasjonalfeiringen. At unge voksne ikke tar med seg denne kunnskapen etter endt skolegang forteller oss at vi kanskje bør være tettere på de unge når vi formidler om norsk matkultur, sier Kolvereid.
Søringer kan minst
49% i Midt-/Nord-Norge svarer at de vet hvilken matrett som er den samiske nasjonalretten. Og 82% av disse igjen svarer riktig på bidos blant hjulpne svaralternativer. Begge tall er langt høyere enn landsgjennomsnittet og understreker at «disse kan mest».
Søringer, med unntak av Oslo-folk, er de som kan minst. På Sør- og Østlandet er det langt færre som vet hvilken rett som er den samiske nasjonalretten.I Oslo er det flere som svarer at de vet hva det er, og som faktisk svarer riktig.
– Dess lenger nord man kommer, jo tettere lever man på reindrifta, så det er naturlig at de i nord vet mest. Men det er på tide av søringene skjerper seg, ler Kolvereid.
6. februar er en fin anledning til å samles rundt matbordet, bli mer kjent med samisk tradisjonsmat og lære om samisk kultur.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder

Lenker
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Nei, vanlig mat gjør deg ikke syk22.3.2023 14:38:46 CET | Kronikk
Det har blitt trendy å skrive kostholdssaker som får deg til å sette skinkeskiva i halsen. En del av de bygger mer på frykt enn fakta. Er ikke tiden for skremselspropaganda forbi?
6 næringsstoffer kvinner bør være oppmerksom på8.3.2023 07:07:00 CET | Pressemelding
En del kvinner kan få i seg mindre fiber, folat, vitamin D, kalsium, jern eller jod enn anbefalt. Eilin Lundekvam By, senior ernæringsrådgiver i MatPrat, gir tips til matvarer du kan spise.
Dette ene tilbehøret må nordmenn ha til reinsdyrmiddagen2.2.2023 07:45:00 CET | Pressemelding
De aller fleste er ganske konservative når de velger tilbehør til reinsdyrkjøttet. En klassiker topper listen over hva nordmenn bare må ha til reinsdyr.
- Matplanleggingen starter i kjøleskapet4.1.2023 07:50:00 CET | Pressemelding
Med økte matpriser, er det ekstra viktig å innarbeide gode rutiner for planlegging av måltider. Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat, gir sine beste tips til en rimeligere og mer bærekraftig mathverdag.
Kalkun på topp til nyttår30.12.2022 12:26:16 CET | Pressemelding
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten i Norge. Samtidig oppgir 1 av 10 at de vil spare utgifter i høytiden ved å redusere antall gjester. MatPrat-kokken foreslår en sharing-meny der alle tar med seg 1-2 retter hver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom