NGI

Snøskredekspert bekymret for rekordår for omkomne i snøskred: – Ikke beveg deg i skredfarlig terreng når det er stor fare for snøskred

Del

Hittil denne vinteren har fire personer omkommet i snøskredulykker. – Går du på ski i bratt terreng har du selv et stort ansvar for å unngå å bli tatt av skred, sier NGIs snøskredekspert Christian Jaedicke.

Mann står ved siden av en snøskavel og måler av snølagene.
NGIs snøskredekspert Christian Jaedicke sjekker stabiliteten i snølagene. Foto: NGI

NGI – Norges Geotekniske Institutt – har siden 1972 ført statistikk og undersøkt mange av snøskredene med omkomne i Norge. På oppdrag av lokale politimyndigheter eller andre med ansvar for sikkerhet bistår NGI ved akutte snøskredhendelser.

– Inkludert de fire som har omkommet i vinter, har totalt 125 personer omkommet i snøskred i Norge siden 2002. 82 prosent av de omkomne var personer som var ute i naturen da det skjedde, sier Jaedicke videre.

Han mener årets sesong med fire omkomne allerede, kan bety at vi dessverre kan få et rekordår om folk ikke tar nok hensyn når de ferdes i fjellet.

Tre ting alle skikjørere må vurdere

Jaedicke har gjennom 20 år forsket på snøskred i NGI, og han vet hvor livsfarlig det kan være om man ikke følger nøye med. Han trekker fram tre ting alle skikjørere må ta hensyn til når de ferdes i skredfarlig terreng:

  1. Hvor bratt er terrenget?
  2. Hvordan er snødekket?
  3. Hvordan er værmeldingen og hva sier skredvarslingen?

Jaedicke forteller at punkt 1 og 3 er det enkleste å vurdere:

– Er terrenget brattere enn 30 graders helning kan det gå skred. Holder du deg under 30 graders helning, så er du trygg. Det er en enkel regel, sier Jaedicke.

Han maner også folk om å respektere værmeldingen og skredvarslene som sendes ut. Han mener at det i mange tilfeller ikke bør være en overraskelse at det går skred:

– Det er lett å få oversikt over skredvarslene, f.eks. gjennom Yr eller på Varsom.no, som er den nasjonale varslingskanalen for naturfarer. Få oversikt der og ikke beveg deg ut i bratt terreng, eller under bratt terreng, dersom varslene tilsier at det er fare for skred der du er, sier Jaedicke.

Svært krevende å vurdere snødekket

Punkt 2 om vurdering av snødekket mener Jaedicke er mye vanskeligere å gjennomføre enn å følge med på helning og varsler.

– Snøen ligger i lag, og snøen du ser på toppen er bare en del av situasjonen. Det er krevende å forstå snøens oppførsel ved belastning, og her er det dessverre mange som overvurderer kunnskapen sin. Min anbefaling er å følge med på varsler og hvor bratt terrenget er, og ikke legge for mye vekt på din egen vurdering av snødekket. Det kan dessverre bety at du må droppe nedfarten i herlig ny puddersnø, men ingen nedfart er verd risikoen for å bli tatt av skred, sier Jaedicke, som selv er glad i off-pistkjøring i urørt natur.

Husk skredutstyr, men ikke tro at godt utstyr gjør deg trygg!

Noen skikjørere kan føle seg trygge fordi de har utstyr som kan hjelpe dersom et skred skulle løsne. Jaedicke advarer mot å tro at du enten kan kjøre fra snøskredet eller at utstyr vil gjøre at du er tilnærmet garantert å overleve når du blir tatt av skred. En tredjedel av skredtatte er omkommet når skredet har stoppet på grunn av skader. De andre to tredjedelene kan reddes av personer i turfølget eller i området. Man har imidlertid bare 15-20 minutter på seg til å finne, og deretter grave den skredtatte tilstrekkelig ut for å frigjøre luftveiene. Men for den siste gruppen er det helt klart at skredutstyr som sender/mottaker og eventuelt airbag vil øke sannsynligheten for at redningsaksjonen lykkes raskt.

NGI har en egen forskningsstasjon og et forskningsfelt der de utløser skred for å lære mer om dynamikken i et snøskred. Der har de målt at et skred går i en enorm fart på 50 meter per sekund.

– Utløser du et snøskred kommer massene så raskt at det bare tar et øyeblikk før du er begravd under store mengder snø. Snøen er så kompakt at du ofte ikke har noen sjanse til å grave deg ut selv. Området der eventuelle andre skal lete etter deg vil være stort; det er litt som å lete etter nåla i høystakken. Det tar ikke lang tid før du ikke vil ha nok oksygen til å overleve under snøen, selv med alt av moderne utstyr, sier Jaedicke.

Han anbefaler alle om å planlegge turen godt, sjekke rutevalg og hvor bratt det er på ruten. Tenk også på alternative ruter, og vurder før du drar hjemmefra om rutevalget passer til eventuelt varslet skredfare. På tur i bratt terreng om vinteren bør du alltid ha skredsøker, søkestang, spade, og annet sikkerhetsutstyr som hjelm.

– Jeg håper alle som skal ut på tur denne vinteren følger disse rådene. Da kan vi unngå at denne vinteren blir et rekordår med antall omkomne, avslutter Jaedicke.

Faktaboks

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En mann står ved siden av en snøskavel og måler stabiliteten i snølagene.
NGIs snøskredekspert Christian Jaedicke sjekker stabiliteten i snølagene.
Last ned bilde

Om oss

På sikker grunn

NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.

Siden opprettelsen av NGI på starten av 1950-tallet har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.

NGI er organisert som en privat stiftelse med hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, kontor i Stryn, og utenlandskontorer i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.

Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra NGI

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NGI

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye