NGI

Verktøy for risikohåndtering

Del
Skader på nabobygg forårsaket av grunnarbeider kan føre til ekstrakostnader og tvister i prosjekt. Nå lanseres et nytt verktøy for å gi bedre risikohåndtering i byggeprosjekter.
ENDRING: Tverrfaglig samarbeid i byggebransjen gir nye muligheter for risikohåndtering.
ENDRING: Tverrfaglig samarbeid i byggebransjen gir nye muligheter for risikohåndtering.

I FoU-prosjektet BegrensSkade II har 18 partnere gått sammen på vegne av en hel bransje for å redusere risikoen for fysiske og økonomiske skader som følge av grunnarbeider. Partnerne representerer alle typer interessenter i bygg- og anleggssektoren: entreprenører, konsulenter, offentlige byggherrer og forsikringsselskaper, samt forskningsinstitusjoner.

Enklere risikovurdering
Vurdering av mulige konsekvenser for omgivelsene er en viktig del av byggeprosessen, helt fra tidlig planlegging til ferdig utførelse av et bygg- og anleggsprosjekt. Byggherren har et ansvar for å ivareta naboer og dette kan være en krevende oppgave. Risikoreduserende tiltak er ofte kostbare ved utbygging i tettbebygde strøk, der det ofte bygges tett inntil naboer og på arealer med dårlige grunnforhold. Gamle bygårder er spesielt sårbare for byggeaktivitet tett inntil, og særlig private boligeiere påføres store belastninger når det oppstår skader.

- Det viktigste er å gjøre risikovurdering til en integrert del av planlegging, geoteknisk prosjektering og utførelse av grunnarbeider. På den måten kan vi identifisere risikomomenter og har dermed mulighet å redusere risikoen for skader, sier Jenny Langford, seniorspesialist i NGI og leder for forskningsprosjektet BegrensSkade II.

For å støtte bransjens behov er det utviklet et verktøy for risikovurdering, basert på metode med klassisk risikomatrise. En slik risikovurdering er spesielt viktig å utføre i en tidlig fase av et prosjekt, hvor muligheten til å påvirke risikoen er størst. Verktøyet er basert på identifisering og klassifisering av risikomomenter for alle planlagte anleggsaktiviteter, slik at det kan være en støtte ved valg av løsningsmetoder og for å synliggjøre behov for risikoreduserende tiltak. Risikovurderingen vil i tillegg til å støtte beslutninger være gunstig for kommunikasjonen mellom aktørene i et prosjekt og kunne sikre at risikomomenter følges opp og ivaretas helt til ferdig utførelse.

Bedre sammen
I den norske bygg- og anleggssektoren alene estimeres skader forårsaket av grunnarbeider til et milliardbeløp årlig. FoU-prosjektet BegrensSkade II har som mål å redusere dette tallet, og er en fortsettelse av et tidligere forskningsprosjekt, BegrensSkade I som ble fullført i 2015.

- Takket være aktiv deltakelse og støtte fra alle partnere håper vi på sikt å kunne redusere kostnader som følge av skader og tvister i stor skala. Derfor lanserer vi anbefalinger og retningslinjer for hele bygg- og anleggssektoren. Som prosjektleder er jeg stolt av å kunne si at vi sammen skal utgjøre en forskjell for en hel bransje, sier Langford.

NGI leder BegrensSkade II-prosjektet på vegne av Norges forskningsråd. FoU-prosjektet består av seks delprosjekter, som skal være ferdige i 2022. Les mer på prosjektets nettsted:

BegrensSkade II

Last ned risikoverktøy

Kontakter:

  • Jenny Langford
  • Carsten Hauser

Kontakter

Bilder

ENDRING: Tverrfaglig samarbeid i byggebransjen gir nye muligheter for risikohåndtering.
ENDRING: Tverrfaglig samarbeid i byggebransjen gir nye muligheter for risikohåndtering.
Last ned bilde

Om NGI

NGI
NGI
Sandakerveien 140
0484 Oslo

22 02 30 00http://www.ngi.no

På sikker grunn

NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.

Siden opprettelsen av NGI på starten av 1950-tallet har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.

NGI er organisert som en privat stiftelse med hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, kontor i Stryn, og utenlandskontorer i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.

Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra NGI

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NGI

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye