NGI og KSAT bruker satellitter for å forstå bevegelser i bakken

Del

Norges Geotekniske Institutt (NGI) og Kongsberg Satellite Services (KSAT) lanserer tjenesten Inio, der satellitter tidlig kan oppdage manglende stabilitet i bakken.

InSAR brukes til å måle svært nøyaktig bakkeforskyvninger og bevegelser fra radarsatellitt i verdensrommet. Her en illustrasjon av den kretsende tandem-x-konstellasjonen.
InSAR brukes til å måle svært nøyaktig bakkeforskyvninger og bevegelser fra radarsatellitt i verdensrommet. Her en illustrasjon av den kretsende tandem-x-konstellasjonen. Kilde: https://www.dlr.de/de

Små bevegelser i bakken kan ha stor innvirkning på infrastruktur og byggeprosjekter på tvers av bransjer. Klarer man å følge med på avvik helt ned på millimeternivå, kan man avdekke potensielle utfordringer med manglende stabilitet i bakken tidlig nok til å gjøre tiltak for å redusere kostnader og risiko for skader.

NGI og KSAT lanserer derfor i samarbeid satellittjenesten Inio, som nettopp kan avdekke slike bevegelser. Inio er en global tjeneste som vil kunne bistå industri, regionale og lokale myndigheter, samferdselsprosjekter med å forstå og forutsi bakkebevegelser.

Bakkebevegelsene måles med radarsatellitter gjennom en teknikk som kalles InSAR. Gjennom denne teknologien kan små endringer i radarsignalene tolkes som endringer i avstanden mellom satellitten og bakken.

Administrerende direktør i NGI, Lars Andresen, mener teknologien kan bidra til å bedre samfunnssikkerheten:

– Denne tjenesten er utviklet med grunnlag i NGIs stategi om å bidra til digitalisering og økt datadeling i bransjen, og har potensiale til å levere overvåking av bevegelser i grunnen med langt høyere kvalitet og lavere kostnad enn tradisjonelle metoder, sier Andresen.

Tjenesten lanseres sammen med KSAT, en verdensledende leverandør av bakketjenester for satellitter i polar bane. KSAT, som også leverer miljøovervåkingstjenester i nær sanntid basert på satellittdata, satser nå på å skalere jordobservasjon på land ved bruk av satellitt.

– Å gå sammen med NGI for å levere viktige satellittbaserte løsninger er en spennende satsning og et eksempel på hvordan Norge kan tilby ledende kompetanse globalt ved å koble sammen ulik og komplementær ekspertise. NGI er eksperter på grunnforhold, mens KSAT er eksperter på håndtering og utnyttelse av satellittdata, sier Rolf Skatteboe, Administrerende direktør i KSAT.

– Derfor har den nye tjenesten Inio stort potensial, også internasjonalt, nettopp fordi vi kombinerer verdensledende ekspertise på to områder, som til sammen gjør tjenesten helt unik, legger Skatteboe til.

NGI er et ledende forskningsinstitutt innenfor geoteknikk– fagfeltet for å forstå bakkens egenskaper relatert til bebyggelse og annen menneskeskapt påvirkning. NGI har tatt i bruk InSAR i forskning og kommersielle prosjekter i over 15 år og satser nå fullt på utviklingen av Inio-tjenesten. Tjenesten vil bidra til økt nytteverdi for InSAR-brukere; også for aktører som enda ikke har tatt i bruk teknologien.

============================================================

FAKTABOKS

Om Inio

Inio tilbyr brukere analyse av bakkebevegelser og verktøy for å effektivt monitorere endringer i bakkebevegelser og risiko som følge av ustabilitet. Tjenesten er relevant for et bredt spekter av sektorer, inkludert infrastruktur- og byggebransjen, karbonfangst og lagring, gruver og offentlig sektor. 
Inio har som mål å bistå stadig flere industrier og samfunn som ønsker å bli mer robuste i møtet med miljøutfordringer ved å tilby ledende kompetanse, ekspertanalyse og digitale løsninger.

Om NGI

NGI er Norges ledende institutt for forskning og rådgivning innen geoteknikk og geovitenskap. NGI kombinerer geokunnskap og teknologi for å utvikle smarte og bærekraftige løsninger innen infrastruktur på land og til havs, innen miljøteknologi, forurenset grunn, og naturfarer som jord- og snøskred. Forskningen bidrar til å løse utfordringer innen klima, miljø, energi og samfunnssikkerhet.

Om KSAT

KSAT er en verdensledende leverandør av bakkestasjonstjenester for satellitter, og tilbyr et bredt spekter av tjenester inkludert satellittkontroll, jordobservasjon og maritim overvåking. Med et globalt nettverk av bakkestasjoner støtter KSAT en rekke oppdrag for både offentlige og kommersielle kunder.

============================================================

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

InSAR brukes til å måle svært nøyaktig bakkeforskyvninger og bevegelser fra radarsatellitt i verdensrommet. Her en illustrasjon av den kretsende tandem-x-konstellasjonen.
InSAR brukes til å måle svært nøyaktig bakkeforskyvninger og bevegelser fra radarsatellitt i verdensrommet. Her en illustrasjon av den kretsende tandem-x-konstellasjonen.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra NGI

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NGI

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye