Velkommen til Oslo Peace Days
– Oslo Peace Days er en arena hvor hele befolkningen kan lære om og diskutere noen av vår tids viktigste temaer. Oslo er en fredsby, og gjennom disse dagene setter vi Oslo på kartet som akkurat det, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
Med utdelingen av Nobels fredspris som ramme, tar årets Oslo Peace Days for seg spørsmål knyttet til blant annet forskningens frihet, demokratiets vilkår og sivilsamfunnets betydning, i et program som samler verdenskjente politikere, aktivister, forskere og skolebarn.
Oslo Peace Days arrangeres av Oslo kommune, Nobels Fredssenter, Det Norske Nobelinstitutt, PRIO og Universitetet i Oslo
Fokus på forskningens frihet
Oslo Peace Days 2022 åpner med utdelingen av Universitetet i Oslos menneskerettighetspris i Gamle festsal 5. desember. Her hedres årets prisvinner, professor Andrea Pető, for sitt arbeid knyttet til akademisk frihet og universitetenes uavhengighet. Arrangementet er åpent for alle, og inkluderer taler, en panelsamtale og musikalske innslag.
Samme dag kan publikum også oppleve Pető under Circle U. National Conference, en internasjonal konferanse som utforsker vilkårene for akademisk frihet og andre viktige europeiske verdier i en tid der vår politiske, institusjonelle og økonomiske orden slik vi kjenner den er under stort press.
7. desember deltar Pető i paneldebatten Gender Studies: Democray's canary?, som tar for seg kjønnsforskningen som indikator på hvordan det står til med den akademiske friheten.
Samtaler om sivilsamfunnets betydning
Årets fredsprisvinnere representerer sivilsamfunnet i tidligere Sovjetunionen, og har kjempet for retten til maktkritikk og rettigheter under ekstremt vanskelige forhold. Prisen er et viktig forsvar for sivilsamfunnets og individets betydning, og dette temaet hentes inn flere steder i Oslo Peace Days-programmet.
Nobels Fredssenter inviterer til tre timer med Hagtvet, der professor Bernt Hagtvet snakker med Civitas Eirik Løkke om sivilsamfunnets betydning for fred og demokrati. Sivilsamfunnet er også i fokus under frokostmøtet Business and Human rights: Friend or foe? i Nasjonalmuseet, som ser på næringslivets rolle i å støtte opp om sivilsamfunnet og sikre menneskerettighetene.
Under årets Nobel Peace Prize Forum zoomes det inn på sivilsamfunnets rettigheter i Afghanistan. Et drøyt år etter de internasjonale styrkene trakk seg ut av landet, blir forholdene for det afghanske folket, spesielt kvinner, stadig verre. Filippo Grandi, Hilary Clinton og Anniken Huitfeldt er blant de som stiller i Universitetets aula for å diskutere hvordan vi kan bidra til å finne en bedre vei videre for det afghanske folket. Arrangementet strømmes direkte.
I anledning Civitafrokosten i Universitetets aula den 8. desember, vil Jens Stoltenberg snakke om Russland, Ukraina og NATOs sikkerhetspolitiske utfordringer. Dette arrangementet vil også strømmes.
Møter mellom folk og forskere
I Domus Bibliotheca, UiOs nye formidlings-scene, byr Oslo Peace Days-dagene på en rekke gratis arrangement der alle inviteres inn for å høre på og delta i diskusjoner med eksperter, aktivister og politikere.
Har du for eksempel lurt på hvordan og hvorfor man forsker i krig og under pågående konflikter? 6. desember tar Det Medisinske Fakultet, TV2 og Leger uten grenser publikum med inn i dette krevende og uforutsigbare landskapet.
8. desember, under tittelen Accountability for Forced Labor and Modern Slavery, møtes et internasjonalt panel for å diskutere et stadig økende globalt problem: tvangsarbeid. Blant paneldeltakerne møter du Genevie LeBron og Tomoya Obotaka, begge verdensledende eksperter på arbeideres rettigheter, menneskehandel og moderne slaveri.
Trodde du det meste om Fridtjof Nansen var kjent? 9. desember kan du høre Norges fremste Nansen-ekspert dele en helt ny og kanskje noe overraskende fortelling om Nansen og hans forhold til Ukraina og Russland.
Feiring av årets fredsprisvinnere
Nobels fredspris 2022 overrekkes Ales Bialiatski, Memorial og Center for Civil Liberties i Oslo rådhus 10. desember. Oslo Peace Days-programmet gir flere muligheter til å bli med på feiringen av årets vinnere.
Selve Nobel-seremonien er bare for inviterte gjester, men rett over Rådhusplassen viser Nobels Fredssenter sendingen på storskjerm til publikum. På ettermiddagen 10. desember arrangerer Norges fredsråd et fakkeltog til ære for prisvinnerne. Toget ender foran Grand Hotel, der prisvinnerne pleier å komme ut og hilse toget fra balkongen.
De minste kan følge Barnas Fredprisfest, et show laget av og for skolebarn med fredsprisvinnerne som æresgjester. Arrangementet vises live på Facebook og på Redd Barnas nettsider.
12. desember åpner Nobels Fredssenters fotoutstilling om prisvinnerne og deres modige kamp for menneskerettigheter, demokrati og fredelig sameksistens. Utstillingen står helt til neste høst.
Kontakter
Pressevakt UiO: 930 77 006
Pressekontakt
Tel:930 77 006pressekontakt@uio.noBilder
Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Rektorvalgkampen ved UiO er i gang!13.1.2025 15:35:33 CET | Pressemelding
Kandidatene til å bli Universitetet i Oslos rektor de neste fire årene, er Hanne Flinstad Harbo, Giske Ursin og Ragnhild Hennum.
UiOs menneskerettighetspris til krigsbarn5.12.2024 07:31:16 CET | Pressemelding
Ajna Jusić, Alen Muhič og Lejla Damon får prisen for sitt nybrottsarbeid på vegne av krigsbarn, en offergruppe som ofte blir glemt. De er selv født som resultat av krigsvoldtekter under Bosnia-krigen.
Skjebnetid for Europa: Vi må snakke mer om krig i Norge25.11.2024 10:23:35 CET | Pressemelding
– Det verste som kan skje om det blir krig er at vi ikke er forberedt, sier konfliktforsker Tore Wig ved Universitetet i Oslo.
Skjebnetid for Europa: Trump 1.0 vs Trump 2.05.11.2024 09:06:23 CET | Pressemelding
– Jeg tror Donald Trump dypest inne har en forakt for demokrati som system, sier Tore Wig, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
Anbefaler samarbeid for å sikre tilgang til psykologer i Innlandet31.10.2024 15:00:41 CET | Pressemelding
Det er en mangel på psykologer i Innlandet. Universitetet i Oslo og Sykehuset Innlandet vil derfor samarbeide om en ny studieretning, hvor psykologstudentene vil gjennomføre store deler av utdanningen i Innlandet. Målet er at studentene skal bli i regionen når de skal ut i jobb.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom